Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυτά εσωτερικού χώρου : Τα καλύτερα tips για να ομορφύνουν το σαλόνι σας και να… επιβιώσουν

Φυτά εσωτερικού χώρου : Τα καλύτερα tips για να ομορφύνουν το σαλόνι σας και να… επιβιώσουν

Δεν χρειάζεται να δείτε άλλο φυτό να… αφήνει την τελευταία του πνοή

Ένα από τα καλύτερα memes που κυκλοφόρησαν τον καιρό των lockdown, αναφέρεται στην ευκολία των φυτών να ανθίζουν σε οποιοδήποτε σημείο στον έξω κόσμο – και να μαραίνονται με το παραμικρό όταν είναι στο σπίτι μας.

Όμως στην πραγματικότητα, τα φυτά σας δεν μαραίνονται επειδή είναι… αλλεργικά στο νερό της βρύσης, αλλά επειδή μάλλον κάτι κάνετε λάθος.

Τα παρακάτω tips θα σας βοηθήσουν να τα κρατήσετε τα φυτά σας στη ζωή, αλλά και να τα αναδείξετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Λάβετε υπόψη σας το περιβάλλον σας – και τον εαυτό σας

Πολλά φυτά υποφέρουν απλώς επειδή τοποθετούνται σε λάθος σημείο. Μην τα αντιμετωπίζετε μόνο ως διακόσμηση. Ακόμη και αν δείχνουν υπέροχα σε μια συγκεκριμένη γωνία, μεγαλύτερη σημασία έχει το πώς τα χτυπά το φως. Όπως εξηγεί η Ντανάε Χορστ, ιδρύτρια του Folia Collective στους Times της Νέας Υόρκης, είναι πιο σημαντικό από το πότισμα ή το λίπασμα. «Το φως είναι για τα φυτά ό,τι το φαγητό για τους ανθρώπους».

Τα παράθυρα που «κοιτάζουν» προς τα νότια συνήθως έχουν το περισσότερο φως, συνεχίζει η Χορστ, ενώ τα δυτικά και τα ανατολικά λίγο λιγότερο και τα βορινά πολύ λίγο.

Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι σας, λοιπόν, θα πρέπει να επιλέξετε και τα αντίστοιχα φυτά. Αν το χτυπά πολύς ήλιος, προτιμήστε κακτάκια και παχύφυτα. Αν είναι μεν φωτεινό, αλλά οι ακτίνες δεν το «χτυπούν» άμεσα, τα τροπικά φυτά θα ακμάσουν – γιατί στη φύση συνήθως φύονται κάτω από ένα φυσικό «σκέπαστρο» ψηλότερων δέντρων. Φυτά όπως η σανσεβέρια, προτιμούν το σκοτάδι.

Επίσης, μην υπερεκτιμήσετε τις δυνατότητές σας. Ίσως δεν είστε έτοιμοι να γίνετε γονείς ενός φυτού που χρειάζεται πότισμα καθημερινά – και μάλιστα με συγκεκριμένη τεχνική. Υπάρχουν φυτά που είναι ευχαριστημένα με λίγο νερό μια φορά την εβδομάδα ή και σπανιότερα.

Ξεκινήστε από το επίκεντρο της μελλοντικής σας συλλογής

Θα περάσει, μάλλον, λίγος καιρός μέχρι να φτιάξετε τη μικρή σας αστική ζούγκλα. Επομένως, μην αρχίσετε να συλλέγετε μικρές γλάστρες που δεν θα αλλάξουν και πολλά στη συνολική εικόνα. Ξεκινήστε από ένα φυτό που θα τραβάει το μάτι και θα ανανεώνει πραγματικά το δωμάτιο. Ο πιο εύκολος τρόπος, είναι να ξεκινήσετε από κάτι μεγάλο, αλλά το χρώμα και το σχήμα επίσης μπορούν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα. Αν αγαπάτε τα κρεμαστά φυτά, διαλέξτε κάποιο που να ρίχνει τα φύλλα του προς τα κάτω, για πρακτικούς λόγους, και μην το τοποθετήσετε σε σημείο που θα μπορούσε να δυσχεράνει τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Βάλτε τα να κάνουν παρέα

Όλοι είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι – και το ίδιο ισχύει και για τα φυτά μας. Μην τα διασκορπίζετε σε τυχαίες γωνίες του σπιτιού, λες και είναι τσακωμένα. Τοποθετήστε τα όλα μαζί, δημιουργώντας μίνι κηπάκια εσωτερικού χώρου. Δεν υπάρχει λόγος να «ταιριάζουν» μεταξύ τους. Αντιθέτως, όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία τους, τόσο πιο όμορφα θα δείχνουν όλα μαζί. Μάλιστα μπορεί να σας βοηθήσει αντί να ξεκινήσετε επιλέγοντας φυτά, να αρχίσετε διαλέγοντας το παράθυρο και απλώς να τοποθετείτε εκεί όποια καταφέρουν να σας γοητεύσουν.

Κοιτάξτε ψηλά

Δεν χρειάζεται όλα τα φυτά να είναι στο πάτωμα. Κρεμάστε μερικά από τους τοίχους, ακουμπήστε τα επάνω σε έπιπλα ή ακόμη και σε ψηλά μάτια. Το αποτέλεσμα είναι μια υψομετρική διαφορά που κάνει το μάτι να «χορεύει» και προσδίδει ανάλαφρη αίσθηση στον χώρο.

Περιποιηθείτε τα γλαστράκια

Ναι, το σημαντικότερο είναι τα ίδια τα φυτά, αλλά οι γλάστρες μπορούν να προσθέσουν άλλη μια στιλάτη πινελιά. Δεν χρειάζεται να είναι ίδιες μεταξύ τους, όμως είναι σημαντικό να είναι ταιριαστές. Ένας εύκολος τρόπος να το πετύχετε, είναι επιλέγοντάς τες σε κοντινά χρώματα ή παίζοντας με τις υφές, τα υλικά και τις τεχνικές. Πώς σας φαίνονται τα πλεκτά καλάθια;

Μην ανησυχείτε για τις μεταφυτεύσεις: Μπορείτε να κρατήσετε την εσωτερική πλαστική γλάστρα του φυτώριου, η οποία έχει και αρκετά μεγάλες τρύπες αποστράγγισης ώστε να κρατήσει υγιείς τις ρίζες του φυτού σας.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024