Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λιγνάδης : Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία του - Όλα όσα θα υποστηρίξει

Λιγνάδης : Αντίστροφη μέτρηση για την απολογία του – Όλα όσα θα υποστηρίξει

Η υπερασπιστική γραμμή του Λιγνάδη, αναμένεται να κινηθεί στην  προσπάθεια αποδόμησης των μαρτυριών. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί να φανεί ότι Δημήτρης Λιγνάδης στοχοποιήθηκε από επιχειρηματικά συμφέροντα, με απώτερο στόχο να πληγεί η κυβέρνηση.

Την ώρα που οι καταγγελίες στο πλαίσιο του #MeToo, στον χώρο της Τέχνης, διαδέχονται η μία την άλλη, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα, ο Δημήτρης Λιγνάδης, μαζί με τον νέο συνήγορό του Αλέξη Κούγια, προετοιμάζουν την απολογία του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Ο -μέχρι πρότινος- ισχυρός θεατράνθρωπος, έχει προγραμματιστεί να καταθέσει στην ανακρίτρια την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο, ο κ. Κούγιας θα ζητήσει η απολογία, να γίνει την Πέμπτη, για να μελετήσει τη δικογραφία, αφήνοντας, παράλληλα, «παράθυρο» να μην αναλάβει την υπόθεση, αν δεν πειστεί για την αθωότητα του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η υπερασπιστική γραμμή του Λιγνάδη, αναμένεται να κινηθεί στην  προσπάθεια αποδόμησης του αποδεικτικού υλικού που έχει έχει συγκεντρωθεί σε βάρος του κάνοντας λόγο για σκοπιμότητες και για έλλειμμα στην αξιοπιστία των μαρτύρων που έχουν καταθέσει εναντίον του.

Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί να φανεί ότι Δημήτρης Λιγνάδης στοχοποιήθηκε από επιχειρηματικά συμφέροντα, με απώτερο στόχο να πληγεί η κυβέρνηση.

Η βόμβα Κούγια

Σύμφωνα με τα όσα είπε, σε νεότερη συνέντευξή του στο MEGA, το πρωί της Τρίτης,  o Αλέξης Κούγιας, «ο στόχος είναι η κυρία Μενδώνη και η κυβέρνηση».

Όπως υποστήριξε, όλοι θα καταλάβουν ότι ο κορυφαίος σκηνοθέτης και ηθοποιός είναι θύμα τεράστιων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία έχουν σχέση με το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Συνέχισε λέγοντας πως ο κ. Λιγνάδης χρησιμοποιείται για να καταστραφεί η Μενδώνη, η οποία πήρε σημαντικές αποφάσεις για να ξεμπλοκάρει την υπόθεση του Ελληνικού και έθιξε τεράστια οικονομικά συμφέροντα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μάλιστα τόνισε εμφατικά πως, «αν είναι αλήθεια αυτά που είπε ο πελάτης μου, είναι τιμή μου να τον εκπροσωπήσω».

Ο ίδιος φάνηκε ιδιαίτερα καχύποπτος ως προς το ένταλμα σύλληψης.

Για τους αυτόπτες μάρτυρες, υποστήριξε ότι πρόκειται για λαϊκό δικαστήριο και πως το γεγονός ότι τον έβλεπαν σε μέρη που συχνάζουν παιδιά, δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία καταδίκης. «Το τι λέει κάποιος, δε σημαίνει ότι είναι ποινικό αδίκημα», είπε σχετικά.

 Η υπερασπιστική γραμμή

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα έχει ήδη πει ο Αλέξης Κούγιας, η υπερασπιστική γραμμή του Δημήτρη Λιγνάδη θα κινηθεί, στη γραμμή της πλήρους άρνησης των βαρύτατων κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί δηλώνοντας  αθώος, στη γραμμή της σκοπιμότητας εκ μέρους των μηνυτών τους οποίους παραδέχεται ότι γνωρίζει και στη γραμμή της αποδόμησης των μαρτύρων ως αναξιόπιστων.

Ο Αλέξης Κούγιας εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του, ότι η ανακρίτρια θα ζητήσει να διενεργηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για την ψυχική κατάσταση του Δημήτρη Λιγνάδη, σε βάρος του οποίου όπως είπε «κατακρεουργήθηκε το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου από ταπεινή πολιτική εκμετάλλευση και κακή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος».

Τι είπε ο Λιγνάδης στον Κούγια

Στην πρώτη του επαφή με τον ηθοποιό- σκηνοθέτη στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ ο Αλέξης Κούγιας είδε, όπως χαρακτηριστικά είπε «έναν δυστυχισμένο, συγκλονισμένο, ταπεινό άνθρωπο» που «η μεγαλύτερη του στενοχώρια του ήταν αυτά που είπε η κ. Μενδώνη για αυτόν και όχι αυτά για τα οποία τον καταγγέλλουν..

Ο κ. Λιγνάδης σύμφωνα με τον κ. Κούγια δηλώνει για όλα αθώος. Αναμένει μάλιστα από τον ίδιο να τους περιγράψει ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που τον κατηγορούν. «Αυτή η λαίλαπα που έχει πέσει επί της κεφαλής μου να μην επηρεάσει δικαστή, εισαγγελέα», είπε στο Αλέξη Κούγια, ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Επικαλείται σκοπιμότητα και αναξιοπιστία μαρτύρων

Όπως είπε ο κ. Κούγιας ο εντολέας του, αναζητά το κίνητρο των καταγγελιών και τη σκοπιμότητα πίσω από το οποία κρύβονται οι μηνυτές του τους οποίους παραδέχεται ότι γνωρίζει.

Μάλιστα, εκμυστηρεύτηκε,  πως η 40χρονη γυναίκα- κλειδί στην υπόθεση, η κατάθεση της οποίας αποτέλεσε καταλύτη στη σύλληψη του ηθοποιού και βάση για μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου εναντίον του, είναι «αναξιόπιστη».

Σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης στον Αλέξη Κούγια, την γνώριζε τη συγκεκριμένη γυναίκα.

«Αφού μελετήσω τη δικογραφία θα συζητήσω μαζί του την Τρίτη και αν δεν πειστώ για την αθωότητά του δεν θα τον αναλάβω», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας προσθέτοντας ότι και ο ίδιος είναι πατέρας δύο παιδιών και δεν θα ήθελα πότε σε μια τέτοια υπόθεση, κοινωνικού ενδιαφέροντος, ο πατέρας τους να είναι ο άνθρωπος που θα έχει αναλάβει να ξεπλύνει κάτι βρώμικο.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, στη διάθεσή των δικαστικών αρχών βρίσκονται δυο μηνύσεις και τρεις σημαντικές μαρτυρικές καταθέσεις για βιασμό δύο ανηλίκων τα έτη 2010 και 2015.

Διευρύνεται η έρευνα

Ο μέχρι πρότινος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου οδηγήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της ΓΑΔΑ, όπου και κρατείται ενόψει της απολογίας του στον ανακριτή.

Οι κατηγορίες εναντίον του βαριές, την ώρα που η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δομές ανηλίκων προωθούσαν προσφυγόπουλα στο θεατρικό εργαστήρι του σκηνοθέτη.

Οι καταγγελίες βιασμών αυτή τη στιγμή είναι τρεις: Ενός 23χρονου σήμερα που αναφέρει πως έπεσε θύμα του σκηνοθέτη το 2015 σε ηλικία 17 ετών, του 25χρονου Χρήστου Π. καθώς και του Βασίλη Κ., ο οποίος υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 15 ετών, αδίκημα όμως που έχει παραγραφεί.

Οι μαρτυρίες που καίνε

Η μαρτυρία που κινητοποίησε τις αρχές, ανοίγοντας το δρόμο της σύλληψης, ήταν ουσιαστικά εκείνη της 40χρονης γυναίκας, η οποία ανήκε στο στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη προ πενταετίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα που κατέθετε κάτω από άκρα μυστικότητα για ώρες ενώπιον των εισαγγελικών αρχών της περασμένη Παρασκευή, φέρεται να υποστήριξε πως είχε γνώση για τις ενέργειες του κατηγορούμενου, λέγοντας μάλιστα ότι την είχε απειλήσει, όταν του είπε ότι θα τον καταγγείλει.

«Το 2016 του είπα ‘Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω’. Μου απάντησε ‘Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα’ εμφανίζεται να είπε στον εισαγγελέα, ενώ πρόσθεσε: «Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια αλλά και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα κάποια έρχονταν».

Η κατάθεση αυτή ήρθε να προστεθεί στις μηνυτήριες αναφορές που είχαν ήδη υποβληθεί καταγγέλλοντας σεξουαλική βία σε ανήλικα αγόρια, ενώ αμέσως μετά ακόμη ένα μάρτυρας, τον οποίο είχε προτείνει προς εξέταση ο 25χρονος μηνυτής, όχι μόνο επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για το διαμέρισμα στο Μεταξουργείου, αλλά δήλωσε πως και εκείνος είχε βρεθεί εκεί.

Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι ο ίδιος και άλλα ανήλικα αγόρια -μεταξύ των οποίων και ο 25χρονος μηνυτής- είχαν πάει στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου, ο οποίος πρώτα τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις, πράγμα το οποίο δεν συνέβη γιατί η παρέα αποχώρησε.

Οι υποψίες των γειτόνων

Στο μεταξύ, κοινό μυστικό φαίνεται πως αποτελούσαν στη γειτονιά του σκηνοθέτη οι επισκέψεις ανήλικων αγοριών στο σπίτι του.

«Με το λίγο θάρρος που είχα και του είχα πει κάποτε «Δημήτρη μου, πολλούς πιτσιρικάδες ανεβάζεις, πρόσεχε τι είναι αυτοί. Μπορεί να σου κάνουν κανένα κακό». Γύρισε και μου είπε «Αποκλείεται! Αποκλείεται κυρία (…), ξέρω ποια παιδιά βάζω και άλλωστε είναι για να τα βοηθώ και τα κάνω μαθήματα». Και γύρισα και του είπα «Αγόρι μου, αν κάνεις έτσι εθελοντική εργασία τα συγχαρητήριά μου».

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας του Δ. Λιγνάδη έβλεπαν συχνά μικρά αγόρια να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ακούγονταν και φωνές. Το δικαιολογούσε ότι παρέδιδε μαθήματα θεάτρου.

Κλοιός και για δεύτερο ηθοποιό

Στο μεταξύ, με τη βεντάλια των ερευνών να ανοίγει κι άλλο, οι αρχές στρέφονται και σε δεύτερο πασίγνωστο ηθοποιό, καθώς όλο και περισσότερα θύματα αποφασίζουν να μιλήσουν και να περιγράψουν βαριές εγκληματικές συμπεριφορές που υπέστησαν με βία και χωρίς συναίνεση.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών χειρίζεται πλέον τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη μήνυση του Δημήτρη Ανθη, ο οποίος κατονόμασε ως θύτη του δικού του βιασμού το τρίτο πρόσωπο που ήταν παρών στον φερόμενο βιασμό του Ν.Σ. από τον πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Το αδίκημα φέρεται να τελέστηκε το 2005 και δεν έχει ακόμα παραγραφεί, αλλά κινδυνεύει να παραγραφεί σε μερικούς μήνες. Για το λόγο αυτό ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να επισπευστεί η διαδικασία χαρακτηρίζοντας κατεπείγουσα την υπόθεση.

Ο 37χρονος ηθοποιός, που έχει φιλική σχέση με τον Δημήτρη Λιγνάδη και έχει συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 2006. Συμμετείχε σε πολλές γνωστές θεατρικές παραστάσεις, ενώ έχει κάνει ορισμένες ενδιαφέρουσες παρουσίες σε τηλεοπτικά σήριαλ με μεγάλη θεαματικότητα.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024