Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ευκαιρία της επικουρικής ασφάλισης

Η ευκαιρία της επικουρικής ασφάλισης

Η συσσώρευση κεφαλαίου θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά, ώστε να υπάρχει ένα μακροχρόνιο συσσωρευμένο κεφάλαιο από όλους τους ασφαλισμένους αποκλειστικά για τις νέες γενιές

Μετά από πολλά έτη καθυστερήσεων αλλά και ύστερα από την σχεδόν κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος στην χώρα με την δημοσιονομική προσαρμογή των Μνημονίων, η παρούσα κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την επικουρική ασφάλιση, αρχής γενομένης από το 2022 με στόχο αφενός την προστασία των συντάξεων και αφετέρου της προσθήκης στο σύστημα, του λεγόμενου κεφαλαιοποιητικού πυλώνα, με απώτερο σκοπό την σταδιακή αύξηση των επικουρικών συντάξεων, μέσω συσσώρευσης αποταμιεύσεων και αντίστοιχων επενδύσεων.

Πλέον οι νέοι ασφαλισμένοι ή όσοι είναι μέχρι 35 ετών, θα εντάσσονται στο νέο ασφαλιστικό σύστημα αποκτώντας τον λεγόμενο ατομικό κουμπάρα, που σημαίνει πλήρη πρόσβαση στο σύνολο των εισφορών των εργαζόμενων αλλά και διαφάνεια στον υπολογισμό τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που θα εντάσσονται στο σύστημα και στις ατομικές μερίδες των ασφαλισμένων, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, δηλαδή για κάλυψη ελλειμμάτων διαφόρων ταμείων ή για κάλυψη των αναγκών των τωρινών συνταξιούχων.

Η συσσώρευση κεφαλαίου θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά, ώστε να υπάρχει ένα μακροχρόνιο συσσωρευμένο κεφάλαιο από όλους τους ασφαλισμένους αποκλειστικά για τις νέες γενιές, ώστε να αντιμετωπιστεί και η πίεση του δημογραφικού προβλήματος, που θα γίνεται ολοένα και εντονότερη τα επόμενα χρόνια, στην αναλογία συνταξιούχων και εργαζόμενων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Πρακτικά, το κεφάλαιο που θα αποταμιεύεται, θα αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, ενώ θα προβλέπονται συγκεκριμένες επενδύσεις με την εγγύηση του κράτους, που θα οδηγούν σε απόδοση του κεφαλαίου, η οποία θα καταγράφεται ετησίως στην μερίδα του κάθε πολίτη.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί πως το νέο σύστημα παραμένει κάτω από τον δημόσιο πυλώνα ασφάλισης, χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας των εισφορών ή δέσμευσής τους για άλλες χρήσεις.

Εν κατακλείδι, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα με το νέο αποθεματικό που θα προκύψει, θα αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για το ασφαλιστικό σύστημα και ταυτόχρονα μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, που θα δίνει επιπλέον κίνητρα στους εργαζόμενους να αποταμιεύουν αλλά και να κερδίζουν σημαντικά από την αύξηση και την απόδοση των συντάξιμων κεφαλαίων τους μακροπρόθεσμα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός 

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024