Τρίτη 05 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τατάρ προς Λουτ : Επιμένουμε στη λύση δύο κρατών - Οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για την κατοχή στην Κύπρο

Τατάρ προς Λουτ : Επιμένουμε στη λύση δύο κρατών – Οι Ελληνοκύπριοι ευθύνονται για την κατοχή στην Κύπρο

Τη θέση για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό επανέλαβε χθες Δευτέρα ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην οποία ανέφερε ότι για την κατοχή του μισού νησιού ευθύνονται οι... Ελληνοκύπριοι.

Υπάρχει ανάγκη για προσεγγίσεις που θα συμβάλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι διαδικασίες που κατέρρευσαν λόγω επιμονής στην ίδια βάση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ που, όπως είπε, εξήγησε στην Τζέιν Χολ Λουτ ότι το όραμά του για λύση δύο κρατών, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, με ισότιμο διεθνές καθεστώς, επιτρέπει την επίτευξη αυτού του στόχου, με την αρχή της κατάστασης «win-win».

Συζήτησαν λεπτομέρειες

Μετά τη συνάντηση μιάμισης ώρας με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας υπό τον Εργκιούλ Ολγκούν, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι σήμερα (σ.σ.: χθες Δευτέρα) συζήτησαν με λεπτομέρειες το τι θα γίνει στην επικείμενη άτυπη συνάντηση 5 + 1 σε τεχνικό και διαδικαστικό επίπεδο.

«Τι θα γίνει την 1η, την 2η, την 3η μέρα, οι ρυθμίσεις του ΓΓ, οι συναντήσεις όλων μαζί, οι διμερείς συναντήσεις, όλες τις λεπτομέρειες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κα Λουτ για όλες τις ενέργειές της» δήλωσε ο κ. Τατάρ.

Στην άτυπη πενταμερή, είπε, θα εκφράσουν όλοι τις νέες τους ιδέες και απόψεις και θα φανεί εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος. Επανέλαβε ότι βρίσκονται σε συμφωνία με την Τουρκία πως εάν υπάρξει συμφωνία, πλέον αυτή θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα, με δύο ίσα κράτη που θα συνεργάζονται πλάι πλάι.

Η ίδρυση… του ψευδοκράτους

Οι Τουρκοκύπριοι ήταν εταίρος στην Κυπριακή Δημοκρατία του 1960 και όλοι ξέρουν τι έχει συμβεί από τότε μέχρι σήμερα, συνέχισε ο κ. Τατάρ, λέγοντας ότι υπενθύμισε και πάλι στην κα Λουτ τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων το 1963 που οδήγησε τους Τουρκοκύπριους να έχουν διάφορες τοπικές οργανώσεις και έφτασε μέχρι την ίδρυση του ψευδοκράτους κι αυτό θεωρεί ο τουρκοκύπριος ηγέτης ότι είναι το δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων να διοικούν τον εαυτό τους.

Είναι το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και την κυριαρχία, πρόσθεσε.

Γι αυτό, συνέχισε, ο τουρκοκυπριακός «λαός», όπως είπε, θα στηρίξει, όπως πάντοτε, το δικαίωμά του για κυριαρχία, ανεξαρτησία, ελευθερία και διοίκησης του εαυτού του.

Επανέλαβε τα επιχειρήματα για το «ναι» των Τουρκοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα και δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Η τουρκοκυπριακή πλευρά πλέον αναζητεί νέο έδαφος, είπε, υποστηρίζοντας πως στα επιχειρήματα και τις θέσεις του, η κα Λουτ έδειξε κατανόηση.

Διαβεβαίωσε τον τουρκοκυπριακό «λαό» – κατά την έκφρασή του – ότι δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί, ούτε να έχει αμφιβολία πως θα στηρίξει τις θέσεις του, την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων με τον καλύτερο τρόπο.

Ευχαρίστησε τον Ερντογάν

Εξηγώντας και στην άλλη πλευρά με επιχειρήματα για να μπορεί να τον καταλάβει, όπως είπε.

Και ο ίδιος, ανέφερε, επιθυμεί μια λύση για το Κυπριακό, αλλά όχι μια όποια λύση, λέγοντας ότι εργάζεται εντατικά με την ομάδα του και τους συμβούλους του ενόψει της πενταμερούς.

Με την άτυπη πενταμερή, συνέχισε ο κ. Τατάρ, η Κύπρος θα βρεθεί στο επίκεντρο του κόσμου, και μπορεί η Κύπρος να είναι ένα μικρό νησί σε αυτήν την περιοχή αλλά πολλές χώρες δίδουν σημασία σε αυτό το μικρό νησί.

Λόγω, είπε, της στρατηγικής της θέσης και της σημασίας που δίδουν σημαντικοί παίκτες στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και των φυσικών της πόρων.

Ευχαρίστησε δε τον τούρκο πρόεδρο, ο οποίος προχθές δήλωσε ότι η Τουρκία θα πράξει ό,τι περνά από το χέρι της για να διαφυλάξει τόσο τα δικά της συμφέροντα και δικαιώματα, όσο και των Τουρκοκυπρίων, σε αυτήν την περιοχή.

Για τη συμμετοχή της ΕΕ

Για τον αγώνα που δίνουν οι Τουρκοκύπριοι σε αυτήν την περιοχή από το 1820, είπε ο κ. Τατάρ, «βρισκόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό στάδιο από πλευράς ιστορίας».

Βρίσκονται, πρόσθεσε, σε ένα σημείο όπου το στάτους και η αξία του ψευδοκράτους αυξάνεται, όπως και η ύπαρξη της κυριαρχίας, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, είμαστε στο κατώφλι μιας σημαντικής συνάντησης.

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση των ΗΕ, εάν θέλουνε να είναι στη συνάντηση και η ΕΕ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η κα Λουτ είναι έμπειρη διπλωμάτης και νομικός, καταλαβαίνει και δεν έχει επιβάλλει τίποτε.

«Το έχω πει πολλές φορές, με οικονομικές υποσχέσεις ή άλλες, διάφορες πλάνες, κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει κάτι στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Αυτή είναι μια εθνική υπόθεση. Εδώ υπάρχει ένα θέμα κυριαρχίας. Υπάρχει θέμα ελευθερίας. Υπάρχει θέμα ανεξαρτησίας. Υπάρχουν μια σειρά από συμφωνίες που κάναμε με την Τουρκία. Υπάρχουν εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.

Το σημαντικό γι’ αυτούς, είπε, είναι να μπορέσουν να διαφυλάξουν με μια συμφωνία τα εθνικά τους συμφέροντα και οι επόμενες γενιές να μπορούν να ζήσουν εδώ με ειρήνη, σταθερότητα και ευμάρεια.

«Τη δική μας κυριαρχία»

Οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε, δεν πρόκειται να γυρίσουν σε καθεστώς προ του 1980, ούτε σε θέματα εκλογών, ούτε σε θέματα κυριαρχίας.

Αναφέρθηκε και πάλι στην πολιτική Μακαρίου μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πραξικόπημα αλλά και «τη μεγάλη αδικία» με το ψήφισμα 186 του Μαρτίου 1964.

«Εμείς θα στηρίξουμε το δικό μας κράτος, τη δική μας κυριαρχία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε τους Ελληνοκύπριους να μας ελέγχουν στον βορρά, να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους στον βορρά», κατάληξε ο κ. Τατάρ.

Πηγή: politis.com.cy

Sports in

Φιλικό με τη Γερμανία στις 7 Ιουνίου για την Εθνική

Μια εβδομάδα πριν την έναρξη του Euro, η Εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας την Γερμανία σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 05 Μαρτίου 2024