Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Clément Beaune : Η Πολωνία δεν τον άφησε να επισκεφθεί περιοχή που αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους LGBT

Clément Beaune : Η Πολωνία δεν τον άφησε να επισκεφθεί περιοχή που αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους LGBT

Ωστόσο, η πολωνική κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόσβαση του Γάλλου υπουργού, στενού συμμάχου του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Clément Beaune, είπε ότι αποθαρρύνθηκε από τις πολωνικές αρχές να επισκεφθεί αυτό που αποκαλείται «ζώνη χωρίς LGBT» για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών σε ταξίδι στην Πολωνία, αλλά η κυβέρνηση στη Βαρσοβία αρνήθηκε ότι είχε εμποδίσει την πρόσβαση.

Η οπισθοδρόμηση της προστασίας των LGBT δικαιωμάτων στην Πολωνία

Από το 2019, τουλάχιστον 100 δήμοι σε ολόκληρη την Πολωνία έχουν υπογράψει δηλώσεις λέγοντας ότι είναι απαλλαγμένοι από την «LGBT ιδεολογία».

Μολονότι φαίνεται ότι δεν ακολουθήθηκε από κάποια νομοθεσία για διάκριση εις βάρος ομοφυλόφιλων κατοίκων, προκλήθηκε ανησυχία στις Βρυξέλλες.

«Οι πολωνικές αρχές μου είπαν πρόσφατα ότι δεν μπόρεσαν να προγραμματίσουν αυτήν την επίσκεψη και αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό», δήλωσε ο Beaune στο περιοδικό L’Obs σε συνέντευξή του.

Εκπρόσωπος του Beaune είπε στο Reuters ότι ο Γάλλος υπουργός σχεδίαζε να επισκεφθεί την πόλη Krasnik στα ανατολικά, έναν από τους 100 δήμους που υπέγραψαν τη δήλωση, αλλά ότι οι πολωνικές αρχές είχαν δηλώσει ότι «θα έπρεπε να πάει στο Krasnik λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση σχετικά με την υγεία».

Ωστόσο, η πολωνική κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόσβαση του Γάλλου υπουργού, στενού συμμάχου του Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν.

«Αυτό φυσικά δεν είναι αλήθεια. Κανείς από την πολωνική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε ή δεν κατέστησε αδύνατο στον Γάλλο υφυπουργό να επισκεφθεί το Krasnik», ανέφερε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Szymon Szynkowski vel Sęk.

ΕΕ-Πολωνία

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) ότι υποχώρησε στα δικαιώματα των γυναικών και των LGBT και διεξήγαγε μια εκστρατεία με ομοφοβική ρητορική πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

Οι γαλλο-πολωνικές σχέσεις είναι κρύες εδώ και χρόνια, με τον Macron να λέει λίγο μετά τις εκλογές του το 2017 ότι οι πολωνοί πολίτες «αξίζουν καλύτερα» από μια κυβέρνηση που διαφωνεί με τις δημοκρατικές αξίες του μπλοκ.

Ο Beaune, ένα ανερχόμενο «αστέρι» στη γαλλική κυβέρνηση που εμφανίστηκε δημοσίως ως ομοφυλόφιλος τον Δεκέμβριο, δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να μην ακυρώσει το διήμερο ταξίδι στην Πολωνία, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει μια υπόσχεση που έκανε για να επισκεφτεί τις «ζώνες χωρίς LGBT» μετά τον διορισμό του πέρυσι.

Γνώρισε LGBT άτομα που έκαναν καμπάνιες στο ταξίδι. «Θα μπορούσα να πάω σε μια από αυτές τις ζώνες χωρίς την άδεια της πολωνικής κυβέρνησης, αλλά κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς έτσι σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ», είπε.

Ωστόσο, οι πολωνικές LGBT ομάδες χάρηκαν από τη στάση του Beaune. «Είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για όλους μας, ένα πολιτικό σήμα για την κοινότητά μας, ότι δεν είμαστε μόνοι. Ότι οι ξένοι πολιτικοί βλέπουν επίσης την Πολωνία και ότι είναι σύμμαχοί μας», δήλωσε στο Reuters ο Bartosz Staszewski, LGBT ακτιβιστής που συναντήθηκε με με τον Beaune.

Πηγή: Reuters

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024