Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάκερ παραβίασαν 150.000 κάμερες παρακολούθησης – Η Tesla μεταξύ των στόχων

Χάκερ παραβίασαν 150.000 κάμερες παρακολούθησης – Η Tesla μεταξύ των στόχων

Οι εισβολείς απέκτησαν πρόσβαση στα κλειστά κυκλώματα επιχειρήσεων, φυλακών, σχολείων και νοσοκομείων

Κάμερες παρακολούθησης σε επιχειρήσεις, νοσοκομεία, φυλακές, αστυνομικά τμήματα και σχολεία παραβιάστηκαν από ομάδα χάκερ που εισέβαλε με ευκολία στο δίκτυο της αμερικανικής Verkada η οποία κατασκευάζει τις συσκευές.

Ο ελβετός προγραμματιστής Τίλι Κότμαν, γνωστός για τον εντοπισμό κενών ασφάλειας σε εφαρμογές κινητών και άλλα συστήματα, έδειξε στο Reuters βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης σε εργοστάσιο της Tesla στην Κίνα καθώς και σε εκθεσιακό χώρο της εταιρείας στην Καλιφόρνια.

Ένα άλλο βίντεο από κάμερες της Verkada δείχνει σκηνές από θάλαμο νοσοκομείου στη Φλόριντα, ανέφερε το Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι χάκερ παραβίασαν τις κάμερες ακόμα και στα γραφεία της ίδιας της εταιρείας.

Σε αστυνομικό τμήμα της Μασαχουσέτης, αξιωματικοί βιντεοσκοπήθηκαν να ανακρίνουν έναν άνδρα με χειροπέδες, ενώ άλλα βίντεο τραβήχτηκαν σε σωφρονιστικό κατάστημα της Αλαμπάμα, σε ένα γυμναστήριο και τουλάχιστον ένα σχολείο. Στο στόχαστρο των χάκερ βρέθηκε επίσης η εταιρεία λογισμικού Cloudfare και η Virgin Hyperloop.

Ο Κότμαν δήλωσε στο Bloomberg ότι η ομάδα του παραβίασε συνολικά 150.000 κάμερες και απέκτησε πρόσβαση στο αρχειακό υλικό όλων των πελατών της Verkada, η οποία παραδέχτηκε την παραβίαση και έσπευσε να κλείσει την κερκόπορτα.

Οι χάκερ φέρονται να βρήκαν στο Διαδίκτυο κωδικούς πρόσβασης διαχειριστή στο δίκτυο της Verkada και αποφάσισαν να τους χρησιμοποιήσουν για να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο θέμα της συνεχούς παρακολούθησης από κάμερες.

Κίνητρο για την κυβερνοεπίθεση ήταν η «μπόλικη περιέργεια, η μάχη για την ελευθερία της πληροφορίας και κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας, μια μεγάλη δόση αντι-καπιταλισμού και μια υποψία αναρχίας» είπε ο Τίλμαν.

Η Verkada αναφέρει στο δικτυακό τόπο της ότι έχει 5.200 πελάτες σε όλο τον κόσμο. Οι κάμερές της είναι δημοφιλείς επειδή μπορούν να συνδεθούν με λογισμικό αναγνώρισης προσώπων και αντικειμένων, επισημαίνει το Reuters.

Η εταιρεία είχε δεχθεί επικρίσεις πέρυσι όταν το Vice ανέφερε ότι εργαζόμενοί της είχαν χρησιμοποιήσει εταιρικές κάμερες αναγνώρισης προσώπων για καταγράψουν εικόνες γυναικών συναδέλφων τους.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024