Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δήμιος» του τουρκικού στρατού τα ελικόπτερα Cougar

«Δήμιος» του τουρκικού στρατού τα ελικόπτερα Cougar

Από το 1996, όταν άρχισαν να εντάσσονται στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, έχουν συντριβεί 4 ελικόπτερα αυτού του τύπου, παρασέρνοντας στον θάνατο 39 στρατιωτικούς.

Στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην νοτιοανατολική Τουρκία απέδωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τη συντριβή του ελικοπτέρου που παρέσυρε στον θάνατο 11 στρατιωτικούς οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό – ανάμεσά τους και ένα στρατηγό – και θα κηδευτούν σήμερα το απόγευμα, παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν.

Πάντως, το νέο αυτό περιστατικό προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Κι αυτό διότι είναι το τέταρτο που συμβαίνει με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο τύπο ελικοπτέρου, που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής της ζωή σε 39 στρατιωτικούς.

Πρόκειται για ένα AS532 Cougar, το οποίο κατασκευάζει η γαλλογερμανική κοινοπραξία Airbus. Άρχισε δε να εντάσσεται το 1996 στις τάξεις του τουρκικού στρατού, ο οποίος απέκτησε 80 από αυτά – τα 30 από τη Γαλλία και τα άλλα 50 σε συμπαραγωγή.

Η πρώτη συντριβή, σύμφωνα με την Daily Sabah, σημειώθηκε στις 4 Ιουνίου 1997, όταν το ΡΚΚ κατέρριψε ένα ελικόπτερο αυτού του τύπου (που τότε δεν ήταν εφοδιασμένο με συστήματα αυτοάμυνας) στο βόρειο Ιράκ, παρασέρνοντας στον θάνατο 11 στρατιώτες. Η συνέχεια ήλθε στις 29 Απριλίου 2003, όταν ένα Cougar που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση μπλέχτηκε σε καλώδια υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 στρατιώτες.

Ανάλογα ήταν τα αίτια και του αμέσως προηγούμενου (πριν το χθεσινό) δυστυχήματος: Το 2017, 13 στρατιώτες – ανάμεσα στους οποίους επίσης ένας στρατηγός – είχαν βρει τον θάνατο όταν το ελικόπτερο επίσης έπεσε σε πυλώνες ρεύματος, στην επαρχία Σιρνάκ της ΝΑ Τουρκίας.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024