Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία : Σταματά άμεσα τις επιχειρήσεις κατά Κούρδων στο Ιράκ μετά τo θάνατο 13 στρατιωτικών

Τουρκία : Σταματά άμεσα τις επιχειρήσεις κατά Κούρδων στο Ιράκ μετά τo θάνατο 13 στρατιωτικών

Ο Ακάρ όσο και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επιχείρησαν να εμφανίσουν την απόφαση ως επιβεβλημένη λόγω της «επιτυχούς ολοκλήρωσης» των στόχων

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή Γκάρα του βόρειου Ιράκ. Η επιχείρηση τερματίστηκε μετά τo θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτών, αστυνομικών και αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών στην περιοχή.

Ωστόσο, τόσο ο Ακάρ όσο και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επιχείρησαν να εμφανίσουν την απόφαση ως επιβεβλημένη λόγω της “επιτυχούς ολοκλήρωσης” των στόχων.

«Περισσότεροι από 50 στόχοι καταστράφηκαν σε εναέρια επιχείρηση”, δήλωσε ο Ακάρ στους δημοσιογράφους. “Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε μια σπηλιά που θέσαμε υπό έλεγχο μετά από σφοδρές συγκρούσεις αποκάλυψαν τα πτώματα 13 πολιτών μας που είχαν απαχθεί».

Μάλιστα, ο Ακάρ μίλησε για «άοπλους πολίτες». «Οι πρώτες επιθεωρήσεις αποκάλυψαν ότι ένας από τους αθώους και άοπλους πολίτες μας πυροβολήθηκε στον ώμο του, ενώ οι άλλοι 12 μαρτύρησαν με πυροβολισμούς στο κεφάλι τους», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν 48 μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιούλερ δήλωσε ότι η τελευταία επιχείρηση στις εκστρατείες Claw Tiger και Claw Eagle που ξεκίνησε η Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι άρχισε στις 10 Φεβρουαρίου με 41 αεροσκάφη, με βάση «πολύ καλά στοιχεία» σχετικά με το πού κρατούσε το PKK απαχθέντες Τούρκους στρατιωτικούς.

«Ήταν μέλη του στρατιωτικού μας προσωπικού που είχαν απαχθεί πριν από το 2015», δήλωσε ο Γκιουλερ, αναφερόμενος στην ειρηνευτική διαδικασία 2,5 ετών της Τουρκίας με το ΡΚΚ που ξεκίνησε το 2013 για την επίλυση του Κουρδικού, αλλά ναυάγησε το 2015, οδηγώντας σε νέα καταστολή των ενόπλων ομάδων των Κούρδων αλλά και πολιτών και πολιτικών με κουρδική καταγωγή.

Για επιδρομή τους κάνουν λόγο οι Κούρδοι

Την Παρασκευή, το πρακτορείο Mezopotamya ανέφερε δήλωση των Λαϊκών Αμυντικών Δυνάμεων (HPG), της ένοπλης πτέρυγας στο PKK, που ανέφερε ότι «Ένα στρατόπεδο όπου κρατούνταν κρατούμενοι πολέμου χτυπήθηκε σε εναέρια βομβαρδισμό».

Υπήρχαν δύο διοικητές της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας MİT, και εννέα αστυνομικοί και στρατιώτες μεταξύ των συλλήφθηκαν Τούρκων πολιτών, ανέφερε ο Μεζοποτάμια.

Ο Mezopotamya ανέφερε επίσης δήλωση που είχε γίνει ήδη από το 2019 από διοικητή του HPG, στην οποία αναφερόταν ότι η Τουρκία «δεν έκανε καμία κίνηση για να πάρει πίσω τους αιχμάλωτους αστυνομικούς, στρατιώτες και αξιωματούχους της MİT από την HPG» και αντίθετα προσπάθησε να τους σκοτώσει σε αεροπορικές επιθέσεις.


Σύμφωνα με τον Γκιούλερ, οι τουρκικές δυνάμεις έφτασαν στο εν λόγω σπήλαιο την τρίτη ημέρα της επιχείρησης.

Το Σάββατο, μέλη της οικογένειας δύο αιχμαλώτων στρατιωτών μίλησαν στη Μεζοποτάμια για να καλέσουν την Τουρκία να φέρει τα παιδιά τους πίσω. Ο Gürsel Özbey, πατέρας του στρατιώτη Semih Özbey, είπε στον Mezopotamya:

«Η Σύμβαση της Γενεύης απαιτεί (το PKK) να διατηρεί (το συλληφθέν προσωπικό) ασφαλές και να τα δίνει στις οικογένειές τους. Αυτό είναι που θέλω. Φυσικά αν το κράτος διεξάγει επιχειρήσεις όπου φυλάσσονται τα παιδιά μας, θέλω να σταματήσει αμέσως, ως πατέρας. ”

Στην συνέντευξη Τύπου, ο Ακάρ είπε: «Μακάρι να μπορούσαμε να βγάλουμε τους 13 πολίτες μας από εκεί ασφαλείς και υγιείς. Αλλά οι κακοποιοί έκαναν μάρτυρες αυτούς τους άοπλους αθώους σφάζοντάς τους. ”

“Το PKK εκτελεί 13 αιχμαλώτους πολίτες σε μια σπηλιά στο Γκάρα του Ιράκ. Επιτίθεται σε τουρκικές και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και πολίτες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε ένα tweet. «Ο κόσμος είναι σιωπηλός. Αυτή η σιωπή είναι μια επαίσχυντη πράξη συνενοχής ».

«Εύχομαι το έλεος του Αλλάχ στους 13 πολίτες μας που μαρτύρησαν άσχημα στην περιοχή Γκάρα του Ιράκ από την τρομοκρατική οργάνωση και υπομονή για τις οικογένειές τους. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στο έθνος μας », ανέφερε ο αντιπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Gürsel Tekin .

«Εύχομαι το έλεος του Αλλάχ στους 13 πολίτες μας που έγιναν μάρτυρες από τους τρομοκράτες στην περιοχή Γκάρα του Ιράκ και υπομονή για τις οικογένειές τους. Τα συλλυπητήριά μου για το έθνος μας », έγραψε ο αντιπρόεδρος της CHP, Veli Ağbaba .

«Εύχομαι το έλεος του Αλλάχ στους 13 πολίτες μας που μαρτύρησαν στην Γκάρα από την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ», ανέφερε η πρόεδρος της κεντρικής δεξιάς αντιπολίτευσης του Κόμματος του Κόμματος (İYİP) Meral Akşener .

«Είθε ο Αλλάχ να έχει έλεος. Λυπάμαι, εύχομαι να είχαμε δει μια απάντηση στις προσπάθειές μας για ειρήνη και λύση σε αυτά τα εδάφη. Αυτό είπε ένας από τους αιχμάλωτους στρατιώτες πριν από 2,5 χρόνια. Το θέμα θα έπρεπε να ήταν να κρατήσουμε τους ανθρώπους ζωντανούς ανεξάρτητα από το ποιοι ήταν. Δεν υπάρχει λύση μέσω του θανάτου, πρέπει να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας ζωντανούς », ανέφερε ο αναπληρωτής του Κουρδικού Κόμματος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu σε ένα tweet, όπου μοιράστηκε ένα βίντεο.

Στο βίντεο, ένας στρατιώτης που είχε συλληφθεί τρία χρόνια πριν από τη λήψη του βίντεο λέει: «Δεν ξέρω αν κάποιος δουλεύει για εμάς (για έξοδο), αλλά περιμένω από όλους να κάνουν ό, τι μπορούν. Σίγουρα, πρέπει να αγωνίζονται για εμάς. ”

“Δεν θα ρωτήσει κανείς γιατί το PKK δεν σκότωσε τους στρατιώτες μέχρι τώρα, όταν οι αιχμάλωτοι ήταν στα χέρια του για χρόνια;” έγραψε ο δημοσιογράφος Fehim Işık σε ένα tweet. “Και, η Τουρκία δεν επέστρεφε τους κρατούμενους της από το PKK κάθε φορά που εγκαινίαζε επιχείρηση προπαγάνδας; Γιατί προτίμησε να πεθάνουν αυτοί οι άνθρωποι αυτή τη φορά; Ποιος θα επωφεληθεί από αυτούς τους θανάτους;”

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024