Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nicola Formichetti: Ποιος είναι ο στιλίστας πίσω από τις πιο extravagant εμφανίσεις της Lady Gaga;

Nicola Formichetti: Ποιος είναι ο στιλίστας πίσω από τις πιο extravagant εμφανίσεις της Lady Gaga;

Ο ιταλοϊαπωνικής καταγωγής καλλιτέχνης, είναι γνωστός και ως διευθυντής μόδας της Vogue Hommes Japan

O Nicola Formichetti  γεννήθηκε στις 31 Μαΐου 1977) είναι Ιταλός-Ιάπωνας διευθυντής και συντάκτης μόδας, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ιταλικής μόδας Diesel και ως συνεργάτης με την τραγουδίστρια τραγουδοποιό Lady Gaga. Εργάστηκε δύο χρόνια (Σεπτέμβριος 2010 – Απρίλιος 2013) με τον γαλλικό οίκο μόδας Mugler ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

Ο Formichetti είναι επίσης γνωστός ως διευθυντής μόδας της Vogue Hommes Japan και διευθυντής μόδας για την εταιρεία ενδυμάτων Uniqlo.

Τον Νοέμβριο του 2010 ορίστηκε ως μία από τις «πιο ισχυρές δημιουργικές δυνάμεις που εργάζονται στη μόδα σήμερα». Τον επόμενο μήνα του απονεμήθηκε το βραβείο Isabella Blow για δημιουργό μόδας στα Βρετανικά Βραβεία μόδας του 2010.

Ο Formichetti έχει αποκαλύψει ότι αντί να παρακολουθεί τα μαθήματα, «περπατούσε κυριολεκτικά απ΄τη μπροστινή πόρτα της σχολής αρχιτεκτονικής και έπειτα έβγαινε από το πίσω μέρος για να πάει σε κλαμπ για τρία χρόνια.»

Είναι γιος μιας Γιαπωνέζας αεροσυνοδού και ενός Ιταλού πιλότου. Ο Formichetti γεννήθηκε στην Ιαπωνία και μεγάλωσε στη Ρώμη και το Τόκιο. Ως παιδί εκπαιδεύτηκε ως κλασικός πιανίστας, πράγμα που αγαπά μέχρι σήμερα να  κάνει ειδικά τις στιγμές που αναζητά την χαλάρωση. Αλλά η μετακόμιση στο Λονδίνο έγινε η μεγάλη του επιθυμία και χρησιμοποίησε τη δικαιολογία να φοιτήσει σε σχολή αρχιτεκτονικής στην οποία έγινε δεκτή για να φτάσει εκεί.

Ο Formichetti έχει αποκαλύψει ότι αντί να παρακολουθεί τα μαθήματα, «περπατούσε κυριολεκτικά απ΄τη μπροστινή πόρτα της σχολής αρχιτεκτονικής και έπειτα έβγαινε από το πίσω μέρος για να πάει σε κλαμπ για τρία χρόνια.»

Ξεκίνησε να εργάζεται σε μια μοντέρνα μπουτίκ που ονομάζεται «The Pineal Eye». Ενώ εργαζόταν εκεί τον εντόπισε η συντάκτρια μόδας Katy England και του πρόσφερε μια μηνιαία σελίδα στο περιοδικό Dazed & Confused. Λίγο καιρό αργότερα έγινε διευθυντής μόδας του περιοδικού το 2005, τελικά έφτασε να γίνει το δημιουργικός σκηνοθέτης 2008.

Η δουλειά του στο Dazed & Confused οδήγησε σε άλλα περιοδικά μόδας, όπως το V, Another Magazine, Arena Homme + και το Harper’s Bazaar USA. Ο Formichetti έχει δουλέψει με πολλούς μεγάλους σχεδιαστές και οίκους, μεταξύ άλλων με τον Kim Jones, Dolce & Gabbana, Alexander McQueen, Gareth Pugh, Carri «Cassette Playa» Mundane, Prada, Missoni, Iceberg, και μάρκες όπως οι Nike, Umbro, Puma, Stussy, Topman, H&M και Edwin. Μεταξύ των φωτογράφων μόδας η Formichetti συνεργάστηκε με τους Nick Knight, Hedi Slimane, Terry Richardson, Steven Klein και Oliviero Toscani, και πολλούς ακόμα.

Κάποτε και ενώ ακόμα ήταν μικρός δούλεψε για τους Dolce & Gabbana, οι οποίοι τον απέλυσαν! Ο λόγος ήταν πως ανακατεύτηκε τόσο στο show τους τότε που το έκανε να μοιάζει με δικό του!

Η συνεργασία με την Lady Gaga

Η δουλειά του ταυτίστηκε με τις εκκεντρικές εμφανίσεις της Stefani Germanotta ή αλλιώς Lady Gaga.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εμφάνισή της με ένα φόρεμα φτιαγμένο από αληθινό κρέας, σχεδιασμένο από τον Franc Fernandez και σε styling από ποιον άλλο – τον Formichetti.

O Formichetti είναι εξέχον μέλος της δημιουργικής ομάδας της Lady Gaga, το Haus of Gaga. Η συνεργασία του με την Lady Gaga ως στιλίστας ή fashion director ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου 2009 σε μια φωτογράφηση με τον φωτογράφο Sebastian Faena για το τεύχος Ιουλίου 2009 του V Magazine.

Ή το μισείς ή το λατρεύεις

Στο Haus of Gaga μεγαλούργησε και εξακολουθεί. Είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια φήμη που συγκέντρωσε στο πρόσωπο της. Από το πρώτο της album FAME μέχρι σήμερα εκείνος βρίσκεται πίσω από τις πιο πολυσυζητημένες της εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, σε βραβεία, εξώφυλλα και επί σκηνής.

Η πρώτη τους συνεργασία σε ένα μουσικό βίντεο μαζί, ήταν για το «Bad Romance», σε σκηνοθεσία του Francis Lawrence, θα ψηφιστεί αργότερα ως βίντεο της χρονιάς και στη συνέχεια θα κερδίσει το βραβείο Grammy για το Best Short Form Music Video.

Αξέχαστη η εμφάνιση της σταρ με ένα φόρεμα φτιαγμένο από αληθινό κρέας, σχεδιασμένο από τον Franc Fernandez και σε styling , φυσικά, του Formichetti.

Το ίδιο ισχύει και για την live Performance στο πλευρό του Elton John στα βραβεία Grammy του 2010.

Μια εμφάνιση ανεπανάληπτη από κάθε άποψη

Το concept για το καθηλωτικό -στα όρια του creepy- video του Born This Way ήταν εμπνευσμένο από την ιδέα της αναγέννησης. Η Gaga έστειλε στον στιλίστα την εικόνα ενός εμβρύου και εκείνος είχε την ιδέα για παπούτσια σε σχήμα αβγού «σαν να γεννήθηκες έτσι, με αβγά για πόδια». Εκείνη πήγε την ιδέα ακόμα πιο μακριά. Αποτέλεσμα, αποφάσισε να εμφανιστεί στο κόκκινο χαλί και στο stage των βραβείων Grammy του 2011 μέσα σε ένα τεράστιο -υπέροχο- αυγό, σχεδιασμένο από τον Hussein Chalayan. Εκτός από εντυπωσιακή είσοδο όμως έκανε και ανάλογη έξοδο αφού, εκείνη τη χρονιά έφυγε με τρία βραβεία.

Mugler

Μετά από φήμες για μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Formichetti ανακοινώθηκε ως ο νέος δημιουργικός διευθυντής του Γαλλικού οίκου σπιτιού μόδας που ιδρύθηκε από τον διάσημο σχεδιαστή Thierry Mugler (ο οποίος έχει αποσυρθεί πλέον από την επιχείρηση), τον οποίο μετονομάζει Mugler. Είπε ότι στην πραγματικότητα ήταν η Lady Gaga που τον έπεισε να πάει για τη δουλειά.

«Υπάρχει πάρα πολύ διασημότητα στη μόδα. Δεν μου αρέσει πολύ να δουλεύω με διασημότητες, οπότε προσπαθώ να μείνω μακριά από ολόκληρη αυτή την μηχανή. Αλλά φυσικά έχω γνωρίσει μερικούς απίστευτα όμορφους και δημιουργικούς ανθρώπους που τυχαίνει να είναι» διασημότητες «.

Tην ίδια ώρα δηλώνει ότι λατρεύει την Kim Kardashian και έχει ντύσει μερικές από τις πιο διάσημες προσωπικότητες, όπως η Gisele, η J.Lo και πολλοί ακόμη.

Ο Formichetti έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι «δεν είναι ελίτ» στη μόδα, αντίθετα θέλει να μοιραστεί αυτό που κάνει με όλους,  χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο για αυτόν τον σκοπό.

Aλληλεπιδρά και εμπνέεται από τους fans του, και συνήθως συνεργάζεται με άλλους. Βλέπει τον εαυτό του όχι ως «στιλίστα», έναν όρο που απορρίπτει, αλλά μάλλον ως καλλιτεχνικός διευθυντής «του οποίου η δουλειά είναι να δημιουργεί διαθέσεις, να επιβλέπει μια συνολική εικόνα.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος παλιότερα «ακόμα και με το καλύτερο στιλ στον κόσμο, μια απαίσια εικόνα παραμένει απαίσια».

Με πληροφορίες από το Jenny.gr

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024