Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΠΘ : Αντίδραση κοσμήτορα για τις συλλήψεις φοιτητών - «Η επίδειξη πυγμής στους νέους θυμίζει άλλες εποχές»

ΑΠΘ : Αντίδραση κοσμήτορα για τις συλλήψεις φοιτητών – «Η επίδειξη πυγμής στους νέους θυμίζει άλλες εποχές»

«Η επίδειξη πυγμής στους νέους και τις νέες, θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας». Αυτό σημειώνει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Την αντίθεσή του με τον τρόπο που οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν την διαμαρτυρία και κατάληψη του ΑΠΘ από φοιτητές εξέφρασε ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής Δημήτριος Μαυροσκούφης.

Η φοιτητική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που επιβάλει, μεταξύ άλλων, την αστυνομική επιτήρηση στα Πανεπιστήμια.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας, αρχικά εμφανίστηκαν στην πύλη τη ΔΕΘ απέναντι από την είσοδο του ΑΠΘ, στην συνέχεια πέρασαν απέναντι την Εγνατία πλησίασαν ακόμη περισσότερο το campus και ακολούθως άρχισαν να εισέρχονται στο χώρο.

Η ωμότητα των αντρών της ομάδας ΔΡΑΣΗ εναντίον ενός φοιτητή αποτυπώθηκε σε βίντεο.

Ο φοιτητής φαίνεται να έχει περικυκλωθεί από άντρες της ομάδας ΔΡΑΣΗ και μάλιστα ενώ βρίσκεται ακόμα στο έδαφος τον ψέκασαν με δακρυγόνο από πολύ κοντινή απόσταση και δεν επέτρεψαν σε κανέναν να του παρέχει βοήθεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος, απομάκρυναν με τραμπουκισμούς οποιονδήποτε προσπαθούσε να προσεγγίσει το άτομο, ακόμα και δημοσιογράφους, κατηγορώντας τους ότι παρεμποδίζουν τη σύλληψη.

Διαβάστε επίσης: «Οι αστυνομικοί κόντευαν να διαμελίσουν έναν φοιτητή» και καθηγήτρια μπήκε ασπίδα

«Η επίδειξη πυγμής στους νέους και τις νέες, θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας». Αυτό σημειώνει ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Δημήτριος Μαυροσκούφης, αναφορικά με τις βίαιες συλλήψεις φοιτητών στη Θεσσαλονίκη.

«Το δικαίωμα της διαμαρτυρίας καθίσταται πολύ πιο ισχυρό, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Συγκλήτων διατύπωσε σοβαρές αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ή το απέρριψε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυροσκούφης.

Η ανακοίνωση του Κοσμήμορα Δ. Μαυροσκούφη:

Με ιδιαίτερη ανησυχία και θλίψη πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης ότι κατά τη διαμαρτυρία φοιτητών και φοιτητριών του Πανεπιστημίου μας την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 εναντίον του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων υπό τον ευφημιστικό τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» σημειώθηκαν επεισόδια, τα οποία οδήγησαν στη σύλληψη τριών φοιτητών, ένας από τους οποίους είναι φοιτητής του Τμήματος Φιλολογίας τηςΦιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Δεν είμαι, βέβαια, σε θέση να γνωρίζω τα ακριβή περιστατικά που οδήγησαν στη σύλληψη των φοιτητών. Ωστόσο, ως Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω την αντίθεσή μου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από τις αστυνομικές δυνάμεις η διαμαρτυρία των παιδιών, που, ακόμη κι αν κάνουν λάθος, έχουν το δικαίωμα να νοιάζονται για τα τεκταινόμενα στον χώρο της εκπαίδευσης και να αγωνιούν για το μέλλον τους.

Άλλωστε, το δικαίωμα της διαμαρτυρίας καθίσταται πολύ πιο ισχυρό, τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των Πανεπιστημιακών Συγκλήτων διατύπωσε σοβαρές αντιρρήσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ή το απέρριψε. Θέλω να ελπίζω –αν και πολύ φοβάμαι για το αντίθετο– ότι τα επεισόδια και οι συλλήψεις φοιτητών δεν αποτελούν πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στους χώρους των Πανεπιστημίων, αν και εφόσον οι διατάξεις του νομοσχεδίου, ιδίως εκείνες που αφορούν τη μόνιμη παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος μέσα στα Πανεπιστήμια, τους ακραίους μηχανισμούς ελέγχου με φυσικά και τεχνολογικά μέσα και τις υπερβολικές πειθαρχικές διαδικασίες, ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων και επιχειρηθεί να εφαρμοστούν στην πράξη.

Ως δάσκαλος για πάνω από σαράντα χρόνια και Κοσμήτορας της αρχαιότερης Σχολής του Πανεπιστημίου μας για περίπου μία επταετία έχω καθήκον να συστήσω σε όλους και όλες ψυχραιμία. Η επίδειξη πυγμής στους νέους και τις νέες, που εύκολα λέμε αλλά δύσκολα πιστεύουμε πως αποτελούν την ελπίδα του τόπου, θυμίζει άλλες εποχές και απαξιώνει την ιδέα της δημοκρατίας.

«Αι δεύτεραί πως φροντίδες σοφώτεραι» (Ευριπίδης, Ιππόλυτος, στ. 436). Κι αυτό πρέπει να ισχύει πρωτίστως για τους

μεγαλύτερους, ιδίως για τους ιθύνοντες.

Ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής

Καθηγητής Δημήτριος Κ. Μαυροσκούφης

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024