Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ορθά ο Πρύτανης του ΑΠΘ κάλεσε την Εισαγγελική αρχή;

Ορθά ο Πρύτανης του ΑΠΘ κάλεσε την Εισαγγελική αρχή;

Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα αντιδρούσαν οι πρυτανικές αρχές, εάν μια ομάδα προσπαθούσε να καταλάβει παράνομα το κτίριο της Διοίκησης ενός Πανεπιστημίου ;

Τριάντα άτομα την προηγούμενη βδομάδα προσπάθησαν με λοστούς και άλλα επικίνδυνα εργαλεία να καταλάβουν το χώρο της Πρυτανείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έσπασαν τις πόρτες και ήταν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν το βίαιο και παράνομο (από ποινική άποψη)  εγχείρημα τους.

Τότε ο Πρύτανης ειδοποίησε την Εισαγγελική αρχή και η τελευταία με τη σειρά της την αστυνομία.

Έπραξε ορθά ο Πρύτανης;

Κατά τα γνώμη μου ναι , αφού μια ετερογενής ομάδα 30 ατόμων  είχαν προβεί σε διάπραξη του εγκλήματος του άρθρου 168 του Ποινικού Κώδικα , όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4777/2021.

Η διάταξη τούτη επαπειλεί με ποινή φυλάκισης μέχρι τρία έτη όποιον παράνομα εισέρχεται σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας ή παραμένει στους χώρους αυτής παρά τη ρητή εναντίωση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί.

Επιπλέον είναι γνωστό σε όλους , ότι με το ν . 4623/2019 οι ποινικοί νόμοι της Ελληνικής Πολιτείας εφαρμόζονται και στους πανεπιστημιακούς χώρους , όταν διαπράττονται αξιόποινες πράξεις.

Επομένως δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιο λόγο στη δημόσια σφαίρα διακινείται από ορισμένες πλευρές η άποψη για «όργιο αστυνομικής βίας».

Και αναρωτιέμαι ειλικρινά το εξής:

Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα αντιδρούσαν οι πρυτανικές αρχές, εάν μια ομάδα προσπαθούσε να καταλάβει παράνομα το κτίριο της Διοίκησης ενός Πανεπιστημίου ;

Και να έχει αυθαίρετη πρόσβαση στα αρχεία αυτού ;

Και μάλιστα, όταν οι 18 από την ανωτέρω ομάδα δεν ήταν καν φοιτητές;

Θα μπορούσαν, εάν ήθελαν οι πραγματικοί φοιτητές, να διαμαρτυρηθούν με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο για κάποιες από τις ρυθμίσεις του ν. 4777/2021 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψήφισε πριν από λίγο καιρό η Υπουργός Παιδείας .

Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό σε μια δυτική δημοκρατία!

Ωστόσο,  δεν είναι κατανοητό να διαμαρτύρονται κάποιοι ..διαπράττοντας εγκλήματα!

Και μάλιστα να αναμειγνύονται σε αυτή την παράνομη μορφή διαμαρτυρίας και πολλά άτομα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία!

Τέλος, είναι προφανές κατά τη γνώμη μου, ότι οι ανωτέρω «ομάδες διαμαρτυρίας» δεν έχουν διαβάσει ποτέ αυτό που λέει ο Γάλλος φιλόσοφος  Ζακ Ντερριντά.

Δηλαδή, ότι το δημόσιο ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ είναι ξένο ή ετερογενές προς κάθε μορφή εξουσίας , είτε αυτή έχει επιχειρηματική διάσταση , είτε άλλη μορφή  («Το Πανεπιστήμιο άνευ όρων»).

Και οι ανωτέρω πρακτικές των παράνομων καταλήψεων υποδηλώνουν μια εξουσιαστική ή συντηρητική λογική (από ομάδες οι οποίες κατά τα άλλα δηλώνουν εικονικά ότι είναι «αντιεξουσιαστικές»).

Τέλος,  η κακή εικόνα «της ανομίας» αδικεί τα Ελληνικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα,  και ειδικότερα το Αριστοτέλειο, το οποίο προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο εξειδικευμένων γνώσεων στους φοιτητές και τις φοιτήτριες !

Γρηγόρης Καλφέλης – Καθηγητής της Νομικής  Σχολής του ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024