Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οταν Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον... ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις περί βιασμού

Οταν Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον… ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις περί βιασμού

Το 2019 υπήρξε έντονη αντίδραση της νεολαίας του τότε κυβερνώντος κόμματος

Ηταν Μάρτιο του 2019, δύο χρόνια πριν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προωθούσε αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αλλαγές που άγγιζαν και τη Χρυσή Αυγή, η οποία ακόμη τότε δεν είχε καταδικαστεί, αλλά και τον ορισμό και την τιμωρία του βιασμού.

Με την ανακοίνωση των προθέσεων του τότε υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είχε βγάλει μια οργισμένη ανακοίνωση με την οποία αντιδρούσε σφόδρα στις αλλαγές που προτείνονταν.

Με αφορμή την υπόθεση του #metoo ας θυμηθούμε τι έλεγε τότε η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος που σήμερα έχει κάνει σημαία του κι επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση την υπόθεση της παιδεραστίας, των βιασμών και γενικά των σεξουαλικών εγκλημάτων.

Ανέφερε τότε:

«Αναφορικά με το Άρθρο 336 Π.Κ. και ενώ η διεθνής τάση συζητά ήδη για την διεύρυνση της νομικής έννοιας του βιασμού, η προτεινόμενη διάταξη επιχειρεί να εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις για την τέλεση του εγκλήματος, κάνοντας έτσι πιο δύσκολη την στοιχειοθέτηση του βιασμού. Σε μια συγκυρία που έρχονται συνεχώς στην επιφάνεια περιστατικά βιασμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών και lgbtqi+ ατόμων, η έννοια του εγκλήματος θα πρέπει να «ανοίγει» για να χωρέσει παρόμοια περιστατικά, παρά να «κλείνει», βάζοντας περισσότερο νερό στο μύλο της έμφυλης βίας και αγνοώντας έτσι, το γεγονός ότι πολλοί βιασμοί γίνονται μεν χωρίς τη χρήση σωματικής βίας, με την απουσία όμως, ελεύθερης συναίνεσης του θύματος.

Απαιτούμε πριν την λήξη της διαδικασίας της δημόσιας διαβούλευσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης να τοποθετηθεί επί των θεμάτων αυτών, να μην δεχθεί την αλλαγή του πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να επανεξετάσει το νομικό ορισμό του βιασμού προς την κατεύθυνση συμπερίληψης περισσότερων περιπτώσεων τέλεσης του εγκλήματος.

Το επόμενο διάστημα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με συνολική πρόταση για το Σχέδιο Νόμου του νέου Ποινικού Κώδικα και το Σχέδιο Νόμου του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και βουλευτών ο κ. Καλογήρου άλλαξε τη διάταξη. Μάλιστα, οι κ. Τσιρώνης και Δημαράς, τότε βουλευτές είχαν απειλήσει να μην ψηφίσουν τη διάταξη και υιοθέτησαν το σύνθημα των γυναικείων οργανώσεων «Σεξ χωρίς συΝΑΙνεση είναι ΠΑΝΤΑ βιασμός».

Για εσφαλμένη εντύπωση ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα είχε κάνει λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μιλώντας στη βουλή. «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο», είπε και ανακοίνωσε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.

«Η νέα διαταξη θα έχει ως εξής: Στην παράγραφο 5 όποιος εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, όποιος  επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη», είπε ο κ. Καλογήρου χαιρετίζοντας την νομοπαρασκευαστική επιτροπή που «μπόρεσε και αφουγκράστηκε» την κατάσταση.

Σημειώνεται ότι η παράγραφος 5 είχε ως εξής:  «Όποιος, εκτός από την παράγραφο του άρθρου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024