Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκρηξη Νάσβιλ : Οι θεωρίες συνωμοσίας που έσπρωξαν τον βομβιστή στο τρομοκρατικό χτύπημα

Έκρηξη Νάσβιλ : Οι θεωρίες συνωμοσίας που έσπρωξαν τον βομβιστή στο τρομοκρατικό χτύπημα

Μια στενή του φίλη διηγήθηκε στους Times της Νέας Υόρκης άγνωστες πτυχές της ζωής του

Η Κρίσταλ Ντεκ άνοιγε τα χριστουγεννιάτικα δώρα της στο σπίτι του αδερφού της, όταν άκουσε στις ειδήσεις ότι μια τεράστια έκρηξη είχε καταστρέψει την ιστορική καρδιά του Νάσβιλ.

Αμέσως αντιλήφθηκε ότι ο βομβιστής ήταν ο πολύ καλός της φίλος, Άντονι Κ. Γουόρνερ, και άρχισε να θυμάται τους παράξενους υπαινιγμούς του, αλλά και μια σειρά από περιστατικά που της είχαν φανεί ασήμαντα, όμως εντέλει αποδείχθηκαν κεντρικά για τον σχεδιασμό της αυτοκτονικής του επίθεσης.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Ντεκ τον είχε βρει να «παίζει» με μια προηχογραφημένη γυναικεία φωνή στο laptop του. Της έβαλε να ακούσει το χιτ «Downtown» του 1964, της Πετούλα Κλαρκ, επαινώντας το για το «σημαντικό πνεύμα» του. Και τα δύο στοιχεία θα πρωταγωνιστούσαν στην επίθεσή του.

Επιπλέον, την είχε προειδοποιήσει ότι ετοίμαζε κάτι που θα έφερνε την αστυνομία στην πόρτα της, όμως μέχρι τη στιγμή της έκρηξης εκείνη δεν είχε συνειδητοποιήσει τη διάσταση του σχεδίου του.

«Μόλις του είχα στείλει για να του ευχηθώ για τα Χριστούγεννα», λέει η ίδια στους Times, κλαίγοντας.

Αν και τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα, ψευδείς πληροφορίες και εξωφρενικά αφηγήματα είχαν δηλητηριάσει τη σκέψη του, οδηγώντας τον εντέλει και στην ακραία πράξη βίας που διέπραξε. Η νοοτροπία του μοιάζει τρομερά με εκείνες των ανθρώπων που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, εξαιτίας των αμέτρητων θεωριών συνωμοσίας που κυκλοφορούν αδιάκοπα στο διαδίκτυο, λαμβάνοντας διαρκώς και μια νέα μορφή.

Ο Γουόρνερ, που ήταν 63 ετών όταν έχασε τη ζωή του, δεν ανήκε στους θυμωμένους οπαδούς του QAnon που πίστευαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να σώσει τη χώρα από μια υποτιθέμενη παγκόσμια συνωμοσία σατανιστών. Ήταν τεχνικός υπολογιστών και διακατεχόταν από τεράστια δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση, σύμφωνα με τα γραπτά του, αλλά και με τους οικείους του. Ήταν μοναχικός και είχε κάνει τουλάχιστον μια φίλη του να νιώθει ότι την χειραγωγούσε – και να τον φοβάται. Και είχε αναπτύξει μια παράξενη εμμονή με τα… «ερπετοειδή που αλλάζουν μορφή», τις εξωγήινες σαύρες που σύμφωνα με κάποιους συνωμοσιολόγους «φορούν» ανθρώπινες μορφές και διοικούν τον πλανήτη, αλλά και με μια σειρά από εξίσου παρανοϊκές ιδέες.

Ως φίλη του Γουόρνερ στους τελευταίους μήνες της ζωής του, η Ντεκ πιστεύει ότι ο συνδυασμός της διάγνωσής του με καρκίνο τελικού σταδίου και η πίστη του σε θεωρίες συνωμοσίας έκανε τον Γουόρνερ να αυτοκτονήσει με έναν τόσο φρικτό τρόπο.

«Προσπαθούσε να δραπετεύσει», υποστηρίζει η Ντεκ μιλώντας στους Times, και η οποία δεν θεωρείται ύποπτη για την υπόθεση. «Έλεγε ότι θα φύγει με τους δικούς του όρους».

Ο Γουόρνερ, όπως αναφέρουν οι αρχές, οδήγησε το παγιδευμένο όχημά του μέχρι το σημείο τις επίθεσης πριν την αυγή. Η έκρηξη προκάλεσε φθορές σε 50 κτίρια, ορισμένα εκ των οποίων κατέρρευσαν, ενώ κατέστρεψε τις τούβλινες προσόψεις πολλών ακόμη – ζημιές που απαιτούν χρόνια και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάστασή τους. Δυο μήνες αργότερα, η περιοχή της έκρηξης παραμένει κρανίου τόπος.

Η έκρηξη άφησε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ χωρίς τηλέφωνο, internet και κινητή τηλεφωνία για δύο ημέρες, καθώς έλαβε χώρα μπροστά σε κέντρο εταιρείας τηλεπικοινωνιών, καθιστώντας σαφή την ευαλωτότητα αυτών των συνηθισμένων – και απολύτως απροστάτευτων – εγκαταστάσεων.

Το FBI και τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες που διερεύνησαν την υπόθεση, δεν έχουν γνωστοποιήσει προς το παρόν τα ευρήματά τους, αν και οι αρχές αναφέρουν ότι αναμένουν να υπάρξει σχετική έκθεση μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Ό,τι άλλο και αν σκεφτόταν ο Γουόρνερ πριν την αυτοκτονία του, είχε ήδη περάσει χρόνια ασχολούμενος με τα εξωγήινα ερπετά που κατοικούσαν σε υπόγεια τούνελ και τα οποία ελέγχουν τη γη – μια θεωρία συνωμοσίας που έχει καταστήσει δημοφιλή ένας Βρετανός… μετρ του είδους. Οι γιγαντιαίες σαύρες, έλεγε ο Γουόρνερ, κυκλοφορούν ανάμεσά μας με ανθρώπινη μορφή.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2019, η συμπεριφορά του είχε αρχίσει να ανησυχεί όλο και περισσότερο τη φίλη του, Πάμελα Πέρι, σύμφωνα με τον Ρέιμοντ Θροκμόρτον Γ’, έναν δικηγόρο από το Νάσβιλ που εκπροσώπησε την Πέρι και τον Γουόρνερ σε διάφορες υποθέσεις.

«Η Παμ Πέρι είχε πολλές επαφές μαζί μου, στη διάρκεια των οποίων ήταν συναισθηματικά επιβαρημένη, εξαιτίας τρελών πράξεων ή απειλών ή ασυνήθιστων πραγμάτων που της έλεγε ο Τόνι», θυμάται ο Θροκμόρτον μιλώντας στους Times. «Νομίζω ότι είχε αντιληφθεί ότι ήταν ευάλωτη και ότι θα μπορούσε να κυριαρχήσει επάνω της, να τη χειραγωγήσει ή να την ελέγξει».

Τον Αύγουστο του 2019, η Πέρι κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο Γουόρνερ κατασκεύαζε βομβιστικούς μηχανισμούς σε όχημα που βρισκόταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του, ενώ ο Θροκμόρτον ενημέρωσε την αστυνομία ότι ο Γουόρνερ είχε την τεχνογνωσία που απαιτούνταν για να κατασκευάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του, όμως ούτε η αστυνομία του Νάσβιλ, ούτε το FBI διενέργησαν έρευνα. Μια επιτροπή της αστυνομίας και του δήμου αυτή τη στιγμή διερευνά τα αίτια.

Η Πέρι αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση στους Times μέσω των δικηγόρων της.

Η 44χρονη Ντεκ γνώρισε τον Γουόρνερ αρκετούς μήνες πριν, όταν εκείνος επισκέφθηκε το εστιατόριο στο οποίο εργαζόταν.

Η ίδια περιγράφει δύο εντελώς διαφορετικές πλευρές του.

Από τη μία, ήταν ένας άνδρας που περνούσε αμέτρητες ώρες κολλημένος στην οθόνη του υπολογιστή του, κάνοντας… έρευνα για μια σειρά από περίεργες συνωμοσίες.

Όμως ήταν και ο άνδρας που τη βοήθησε να επισκευάσει το αυτοκίνητό της, που έφτιαξε τον υπολογιστή της, που πλήρωνε αμέτρητα γεύματα άλλων ανθρώπων στο εστιατόριο που εργαζόταν και που έβγαζε βόλτες τον σκύλο της.

Στη συνέχεια, όμως, όταν η Ντεκ άρχισε να τον επισκέπτεται συχνά στο διαμέρισμά του στο Νάσβιλ, της είπε ότι κανείς δεν είχε βρεθεί εκεί στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών. Η δυσπιστία του απέναντι στην κυβέρνηση είχε περίπου την ίδια διάρκεια, καθώς πίστευε στη θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι η επίθεση στους δίδυμους πύργους πραγματοποιήθηκε από τις ίδιες τις ΗΠΑ και όχι από την Αλ Κάιντα.

Φαίνεται πως από εκεί ξεκίνησε το μονοπάτι που τον οδήγησε στην τρομοκρατική επίθεση στο Νάσβιλ 20 χρόνια αργότερα. «Μου έλεγε συνέχεια ότι η 11η Σεπτεμβρίου του άνοιξε τα μάτια», θυμάται η Ντεκ.

Ο Γουόρνερ είχε μεγαλώσει στο Νάσβιλ και είχε εκπαιδευτεί σε καθολικά σχολεία. Υπηρέτησε δύο χρόνια στο ναυτικό, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ποτέ δεν μιλούσε για την οικογένειά του, εκτός από τον νεκρό αδερφό του, σύμφωνα με την Ντεκ.

Σύμφωνα με πρώην συνάδελφό του, ο Γουόρνερ ήταν πολύ όμορφος όταν ήταν 20 ετών – και ήταν σε σχέση με μια ξαδέρφη του. Λίγο καιρό αργότερα παραιτήθηκε για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία συναγερμών, παίρνοντας μαζί του και έναν πελάτη της εταιρείας.

Στη συνέχεια, άνοιξε κόντρα με την οικογένειά του, η οποία κατέληξε σε δικαστική διαμάχη με την ίδια του τη μητέρα το 2019, όταν προσπάθησε να πουλήσει το σπίτι του νεκρού αδερφού του, στο οποίο εκείνη διέμενε.

Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας, αναλαμβάνοντας την τεχνική υποστήριξη τοπικών εταιρειών. «Ήταν πολύ περήφανος για τις ικανότητές του στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές», υποστηρίζει η Ντεκ. «Του άρεσε πολύ που ήταν τόσο έξυπνος».

Επιπλέον, σύχναζε σε ένα πάρκο του Νάσβιλ, αναζητώντας… εξωγήινα ερπετά.

Προσπαθούσε να τα εντοπίσει με συσκευή υπέρυθρων, πιστεύοντας ότι η θερμοκρασία του σώματός τους προσαρμόζεται σε εκείνη του περιβάλλοντος, ενώ προειδοποιούσε ότι ήταν… αλεξίσφαιρα. «Αν δοκιμάσεις να κυνηγήσεις ένα από αυτά, θα δεις ότι εντέλει εσύ είσαι το θήραμα», είχε γράψει ο ίδιος.

Ο Γουόρνερ έγραψε αμέτρητα κείμενα, τα οποία τύπωσε ή αποθήκευσε σε USB και στη συνέχεια τα μοίρασε στην Ντεκ και άλλους φίλους και γνωστούς.

Η θεωρία συνωμοσίας για τα ερπετοειδή έγινε δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ένας διαβόητος Βρετανός συνωμοσιολόγος, ο Ντέιβιντ Άικ, έγραψε για την «ύπαρξή» τους, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσά τους συγκαταλέγονται η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οικογένεια Μπους και οι Ρόθτσιλντ. Μάλιστα, διοργάνωσε… σεμινάρια, ζητώντας στο τέλος από τους συμμετέχοντες να χορέψουν για να διώξουν μακριά την «εξουσία των ερπετών», σύμφωνα με τον Τζόζεφ Ουσίνσκι, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και συγγραφέα του βιβλίου «Αμερικανικές Θεωρίες Συνωμοσίας».

Όταν γνωρίστηκε με την Ντεκ, ήταν εμφανές ότι ο Γουόρνερ προετοιμαζόταν για κάποια αλλαγή. Είχε σχεδόν αδειάσει το σπίτι του, εκτός από ένα φουσκωτό στρώμα και τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή.

Υπονόησε ότι είχε καρκίνο, όμως η ίδια δεν τον πίεσε να της πει περισσότερα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου έστειλε επιστολή στους πελάτες του, στην οποία τους ενημέρωνε ότι πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Έκανε μεταβίβαση του σπιτιού του στην κόρη μιας πρώην συντρόφου του. Την τελευταία φορά που τον είδε η Ντεκ, στις 17 Δεκεμβρίου, της χάρισε το αυτοκίνητό του, αλλά και ένα μπουφάν και ένα ζευγάρι γάντια που συνήθιζε να φορά όταν έβγαζε βόλτα τον σκύλο της.

Άφησε να εννοηθεί ότι δεν του μένει πολύς χρόνος ζωής.

Το πρωί των Χριστουγέννων, κάμερες ασφαλείας έδειξαν ότι ο Γουόρνερ οδήγησε το τροχόσπιτό του στο κέντρο της πόλης στη 1:22 τα ξημερώματα. Πάρκαρε σε έναν δρόμο γεμάτο δέντρα και αποθήκες της βικτωριανής περιόδου, όπου βρίσκονταν και ορισμένα νέα κτίρια με εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα.

Αρκετοί κάτοικοι ξύπνησαν στις 4:30 το πρωί, από έντονους ήχους που θύμιζαν πυροβολισμούς και κάλεσαν την αστυνομία. Οι αστυνομικοί απάντησαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πυροβολισμών, ενώ η Ντεκ υποστηρίζει ότι αυτός ήταν ο… ήχος κλήσης του Γουόρεν.

Φαίνεται ότι τον χρησιμοποίησε για να τραβήξει την προσοχή, αφού αμέσως μετά ακούστηκε μια τεχνητή γυναικεία φωνή – εκείνη που τον είχε ακούσει η Ντεκ να επεξεργάζεται εβδομάδες νωρίτερα – η οποία έλεγε: «Μείνετε μακριά από αυτό το όχημα, εκκενώστε την περιοχή αμέσως. Μην πλησιάζετε αυτό το όχημα!»

Η αστυνομία απομάκρυνε από την περιοχή όσους περισσότερους κατοίκους μπορούσε.

Η φωνή έγινε σταδιακά πιο επιτακτική, καθώς προειδοποιούσε ότι το όχημα θα εκραγεί. Στη συνέχεια, ξεκίνησε αντίστροφη μέτρηση 15 ετών, που διακοπτόταν από επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις για εκκένωση της περιοχής, αλλά και αποσπάσματα από το τραγούδι «Downtown».

«Όταν είσαι μόνος και η ζωή σε κάνει να νιώθεις μοναξιά, μπορείς πάντα να πας στο κέντρο της πόλης», αναφέρουν οι στίχοι.

Στις 6:30, σύμφωνα με βίντεο από κάμερα ασφαλείας, μια τεράστια μπάλα φωτιάς τύλιξε το όχημα, ενώ το ωστικό κύμα συντάραξε ολόκληρη τη συνοικία. Οι κάτοικοι κατάφεραν να διαφύγουν πριν την έκρηξη.

Μοναδικός νεκρός ήταν ο Γουόρνερ.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024