Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχολικά γεύματα : Πότε αρχίζουν ξανά - «Πόλεμος» για τη διακοπή τους

Σχολικά γεύματα : Πότε αρχίζουν ξανά – «Πόλεμος» για τη διακοπή τους

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», μετά από διακοπή 10 ημερών (1-10 Μαρτίου) λόγω διαδικαστικών κωλυμάτων. Η διακοπή τους είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και σε συλλόγους γονέων

Ενεργοποιήθηκε εκ νέου το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», μετά από διακοπή 10 ημερών (1-10 Μαρτίου), λόγω διαδικαστικών κωλυμάτων (εκκρεμούσε έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ είχαν προηγηθεί ενστάσεις συμμετεχόντων στο διαγωνισμό).

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ξεκίνησε από σήμερα η διανομή ζεστών γευμάτων στα δημοτικά σχολεία όπου συνεχίζεται η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (23% επί του συνόλου των σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα) και σε ειδικά σχολεία.

Τις επόμενες ημέρες, η διανομή θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες που παραμένουν ανοιχτές και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Από το σύνολο των ενταγμένων στο πρόγραμμα 1.353 σχολικών μονάδων, σήμερα παραμένουν ανοιχτές 441. Εκτιμάται ότι, έως την Παρασκευή 12 Μαρτίου, θα υπάρξει κάλυψη σε ποσοστό άνω του 70% επί των ανοικτών μονάδων.

Η διανομή γευμάτων για το τρέχον σχολικό έτος γίνεται καθημερινά σε 185.311 μαθητές, ηλικίας 6-12 ετών, σε 1.353 σχολικές μονάδες και 74 γεωγραφικά τμήματα της χώρας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα σχολικά γεύματα ανταποκρίνονται πλήρως στις ειδικότερες ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Προετοιμάζονται από πιστοποιημένες μονάδες παραγωγής, οι οποίες τηρούν υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, είναι υψηλής διατροφικής αξίας και ακολουθούν τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής».

«Υπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά, αυτή τη σχολική χρονιά, οι μαθητές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα από την αρχή της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο και έλαβαν σχολικά γεύματα χωρίς καμία καθυστέρηση, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές οπότε η διανομή των γευμάτων γινόταν αρχές Νοεμβρίου, περίπου δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Αυτή η επισήμανση αποτελεί προφανώς μια έμμεση απάντηση στα πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και συλλόγων γονέων, για τη διακοπή των σχολικών γευμάτων το προηγούμενο διάστημα.

«Πόλεμος» κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη διακοπή των σχολικών γευμάτων

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση για τη διακοπή των σχολικών γευμάτων.

Σε ανακοίνωσή τους την 1η Μαρτίου, οι δύο αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου και Νίκος Φίλης, ανέφεραν:

«Από σήμερα, 1η Μαρτίου και για άγνωστο χρονικό διάστημα, σταματά η σίτιση των μαθητών και η διανομή σχολικών γευμάτων σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα σχολεία που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Πρόκειται για 185.000 γεύματα, όσα ακριβώς είχε προκηρύξει το 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα γεύματα αυτά προσφέρονταν καθημερινά σε 1.266 σχολεία και είχαν συνολικό προϋπολογισμό 73,5 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός ήταν την επόμενη χρονιά να αυξηθούν περαιτέρω, ώστε φέτος να προσφέρονται ημερησίως 600.000 σχολικά γεύματα, δηλαδή σε όλα τα παιδιά του δημοτικού».

Οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τη μη έγκαιρη υλοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών, τονίζοντας:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, καθήλωσε τον αριθμό των γευμάτων σε αυτό το νούμερο και επιπλέον, παρά τις υποσχέσεις της, δεν μερίμνησε ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να ολοκληρωθεί εγκαίρως ο διαγωνισμός τους, καθώς προέκυψαν προβλήματα στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχουν πληγεί τα νοικοκυριά και έχουν χάσει τα εισοδήματά τους, η κυβέρνηση της ΝΔ να αφήνει χιλιάδες παιδιά χωρίς σχολικά γεύματα».

Και κατέληξαν:

«Η κυβέρνηση, με συνεχή προσκόμματα και καθυστερήσεις, επιχειρεί να καταργήσει ένα εμβληματικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανάλογου με αντίστοιχα προγράμματα που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα σχολικά γεύματα είναι ένας θεσμός που έχει γίνει ευρύτατα αποδεκτός και έχει αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία. Καλούμε την κυβέρνηση αμέσως τώρα να συνεχίσει τα σχολικά γεύματα και να τα επεκτείνει με επιπλέον χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για όλα τα παιδιά του δημοτικού».

Ερώτηση από το ΚΙΝΑΛ

Ερώτηση για την απόφαση διακοπής των σχολικών γευμάτων είχαν καταθέσει προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου και Γιώργος Μουλκιώτης.

Στην ερώτησή τους, αναφερόταν ότι «το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων υλοποιείται τα τελευταία πέντε χρόνια από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο θεσμός αυτός έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει κυρίως στα παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και να συμβάλλει στην αποφυγή του φαινομένου της σχολικής διαρροής».

«Δυστυχώς, όμως, την Παρασκευή 26η Φεβρουαρίου 2021, αιφνιδιαστικά», όπως τόνισαν στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές, «οι Διευθυντές των 1.227 σχολικών μονάδων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης, ενημερώθηκαν ότι από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου σταματά η διανομή των γευμάτων στους περίπου 185.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, διότι δεν κατέστη δυνατή η έγκαιρη έκδοση γνώμης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τα αρμόδια Υπουργεία όφειλαν να έχουν προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να γίνουν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες και να εξασφαλίσουν την ομαλή συνέχεια διεξαγωγής του προγράμματος σίτισης».

Ερώτηση και από το ΚΚΕ

Τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ, επίσης, είχαν φέρει το θέμα των σχολικών γευμάτων στη Βουλή. Οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα, και Μανώλης Συντυχάκης ανέφεραν στην ερώτηση που είχαν καταθέσει προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως:

«Στις 26/2, οι 1.227 σχολικές μονάδες (185.000 μαθητές), που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, ενημερώθηκαν εντελώς αιφνιδιαστικά πως από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου σταματά η διανομή των γευμάτων στους μαθητές.

Η διακοπή της χορήγησης των σχολικών γευμάτων αιτιολογείται από την καθυστέρηση της έγκρισης της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το Υπουργείο Παιδείας δε φρόντισε να κινηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέληγαν χαρακτηριστικά: «Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή αυτή η εξέλιξη. Τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) αποτελούν στήριγμα για αρκετές εργατικές – λαϊκές οικογένειες, για οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες μέσα στην καθημερινότητα για να καλύψουν άμεσες ανάγκες, και μάλιστα αυτή του φαγητού. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα».

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024