Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Αυτές οι παρενέργειες σημαίνουν ότι το εμβόλιο λειτουργεί

Κοροναϊός : Αυτές οι παρενέργειες σημαίνουν ότι το εμβόλιο λειτουργεί

Σύμφωνα με ειδικούς από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για καταλάβετε εάν το εμβόλιο έχει αρχίσει να λειτουργεί όπως πρέπει στον οργανισμό σας.

Όλο και περισσότεροι πολίτες εμβολιάζονται καθημερινά κατά του κοροναϊού. Ωστόσο η ανησυχία για τις πιθανές παρενέργειες και για την λειτουργία το εμβολίου είναι έντονες.

Σύμφωνα με ειδικούς από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για καταλάβετε εάν το εμβόλιο έχει αρχίσει να λειτουργεί όπως πρέπει στον οργανισμό σας.

Η δρ. Amanda Cohn, μέλος του Εθνικού Κέντρου Ανοσοποίησης και Αναπνευστικών Νοσημάτων του CDC, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες παρενέργειες που πρέπει να προσέξουν όλοι άνθρωποι όταν κάνουν το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Πόνος στο σημείο που έγινε η ένεση

Η πρώτη ανεπιθύμητη ενέργεια, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η δρ. Cohn, είναι ο πόνος στο σημείο που έγινε η ένεση. “Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να νιώσετε αρκετό πόνο”, προειδοποίησε.

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης με επαγγελματίες του ιατρικού τομέα και αξιωματούχους από το Prince George’s County στο Maryland, ο επικεφαλής σύμβουλος περί COVID-19 του Λευκού Οίκου, δρ. Anthony Fauci, είχε δηλώσει ότι είχε και ο ίδιος αυτή την παρενέργεια μετά και από τις δύο δόσεις του εμβολίου COVID-19 που έκανε. Ο πόνος διήρκεσε πάνω από 24 ώρες στον ίδιο, αλλά αυτό ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Ενδείξεις κόπωσης

Η δρ. Cohn σημειώνει επίσης ότι η κόπωση είναι ένας ακόμη δείκτης ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου κάνει τη δουλειά του αφότου γίνει ο εμβολιασμός. Αν και ο δρ. Fauci δεν βίωσε κάτι τέτοιο μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, του συνέβη μετά τη δεύτερη. «Προς το βράδυ, άρχισα να νιώθω λίγο κουρασμένος», είπε ο δρ. Fauci.

Χαμηλός πυρετός

Η τρίτη ανεπιθύμητη ενέργεια σύμφωνα με τη δρ. Cohn είναι ο χαμηλός πυρετός. Αυτός δεν ξεπερνάει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Αν και ο δρ. Fauci δεν βίωσε προσωπικά αυτήν την παρενέργεια από τους εμβολιασμούς COVID-19, αναγνώρισε ότι ορισμένοι άλλοι μπορεί σίγουρα να εκδηλώσουν τέτοιο πυρετό.

Οι συνήθεις παρενέργειες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η δρ. Cohn, όλες αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες θα πρέπει να επιλυθούν εντός δύο ημερών. Όπως και η εμπειρία του δρ. Fauci, έτσι και η δρ. Cohn σημείωσε ότι ακόμα κι αν δεν έχετε κάποια αντίδραση στο εμβόλιο αμέσως μετά την πρώτη σας δόση, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα έχετε καθόλου. “Πολλοί έχουν ήπιες αντιδράσεις στα εμβόλια, ειδικά μετά τη δεύτερη δόση”, εξήγησε.

Και ενώ οι παρενέργειες μετά το εμβόλιο μπορεί να είναι δυσάρεστες, η δρ. Cohn διαβεβαίωσε ότι δεν είναι τίποτα ανησυχητικό: «Είναι το σώμα σας που χτίζει μια ανοσολογική αντίδραση στην πρωτεΐνη που μιμείται την COVID-19», είπε.

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19;

Η λειτουργία των εμβολίων βασίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου (της φυσικής άμυνας του οργανισμού) ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένη νόσο και να προστατεύεται από αυτήν.

Δημιουργία ανοσίας: Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19 αφορά την πρόκληση απόκρισης ενάντια σε μια πρωτεΐνη (είτε ολόκληρη είτε τμήμα αυτής) η οποία βρίσκεται μόνο στον ιό που προκαλεί την COVID-19. Όταν ένα άτομο εμβολιάζεται δημιουργείται ανοσοαπόκριση. Για τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ανοσία.

Εάν το άτομο προσβληθεί αργότερα από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. Έπειτα, είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί.

Το εμβόλιο που σας χορηγείται έχει εγκριθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και έχει ελεγχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εμβόλια διατίθενται αρχικά σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν στον ιό, όπως οι υγειονομικοί, καθώς και σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές λόγω ηλικίας, συνθηκών διαβίωσης ή υποκείμενου νοσήματος. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός του υπόλοιπου πληθυσμού άνω των 18 ετών.

Μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά τον εμβολιασμό;

Σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες, οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες που πιθανόν να εμφανιστούν μετά τον εμβολιασμό είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, μυαλγίες, αρθραλγίες, κόπωση, ρίγος ή και πυρετός. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι συχνότερα στις νεαρότερες ηλικίες. Υποχωρούν σύντομα και δεν πρέπει να σας ανησυχούν, διότι είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται στο εμβόλιο. Η λήψη παρακεταμόλης βοηθάει στην αντιμετώπισή τους.

Στην περίπτωση που τα συμπτώματα επιμείνουν, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή το εμβολιαστικό κέντρο. Εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να αναφέρετε ανεπιθύμητες ενέργειες που θεωρείτε ότι σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου κατά της COVID-19 στη σελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, συμπληρώνοντας την Κίτρινη Κάρτα (www.eof.gr/web/guest/yellowgeneral).

Μπορώ να συνεχίσω κανονικά τις δραστηριότητές μου μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19;

Ναι, μπορείτε να συνεχίσετε να συμμετέχετε κανονικά σε όλες τις προγραμματισμένες δραστηριότητές σας, εφόσον αισθάνεστε υγιής. O εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει ακόμα μελετηθεί αρκετά και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας: emvolio.gov.gr

Τώρα που εμβολιάστηκα είμαι προστατευμένος/η από την COVID-19;

Τα περισσότερα εμβόλια για την COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις για να είναι αποτελεσματικά. Κάθε εμβόλιο, πριν εγκριθεί, έχει ελεγχθεί σε μελέτες στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 30.000 εθελοντές και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε σοβαρά από COVID-19. Χρειάζονται αρκετές ημέρες μετά τη χορήγηση και της δεύτερης δόσης του εμβολίου για να αναπτύξει το σώμα μας ανοσία στον ιό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί παρά τον εμβολιασμό τους να ασθενήσουν από COVID-19, η νόσος τους όμως αναμένεται να είναι αρκετά πιο ήπια.

Τι πρέπει να κάνω στη συνέχεια;

Πρέπει να φροντίσετε για την επανάληψη του εμβολιασμού σας μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα, καθώς η δεύτερη δόση του εμβολίου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη προστασίας από τον ιό.

Θα εξακολουθήσω να χρειάζομαι μέτρα ατομικής προστασίας μετά τον εμβολιασμό;

Μετά τον εμβολιασμό θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας όπως η υγιεινή των χεριών, η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων. Αυτό διότι κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και ο ιός θα εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί, τόσο συντομότερα θα περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Sports in

Η Φενέρ και τι συμφέρει τον Ολυμπιακό…

Ο βασικός στόχος των «καναρινιών», το πρόγραμμά τους μέχρι την διπλή μάχη με τον Θρύλο και τα παιχνίδια με Γαλατά και Καραγκιουμρούκ, που καλό για τον Ολυμπιακό θα είναι να μην μετατεθεί κανένα από τα δυο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024