Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαβάη : Γνωρίστε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου

Χαβάη : Γνωρίστε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου

Το όνομα πιστεύεται ότι προέρχεται από το Hawaiki, το πρώην όνομα Raiatea, το προγονικό σπίτι των κατοίκων της Πολυνησίας

Η Χαβάη αποτελεί συστατική πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Έγινε η 50η πολιτεία των ΗΠΑ στις 21 Αυγούστου 1959.

Χαρακτηριστικά νησιού

Συνιστά μια ομάδα ηφαιστειακών νησιών στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Τα νησιά βρίσκονται 2.397 μίλια (3.857 χλμ.) από το Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, στα ανατολικά και 5.293 μίλια (8.516 χλμ.) από τη Μανίλα, στις Φιλιππίνες, στα δυτικά.

Η πρωτεύουσα είναι η Χονολουλού, που βρίσκεται στο νησί Oahu. Η Χαβάη χαρακτηρίστηκε από τον Μάρκ Τουέιν ως «ο ωραιότερος στόλος νησιών που βρίσκεται αγκυροβολημένος σε οποιονδήποτε ωκεανό».

Το όνομα πιστεύεται ότι προέρχεται από το Hawaiki, το πρώην όνομα Raiatea, το προγονικό σπίτι των κατοίκων της Πολυνησίας.

Σύμφωνα με τη britannica, η Χαβάη είναι οικονομικά ισχυρή, με διαφοροποιημένη γεωργία και μεταποίηση. Οι δραστηριότητες της Χαβάης εθνικής και διεθνούς σημασίας περιλαμβάνουν έρευνα και ανάπτυξη στην ωκεανογραφία, τη γεωφυσική, την αστρονομία, τις δορυφορικές επικοινωνίες και τη βιοϊατρική.

Συχνά ονομάζεται Σταυροδρόμι του Ειρηνικού, το κράτος είναι στρατηγικά σημαντικό για το παγκόσμιο αμυντικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών και χρησιμεύει ως κόμβος μεταφοράς της λεκάνης του Ειρηνικού.

Τέλος, η Χαβάη είναι ένα πολιτιστικό κέντρο και σημαντική τουριστική Μέκκα. Έκταση 10.970 τετραγωνικά μίλια (28.412 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Πληθυσμός (2010) 1.360.301; (2019 εκτ.) 1.415.872.

Μάουνα Κέα

Το Μάουνα Κέα είναι ένα ηφαίστειο στο νησί Χαβάη. Η ψηλότερη κορυφή του έχει ύψος 4.205 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι το υψηλότερο σημείο στην αμερικανική πολιτεία Χαβάη.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του βουνού είναι κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Όταν μετράται από το πυθμένα του ωκεανού, το Μάουνα Κέα ανέρχεται σε περισσότερα από 10.200 μ, αρκετά ψηλότερο από το όρος Έβερεστ πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

(Το Έβερεστ εξέχει μόνο κατά μέσο όρο περίπου 4.150 μέτρα πάνω από τη δική του βάση). Το Μάουνα Κέα είναι περίπου δύο εκατομμυρίων ετών, και έτσι πέρασε την πιο ενεργό φάση της ζωής του εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν.

Στη σημερινή κατάσταση, η λάβα του είναι πιο παχύρρευστη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πιο απότομων πλαγιών. Η ύστερη ηφαιστειακή δραστηριότητα του έχει δώσει μια πολύ ομαλότερη εμφάνιση από τα γειτονικά ηφαίστεια.

Σύμφωνα με την el.wikipedia, οι παράγοντες που επηρέασαν επίσης αυτό το γεγονός είναι οι κώνοι ηφαιστειακής στάχτης, η αποκέντρωση των ζωνών τάφρου, οι παγετώνες στην κορυφή του, οι καιρικές συνθήκες και οι αληγείς άνεμοι. Η πιο πρόσφατη έκρηξη του Μάουνα Κέα συνέβη πριν 4.500 χρόνια πριν.

Σύμφωνα με την Γεωλογική Έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών, από τον Ιανουάριο του 2012, το επίπεδο ηφαιστειακού συναγερμού είναι «Φυσιολογικό».

Φώτο

Can anyone guess which Hawaiian island this is on? ✨💙🌴☀️

📸: @lealealicious

Explore your next Hawaii vacation rental: http://bit.ly/VacationRealtyHawaii

Posted by Hawaiian Islands on Monday, 30 November 2020

Quarantine restrictions may still be in place for Hawaii, but that won’t stop us from dreaming. Here is the perfect playlist to virtually transport you to Hawaii this weekend: https://spoti.fi/2MOx4d8

Posted by Kinship Vacations on Tuesday, 23 June 2020

Posted by William Patino on Wednesday, 29 April 2020

Posted by GMA News on Wednesday, 18 November 2020

Get out your hiking shoes – the Kolekole Hiking Trail will be open this weekend, Saturday and Sunday, Dec. 5 and 6, from…

Posted by U.S. Army Garrison Hawaii on Thursday, 3 December 2020

Hawai‘i has been without an eruption since 2018, but it hasn’t been quiet. #Earthquake swarms, a water lake at #Kilauea,…

Posted by USGS Volcanoes on Friday, 11 December 2020

The Milky Way in Maui Hawaii <3
Visit Hawaii Store here >>> goo.gl/CP3Rm7

Posted by Hawaii News on Sunday, 16 October 2016

12 Amazing Places to Visit in Hawaii – https://bestourplaces.com/?p=29087

Posted by DailyThrace on Monday, 10 June 2019

What epic Hawaiʻi spots do you want to visit in 2020?
#travelgoals

Photo: Waimea Canyon, Kauaʻi by Martin M.

Posted by HAWAII Magazine on Wednesday, 1 January 2020

The vibrant colors of Hawaii. Hawaii – gohawaii.com Visit Oahu

Posted by XTERRA on Saturday, 23 November 2019

Check out this amazing photo from @pono.visions Some stunning photos of Kauai and other wonders of Hawaii . Follow Cody @@pono.visions. #iwilltravelagain #onlymaunaloa

Posted by Mauna Loa Helicopter Tours on Wednesday, 6 May 2020

A la découverte des #USAMéconnus : Le Hawai’i Volcanoes National Park est l’un des deux parcs nationaux situés dans l’…

Posted by U.S. Embassy France on Wednesday, 6 May 2020

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024