Στις 15 και 16 Μαρτίου (16-17 κατά το Anadolu) θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Η Χουριέτ κάνει λόγο και για πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ

Στις 15 και 16 Μαρτίου, (κατά το Anadolu στις 16-17 Μαρτίου) θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διερευνητικές επαφές και πολιτικές διαβουλεύσεις

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu επικαλείται πληροφορίες από Τούρκους αξιωματούχους και λέει ότι οι διερευνητικές επαφές θα γίνουν στις 16 και 17 Μαρτίου.

Tο TRT, κρατικό μέσο της γειτονικής χώρας κάνει λόγο για διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών στις 16 και 17 του μήνα, ανακαλώντας το αρχικό δημοσίευμα που επίσης μιλούσε για 15 και 16.

Επισημαίνεται πάντως ότι στις 15 Μαρτίου είναι η Καθαρά Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η τουρκική «Χουριέτ» Αθήνα και Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία όχι μόνο για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών αλλά και για διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών. Σύμφωνα πάντα με τη Χουριέτ στις συνεδιάσεις θα προεδρεύουν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι εδώ και εβδομάδες η Ελλάδα είχε προτείνει ημερομηνίες προς την Τουρκία για το νέο ραντεβού της Αθήνας στο πλαίσιο του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν είχε απαντήσει, απεναντίας είχε επιδοθεί σε κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κωλλυσιεργούσε

Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας το προηγούμενο διάστημα είχε αφήσει σαφείς αιχμές για την τακτική της Άγκυρας που κωλλυσιεργούσε προκειμένου να ωθήσει σε ναυάγιο τις διερευνητικές επαφές. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει όταν η Τουρκία εξέδωσε την παράτυπη Navtex πριν από μερικές εβδομάδες ότι, η Ελλάδα αντιδρά όπως και όταν πρέπει και όχι όπως θα επιθυμούσε η Τουρκία.

Αξίζει να τονιστεί ότι από ελληνικής πλευράς είχε γίνει προσπάθεια να μην σηκωθούν οι τόνοι ακολουθώντας την τουρκική ρητορική το τελευταίο διάστημα που η Άγκυρα επιχειρούσε να τορπιλίσει το διάλογο.

Απειλές

Ακόμα και σήμερα άλλωστε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας προχωρήσε σε δηλώσεις που μόνο ήπιο κλίμα για διάλογο δεν δημιουργούν.

Εκφράζοντας την ενόχλησή της Άγκυρας για την συνεργασία Αιγύπτου και Ελλάδας, ο Ομέρ Τσελίκ εξαπέλυσε απειλές λέγοντας πως «οι Έλληνες δεν θα είναι ασφαλείς, αν δε σεβαστούν την Τουρκία».

Διευθετήθηκε το ζήτημα με την Αίγυπτο

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας επέστρεψε από Κάιρο και Λευκωσία όπου μεταξύ άλλων κατάφερε να διευθετήσει το ζήτημα που είχε ανακύψει με το οικόπεδο 18 μετά την άδεια που έδωσε η Αίγυπτος για έρευνες υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο οικόπεδο νοτιοανατολικά της ζώνης όπου η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το επίμαχο οικόπεδο «W18» εφάπτονταν στην περιοχή όπου η Αγκυρα διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Το οικόπεδο «W18» εκκινούσε από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτεινότανα ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.

Μετά την επίσκεψη Δένδια ωστόσο, η Αίγυπτος τροποποίησε το χάρτη και το επίμαχο οικόπεδο σταματά, πλέον, στο ύψος του 28ου μεσημβρινού, στο όριο, δηλαδή, των οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου και έτσι δεν μπορεί να γίνει επιχείρημα για την Τουρκία που αρνείται το δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και άλλων νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr