Για «τραγελαφικούς» ισχυρισμούς κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ο Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, αναφορικά με απάντηση που δόθηκε για τη διακοπή της διανομής των σχολικών γευμάτων.

Αρχικά ο Σύλλογος, είχε αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας απαντήσεις για την διακοπή της διανομής των σχολικών γευμάτων.

Στην επιστολή τόνισε «τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση της σίτισης των μαθητών των οποίων το οικογενειακό εισόδημα είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αν συνυπολογίσει κανείς την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών με τα αποτελέσματα που επιφέρουν τα δύο Lockdown εξαιτίας της πανδημίας και τους χιλιάδες εργαζόμενους που είτε έχουν μείνει άνεργοι είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής με 534 ευρώ/μήνα, αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους προγράμματα θα έπρεπε όχι να διακόπτονται, αλλά να ενισχύονται».

«Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη όσο δυνατόν των διατροφικών αναγκών των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στο χώρο του σχολείου, η υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η αποτροπή φαινόμενων σχολικής διαρροής» ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας τονίζοντας ότι:

«Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στην/στις αίθουσα/ες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης. Η κατανάλωσή τους εκτός σχολικού πλαισίου ενέχει κινδύνους για την υγεία των μαθητών, δεδομένου ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με κανένα τρόπο η σωστή συντήρηση και μεταφορά τους μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης».

Η απάντηση προκάλεσε την οργή του Συλλόγου ο οποίος αναφέρει πως, «παρόλο που στην περιγραφή του προγράμματος αναφέρεται η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η αποτροπή φαινομένων σχολικής διαρροής, η μείωση κοινωνικών ανισοτήτων και κοινωνικού αποκλεισμού, φαίνεται ότι αυτά είναι μεγαλόστομες δηλώσεις, αφού με κάποιο μαγικό τρόπο εξαφανίζονται την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολείων». «Τα παιδιά παύουν να πεινάνε όταν είναι σπίτι τους, τρώνε αέρα κοπανιστό», σημειώνεται σχετικά.

Η επιστολή του Συλλόγου:

Το κλείσιμο των σχολείων με την πρόφαση της συχνής μετακίνησης των γονιών κατά την προσέλευση και αποχώρηση των παιδιών έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες τόσο για την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και την ψυχολογία των παιδιών. Ταυτόχρονα, όμως, η διακοπή λειτουργίας έφερε και την αναστολή διανομής των σχολικών γευμάτων στα παιδιά με τραγικές συνέπειες που αφορούν πια την κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης.

Το Υπουργείο Εργασίας και πιο συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εδώ και κάποια χρόνια διανείμουν σε επιλεγμένα σχολεία ανά την Ελλάδα μεσημεριανό φαγητό, προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Για τη φετινή χρονιά το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει γεύματα σε 185.000 μαθητές, σε 1.227 σχολικές μονάδες 74 Δήμων-Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων ανακοινώθηκε η επέκτασή του προγράμματος και σε νέες σχολικές μονάδες. Τόσο η παρασκευή όσο και η διανομή γίνεται μέσω εταιριών ανάδοχων του προγράμματος.

Οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για ενίσχυση της σίτισης των μαθητών των οποίων το οικογενειακό εισόδημα είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Αν συνυπολογίσει κανείς την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών με τα αποτελέσματα που επιφέρουν τα δύο Lockdown εξαιτίας της πανδημίας και τους χιλιάδες εργαζόμενους που είτε έχουν μείνει άνεργοι είτε βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής με 534 ευρώ/μήνα, αντιλαμβάνεται ότι τέτοιου είδους προγράμματα θα έπρεπε όχι να διακόπτονται, αλλά να ενισχύονται. Να σημειωθεί δε ότι στα ειδικά σχολεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα η διανομή συνεχίζεται κανονικά, αφού αυτά παραμένουν ανοιχτά. Και αυτό σημαίνει ότι οι εταιρίες παρασκευής και διανομής των γευμάτων δεν έχουν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους παρά ένα μέρος αυτής, δημιουργώντας αντίστοιχα πρόβλημα και σε μέρος δικών τους εργαζομένων που αναγκάστηκαν να μπουν σε καθεστώς αναστολής.

Κανείς από τους ιθύνοντες δεν επεξεργάστηκε ένα σχέδιο συνέχισης της διανομής των γευμάτων με τρόπο ασφαλή. Οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση που έδωσε την τελική έγκριση για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων πιθανότατα να μη γνωρίζει καν ότι το 2020 καταδικάζει 185.000 και πλέον παιδιά στην πείνα.

Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων έχουν απευθυνθεί εγγράφως προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Παιδείας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απάντηση. Είναι οι ίδιοι Σύλλογοι που προσπαθούν να ενισχύσουν μέρος των οικογενειών αυτών με συλλογή τροφίμων και διανομή τους όπου είναι εφικτό. Φυσικά τέτοιες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών, δεν μπορούν

και δε θέλουν να υποκαταστήσουν την κρατική ευθύνη. Αποδεικνύουν, όμως, έμπρακτα ότι η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι η μόνη ελπίδα.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά για τους μαθητές όχι, όμως, και για το εκπαιδευτικό προσωπικό. Η διανομή, λοιπόν, θα μπορούσε να συνεχιστεί μέσω των σχολείων, τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας με συγκεκριμένο ραντεβού στην είσοδο της σχολικής μονάδας. Όταν αναφερόμαστε σε φαγητό ο τρόπος παροχής του είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί. Το αν θα ενεργοποιηθούν υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών είναι συζήτηση που δεν αφορά τη σχολική κοινότητα, αλλά την ηγεσία αυτής της χώρας. Αυτό που, όμως, επείγει είναι να βρεθεί άμεσα λύση.

Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου δημοτικού Σχολείου Αθηνών

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας:

«Χωρίς φαγητό χιλιάδες μαθητές»

Για «θράσος χωρίς όρια» κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ο Νέος Σύλλογος Γονέων 36ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, αναφορικά με την απάντηση που δόθηκε για τη διακοπή της διανομής των σχολικών γευμάτων.

Ο Σύλλογος Γονέων απορρίπτει ως «τραγελαφικούς» τους ισχυρισμούς «περί μη ασφαλούς συντήρησης του φαγητού», καθώς «η διανομή προφανώς και θα γινόταν την ίδια στιγμή, όπως και στο σχολείο, σε γονείς που θα καλούνταν να παραλάβουν τα γεύματα μεσημέρι για να καταναλωθούν τότε».

Η απάντηση του συλλόγου

Ίσως η λέξη θράσος είναι λίγη για να χαρακτηρίσει την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας σε έγγραφο του Συλλόγου μας σχετικά με τη διακοπή της διανομής των σχολικών γευμάτων. Παρόλο που στην περιγραφή του προγράμματος αναφέρεται η υποστήριξη ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η αποτροπή φαινομένων σχολικής διαρροής, η μείωση κοινωνικών ανισοτήτων και κοινωνικού αποκλεισμού, φαίνεται ότι αυτά είναι μεγαλόστομες δηλώσεις, αφού με κάποιο μαγικό τρόπο εξαφανίζονται την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Τα παιδιά παύουν να πεινάνε όταν είναι σπίτι τους, τρώνε αέρα κοπανιστό. Ή μήπως θα ήταν καλύτερο να παραδεχτεί το Υπουργείο ότι το μόνο που ενδιαφέρει είναι πως δε λιποθυμούν μέσα στα σχολεία και γλιτώνει την κοινωνική κατακραυγή….

Οι δε ισχυρισμοί περί μη ασφαλούς συντήρησης του φαγητού είναι τραγελαφικοί, αφού η διανομή προφανώς και θα γινόταν την ίδια στιγμή, όπως και στο σχολείο, σε γονείς που θα καλούνταν να παραλάβουν τα γεύματα μεσημέρι για να καταναλωθούν τότε. Άλλωστε ακόμα και η συσκευασία το γράφει….

Επιπλέον, φυσικά και δεν αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας καμία ευθύνη, παρά χρησιμοποιεί την εύκολη οδό επίρριψης ευθυνών στους δασκάλους…. Κατά πλειοψηφία κάνουν τηλεκπαίδευση από τα σπίτια τους και η παραλαβή είναι αδύνατη…. Δε θα απαντήσουμε για το αν οι δάσκαλοι των παιδιών μας θα ήταν πρόθυμοι να βρίσκονται στο σχολείο τις ώρες παραλαβής των γευμάτων, κάτι για το οποίο είμαστε σίγουροι. Θα πούμε, όμως, ότι το Υπουργείο μας εξοργίζει. Ορίζει ως πρόβλημα την ενδεχόμενη και σε καμία περίπτωση σίγουρη απουσία της τριμελούς επιτροπής παραλαβής και έτσι αιτιολογεί το ότι έχει καταδικάσει στην πείνα περισσότερα από 185.000 παιδιά σε όλη τη χώρα!

Είναι προφανές ότι κανένας ειδήμων δε σκέφτηκε τις επιπτώσεις αναστολής λειτουργίας των σχολείων στα παιδιά.

Όπως δε σκέφτηκε ότι η τηλεκπαίδευση αποκλείει έναν μεγάλο αριθμό μαθητών, αφού, εκτός από φωτογραφίες στο Instagram, δεν υπήρξε καμία μέριμνα για την υλικοτεχνική υποδομή

Όπως δε σκέφτηκε τις επιπτώσεις του κλεισίματος των σχολείων στην εκπαιδευτική διαδικασία και την ψυχολογία των παιδιών

Έτσι δεν πέρασε από το μυαλό κανενός και η πείνα των παιδιών…

Οι ευθύνες σας είναι εγκληματικές!

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο