Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων στη Λέσβο

Προσφυγικό : Βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων στη Λέσβο

Τους κλείδωσαν σε ένα κοντέινερ, τους επιτέθηκαν με με γκλοπ, τους πήραν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα σε μια φουσκωτή λέμβο.

Μια ακόμα σοκαριστική καταγγελία βίαιης επαναπροώθησης προσφύγων από τις ελληνικέ αρχές φέρνει στο φως η οργάνωση Aegean Boat Report.

Σύμφωνα με καταγγελία της οργάνωσης, δεκατρείς άνδρες, γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν βίαια από το καμπ προσφύγων στη Λέσβο την Τετάρτη το βράδυ από ένστολους, οι οποίοι μόλις έφτασαν οι πρόσφυγες, ισχυρίστηκαν ότι θα τους υποβάλλουν σε τεστ για κοροναϊού.

Αντ ‘αυτού, τους κλείδωσαν σε ένα κοντέινερ, τους επιτέθηκαν με με γκλοπ, τους πήραν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τους εγκατέλειψαν στη θάλασσα σε μια φουσκωτή λέμβο.

Το βράδυ της Τετάρτης, 17 Φεβρουαρίου, μια ομάδα 13 προσφύγων αφγανικής καταγωγής, πέντε άνδρες, τρεις γυναίκες και πέντε παιδιά, έφτασαν με βάρκα από την Τουρκία στη βόρεια Λέσβο.

Στις 20:00, επικοινώνησαν με την Aegean Boat Report στο Whatsapp για βοήθεια. Ήταν μια κρύα νύχτα και τα παιδιά υπέφερα και γι’ αυτό τον λόγο έπρεπε να βρεθεί γρήγορα καταφύγιο. Στις 20.10 έστειλαν την τοποθεσία τους στο Whatsapp, η οποία έδειξε ότι απέχουν μόλις 300 μέτρα από τη δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα της Λέσβου.

«Παρακαλώ βοηθήστε μας. Εχουμε γυναίκες και παιδιά, σας παρακαλώ» ακούγονται να λένε τα ηχητικά μηνύματα.

Μια ώρα μετά, στις 21:15, οι 13 πρόσφυγες έφτασαν στο καμπ στα Θέρμα, όπου πέτυχαν άντρες των αρχών, οι οποίοι τους είπαν να περιμένουν μέσα στο στρατόπεδο, ενώ ένας αξιωματικός έκανε ένα τηλεφώνημα στο κινητό του τηλέφωνο.

Ενώ ο αξιωματικός έκανε αυτό το τηλεφώνημα, οι πρόσφυγες του κάμπ έδωσαν στις νεοαφιχθέντες κουβέρτες και φαΐ.

Έπειτα οι άντρες τους ενημέρωσαν ότι πρόκειται να υποβληθούν σε τεστ covid, με τους πρόσφυγες του καμπ να παραξενεύονται καθώς ήταν κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται να γίνεται.

Οι άντρες ζήτησαν από τους πρόσφυγες να τους παραδώσουν τα κινητά τους. Είχαν 8 συσκευές μαζί τους, όμως παρέδωσαν μόνο τις 3.

Έπειτα τους ζήτησαν να τους ακολουθήσουν σε έναν χωματόδρομο, όμως αρνήθηκαν. Δεν εμπιστεύονταν την αστυνομία, επειδή οι πρόσφυγες στο καμπ τους είχαν πει ότι τα τεστ δεν πραγματοποιούνταν τη νύχτα.

Τελικά τους ακολούθησαν και έπειτα από 15 λεπτά περπάτημα έφτασαν σε ένα λευκό container όπου και τους εγκλώβισαν.


Οι κάτοικοι της περιοχής επιβεβαιώνουν ότι η αστυνομία έχει τοποθετήσει ένα λευκό Isobox δίπλα στο χωματόδρομο σε αυτήν την ακριβή τοποθεσία και το βίντεο που στάλθηκε από τις νέες αφίξεις από το εσωτερικό του εμπορευματοκιβωτίου, σε συνδυασμό με την τοποθεσία που στάλθηκε ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει ότι αυτό ήταν όπου ήταν κλειδωμένοι.

Μετά από περίπου μία ώρα, έφτασε σκουρόχρωμο φορτηγό, και τέσσερις άνδρες που φορούσαν σκούρα ρούχα χωρίς διακριτικά και μπαλακλάβες, ενώ έφεραν γκλοπ, μπήκαν στο κοντέινερ φωνάζοντας.

Οι άντρες άρχισαν να φωνάζουν «σηκωθείτε» ενώ τους χτυπούσαν για να σταθούν.

Άρχισαν να τους χτυπούν όλους ενώ έκλεψαν τα υπάρχοντά τους, τις τσάντες, τα χρήματα και τα υπόλοιπα κινητά τηλέφωνα, εκτός από ένα που κατάφεραν να κρύψουν.

Σύμφωνα με την καταγγελία οι άντρες παρενοχλούσαν και σεξουαλικά τις γυναίκες αγγίζοντάς τις σε ιδιαίτερα σημεία.

Τους τοποθέτησαν σε μια φουσκωτή λέμβο και τους άφησαν μετά αβοήθητους.

Στις 01.29, έστειλαν ένα βίντεο στο Aegean Boat Report, όπου έδειχναν τους ανθρώπους μέσα στο σωσίβιο. Λίγο αργότερα οι πρόσφυγες άρχισαν να πανικοβάλλονται. Χρησιμοποιώντας το ένα και μοναδικό τηλέφωνο που τους είχε απομείνει κάλεσαν την τουρκική ακτοφυλακή.

Στις 04:10 η τουρκική ακτοφυλακή ανέφερε ότι είχε βρει και διασώσει 13 άτομα από μια σωσίβια λέμβο που ξεβράστηκε στο Άσσος της Τουρκίας.

Η Aegean Boat Report έλαβε ένα τρίτο βίντεο την επόμενη μέρα, αυτή τη φορά μέσα από ένα λεωφορείο, και μια τοποθεσία που έδειχνε ότι κατευθύνονταν προς το Ayvacik.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024