Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: «Συνεχίζουμε Μαζί» για τη Μικρή Λιανική με έμφαση σε ένα βιώσιμο αύριο

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ: «Συνεχίζουμε Μαζί» για τη Μικρή Λιανική με έμφαση σε ένα βιώσιμο αύριο

Έναν κλάδο που έχει βρεθεί ευάλωτος και σε καθεστώς οικονομικής «ασφυξίας»

Μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα κατάρτισης περιλαμβάνει η δεύτερη φάση του «Συνεχίζουμε Μαζί», του επιτυχημένου προγράμματος στήριξης της Παπαστράτος στο οποίο έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις του πληττόμενου κλάδου από όλη την Ελλάδα.

Μπορεί να μην έχουμε καταλήξει ακόμη στο ποιος ακριβώς οφείλει να είναι ο επικαιροποιημένος ορισμός της μεγάλης επιχείρησης, στη μετα-πανδημική πραγματικότητα στην οποία σιγά σιγά μπαίνουμε, αλλά σίγουρα προαπαιτούμενο οφείλει να αποτελεί το να απλώνεις -στο μέτρο των δυνατοτήτων σου- ένα δίχτυ προστασίας πάνω από το ευρύτερο οικοσύστημά σου. Ιδιαίτερα όταν αυτό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των επιχειρήσεων της Μικρής Λιανικής (περίπτερα, παντοπωλεία, καταστήματα ψιλικών, μίνι μάρκετ), έχει βρεθεί ευάλωτο και σε καθεστώς οικονομικής «ασφυξίας» που έχει προκαλέσει τόσο η η οικονομική κρίση που προηγήθηκε όσο και η πανδημία που ακολούθησε.

Αυτό ακριβώς που επιχείρησε να κάνει, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Παπαστράτος ανακοινώνοντας το φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης «Συνεχίζουμε Μαζί» στον πυρήνα του οποίου βρισκόταν η άμεση παροχή ρευστότητας, ύψους έως 10 εκατ. ευρώ, μέσω άτοκων πιστώσεων. Οι επαγγελματίες του κλάδου ανταποκρίθηκαν άμεσα και θερμά, αξιοποιώντας την ευκαιρία για μια «ανάσα» ρευστότητας που τους έδωσε η ιστορική καπνοβιομηχανία, με την οποία τους συνδέει μια κοινή πορεία 90 χρόνια, με αποτέλεσμα ως σήμερα να έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 6.000.000 ευρώ σε πάνω από 1.500 επιχειρήσεις στην Αθήνα και σε άλλες 3.500 επιχειρήσεις στην περιφέρεια.

Επιπλέον οι ίδιες οι επιχειρήσεις, η πλειοψηφία των οποίων αξίζει να σημειωθεί πως είναι οικογενειακές, βρέθηκαν να έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν δραστικά και το λειτουργικό τους κόστος μέσω κεντρικών συμφωνιών που έκλεισε η Παπαστράτος με μεγάλους προμηθευτές προκειμένου να τους εξασφαλίσει προνομιακές τιμές σε κινητή τηλεφωνία, σταθερό, internet, ρεύμα και προϊόντα τεχνολογίας.

Αυτό που, ωστόσο, έχει ενδιαφέρον και κάνει το «Συνεχίζουμε Μαζί» να μοιάζει ως ένα πρόγραμμα που αποτελεί παράδειγμα για μίμηση για άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες, είναι ότι δεν περιορίζεται στη λύση του άμεσου προβλήματος ρευστότητας και κόστους, αλλά έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα του και στο βιώσιμο αύριο του κλάδου. Αυτό ακριβώς που επιδιώκει δηλαδή να στηρίξει στη δεύτερη φάση του, όπου το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατοπίζεται στον πυλώνα του εκσυγχρονισμού και της εκπαίδευσης, προκειμένου οι επιχειρήσεις που αποτελούν την καρδιά κάθε ελληνικής γειτονιάς να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες ανάγκες καταναλωτών και αγοράς και να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Εκεί όπου, πέρα από την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ψηφιοποίησής τους, συμπεριλαμβάνονται ενέργειες όπως η σταθερή στήλη με ενημερωτικό περιεχόμενο για φορολογικά θέματα που αφορούν τον κλάδο που έχει δημιουργηθεί στην βραβευμένη πλατφόρμα ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ OPEN που απευθύνεται στους λιανοπωλητές. Επιπλέον έχουν ανακοινωθεί υποτροφίες για τρία μεταπτυχιακά προγράμματα ύψους 250.000 ευρώ, προσφέρεται -σε συνεργασία με γνωστό website ανεύρεσης εργασίας-πρόγραμμα αναζήτησης, επιλογής και ανάπτυξης εργαζομένων και μεγιστοποίησης παραγωγικότητας και, σε συνεργασία με πανεπιστημιακό ίδρυμα, πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό όσον αφορά την ψηφιακή προώθηση της επιχείρησης.

Εξαιρετικά θετικό είναι το οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου είναι οι πρώτοι που φαίνονται να αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεών τους. Εξού και πολλοί, ακόμη και αν δεν έχουν κάνει χρήση των άτοκων πιστώσεων έως τώρα, έχουν τη διάθεση να συμμετέχουν ενεργά στις υπό διαμόρφωση και διεύρυνση δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης του «Συνεχίζουμε Μαζί». Όλα τα παραπάνω με κοινή συνιστώσα την καθοδήγηση των ιδιοκτητών σε θέματα όπως ένταξη σε επιχορηγούμενα προγράμματα, την εκπαίδευσή τους στη διαχείριση της επιχείρησης και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και την κατάρτιση των εργαζομένων σε εξυπηρέτηση πελατών.

Μια δυναμική πρωτοβουλία που, πέρα από οτιδήποτε άλλο, αποτελεί άλλη μια έμπρακτη απόδειξη της συμπεριληπτικής φιλοσοφίας που επιμένει ότι μόνο μέσα από την συνεργασία της πολιτείας, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας των πολιτών μπορούμε να φτάσουμε, όλοι μαζί, στην επόμενη ημέρα.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024