Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία : Ρωγμές στο δημοκρατικό μέτωπο κατά της Λεπέν, ενόψει των προεδρικών του 2022

Γαλλία : Ρωγμές στο δημοκρατικό μέτωπο κατά της Λεπέν, ενόψει των προεδρικών του 2022

Ανησυχητικές τάσεις διάσπασης των δυνάμεων του «δημοκρατικού τόξου» απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022, καταγράφει νέα δημοσκόπηση στη Γαλλία

H Liberation είχε επισημάνει τον κίνδυνο εδώ και ημέρες. «Μπλόκαρα ήδη [την ακροδεξιά] στο παρελθόν, αυτή τη φορά τελείωσε», έγραφε σε πρόσφατο πρωτοσέλιδό της, μνημονεύοντας τη δήλωση ενός αναγνώστη της.

Ήταν μία από τις πολλές ανάλογες που έχει λάβει η εφημερίδα και οι οποίες αντανακλούν την αγανάκτηση των ψηφοφόρων της γαλλικής κεντροαριστεράς και αριστεράς με την σκληροπυρηνική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν και το εκλογικό τους δίλημμα ενόψει προεδρικών εκλογών του 2022.

Δύσκολο «μπρα ντε φερ»

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, όπως συνέβη το 2017, έτσι και του χρόνου στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο θα αναμετρηθούν και πάλι ο Γάλλος πρόεδρος και η αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι σκέφτονται τώρα σοβαρά να μη επαναλάβουν τη σωτήρια παρέμβασή τους, όπως έκαναν στις προηγούμενες εκλογές  (αλλά και στο παρελθόν, στην αναμέτρηση μεταξύ Ζακ Σιράκ και Ζαν Μαρί Λεπέν, το 2002), μπαίνοντας δημοκρατική «σφήνα» στη φόρα της ακροδεξιάς προς την προεδρία.

Αυτή τη μεταστροφή σημαντικού τμήματος των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς και αριστεράς, όσο και της κεντροδεξιάς, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive, για την εφημερίδα L’Opinion, που δίνει στη Λεπέν 47%, έναντι 53% στον Μακρόν, δεύτερο γύρο.

Αν και προδικάζει νίκη του Μακρόν, η διαφορά είναι ανησυχητικά μικρή, εάν συνυπολογιστεί αφενός ότι απομένουν 14 μήνες μέχρι να ανοίξει η κάλπη, αφετέρου ότι στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, ο Μακρόν είχε επικρατεί σε 66%, έναντι 34% που απέσπασε η Λεπέν.

Η Harris Interactive υπολογίζει ότι, τώρα, περίπου οι μισοί ψηφοφόροι που θα στηρίξουν προεδρικούς υποψηφίους της αριστεράς και της δεξιάς στον πρώτο γύρο, που δεν θα προκριθούν στον δεύτερο, δεν πρόκειται αυτή τη φορά να σπεύσουν προς πολιτική διάσωση του Μακρόν. Ή τουλάχιστον αυτό δηλώνουν προσώρας…

Η προοπτική έχει θορυβήσει το «δημοκρατικό τόξο». «Θα είμαι πάντα εμπόδιο στην ακροδεξιά», διακήρυξε χθες η Σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και πιθανή προεδρική υποψήφια του κόμματος, Αν Ινταλγκό.

Σύμφωνα με την Harris Interactive, πάντως, οι μισοί ψηφοφόροι της λένε ότι θα απέχουν στον δεύτερο γύρο και από τους υπόλοιπους μισούς, το 41% λέει ότι θα ψηφίσει τον Μακρόν και το 9% τη Λεπέν.

Το 52% των ψηφοφόρων του αριστερού Ζακ Λικ Μελανσόν δηλώνουν ότι θα απέχουν στον δεύτερο γύρο, ενώ το υπόλοιπο 48% φέρεται, παραδόξως, να μοιράζεται μεταξύ των δύο αναμενόμενων μονομάχων για την προεδρία.

Στο δεξιό στρατόπεδο και στην πιθανή προεδρική υποψηφιότητα του Ξαβιέ Μπερτράν με τους «Ρεπουμπλικανούς», μόλις το 28% των ψηφοφόρων του λέει ότι θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Μακρόν και το 21% την Λεπέν.

Μόνον οι ψηφοφόροι των Πράσινων δηλώνουν κατά πλειοψηφία (51%) ότι θα στηρίξουν την επανεκλογή του Γάλλου προέδρου, αν και στις τάξεις τους υπάρχει ένα 5% που λέει ότι στον δεύτερο γύρο θα ψηφίσει την υποψήφια της ακροδεξιάς.

Όψιμος προβληματισμός

«Το σίγουρο είναι ότι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς είναι δυσαρεστημένοι», δήλωσε ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters Γάλλος υπουργός. «Μας προβληματίζει και πρέπει να σκεφτούμε πώς θα απευθυνθούμε σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος».

Προς το παρόν, ωστόσο, ο αποκαλούμενος κεντρώος Γάλλος πρόεδρος κλίνει ολοένα και πιο προς τα άκρα δεξιά.

Συνεργάτες του αναφέρουν ότι, βάσει της έως τώρα στρατηγικής, η προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν θα επικεντρωθεί σε θέματα «νόμου και τάξης», στα οποία ο ίδιος συγκεράζει την τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Βασική επιδίωξή του είναι η συσπείρωση της εκλογικής βάσης της γαλλικής δεξιάς γύρω από την νέα υποψηφιότητα του Γάλλου προέδρου, αλλά και η «αλίευση» ψήφων από το στρατόπεδο της Λεπέν.

Στο κόμμα της, ωστόσο, στον «Εθνικό Συναγερμό» η συσπείρωση που καταγράφεται στη νέα δημοσκόπηση χτυπά «ταβάνι», φθάνοντας στο 84%.

Πλέον, στις τάξεις της γαλλικής δεξιάς -που βρίσκεται σε αναταραχή μετά την ιστορική καταδίκη του πρώην προέδρου Σαρκοζί για διαφθορά- λέγεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο παρασκηνιακό «παζάρι» με τον Μακρόν.

Ζητούμενο, γράφουν χαρακτηριστικά οι Times, είναι η παροχή στήριξης στον Γάλλο πρόεδρο για την επανεκλογή του, με αντάλλαγμα και πάλι κομβικά πόστα στην επόμενη κυβέρνησή του, με πρώτο και κύριο αυτό του πρωθυπουργού.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024