Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιαούρτι: Τα πολλαπλά οφέλη του στην επιδερμίδα μας

Γιαούρτι: Τα πολλαπλά οφέλη του στην επιδερμίδα μας

Αν και το γιαούρτι, που σημαίνει «παχύ γάλα» στα τουρκικά, φτιάχνεται στην Ελλάδα συνήθως από ­γάλα αγελάδας, γίδας ή προβάτου, σε άλλες χώρες παρασκευάζεται και από γάλα καμήλας, ταράνδου, βούβαλου ή οποιουδήποτε άλλου γαλακτοπαραγωγού θηλαστικού.

Αν και το γιαούρτι, που σημαίνει «παχύ γάλα» στα τουρκικά, φτιάχνεται στην Ελλάδα συνήθως από ­γάλα αγελάδας, γίδας ή προβάτου, σε άλλες χώρες παρασκευάζεται και από γάλα καμήλας, ταράνδου, βούβαλου ή οποιουδήποτε άλλου γαλακτοπαραγωγού θηλαστικού.

Ένα καλλυντικό στο ψυγείο σας

Ίσως και γι’ αυ­τόν το λόγο αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και πιο διαδεδομένα επεξεργασμένα τρόφιμα. Άγνωστος παραμένει ακόμη ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάστηκε για πρώτη φορά, αλλά και το πότε έγινε αυτό. Αναφορές όμως σε αυτό συναντούμε στα κείμενα του γιατρού Γαληνού Κλαυδίου, από την Πέργαμο, αλλά και στη Βίβλο και στις «Χίλιες και Μία Νύχτες». Ωστόσο, μόνο τον προηγούμενο αιώνα ο ρώσος μικροβιολόγος και καθηγητής στο Ινστιτούτο Παστέρ Ίλια Ίλιιτς Μέτσνικοφ, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 1908, τεκμηρίωσε επιστημονικά τη θεωρία ότι τα τοξικά βακτηρίδια που συγκεντρώνονται στα έντερα προκαλούν γήρανση και ότι το γαλακτικό οξύ που περιέχεται στο γιαούρτι έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, αλλά και σε βιταμίνες Α και Β, το γιαούρτι βοηθά στην ανάπτυξη των μυών και στη διατήρηση γερών οστών, αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου, δρα κατά της παχυσαρκίας, συνδέεται με τη μακροζωία και χαρίζει δύναμη στο σώμα. Χάρη στα προβιοτικά που περιέχει και στην ελαφρά οξύτητά του, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το γιαούρτι στη φροντίδα της ομορφιάς

Όταν το γιαούρτι χρησιμοποιείται εξωτερικά, σε τοπικές κούρες ομορφιάς, τα λιπαρά που περιέχει θρέφουν την αφυδατωμένη επιδερμίδα, τη μαλακώνουν και τη βοηθούν να διατηρήσει την υγρασία της. Οι ­βιτα­μίνες του -ιδιαίτερα η βιταμίνη Α- έχουν αναπλαστικές και ανανεωτικές ιδιότητες, η δροσιστική του υφή καταπραΰνει τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς στο δέρμα, ενώ ένα άλλο βασικό του συστατικό, το γαλακτικό οξύ -που δημιουργείται από τη ζύμωση του γάλακτος- δρα συσφιγκτικά. Ταυτόχρονα, τα πολύτιμα προβιοτικά, με την αντιβακτηριδιακή και την αντιμυκητιασική τους δράση, καταπολεμούν την ακμή. Το γιαούρτι, ως φυσικό καλλυντικό, έχει πολλά να προσφέρει σε όλους τους τύπους της επιδερμίδας. Επωφεληθείτε, λοιπόν, και εσείς από αυτό το πολύτιμο συστατικό και δοκιμάστε την τονωτική, εξισορροπητική και αναζωογονητική του δράση στη φροντίδα του προσώπου και των μαλλιών σας με τις συνταγές που ακολουθούν.

Ενυδατική μάσκα προσώπου

Αν νιώθετε το δέρμα σας να σας «τραβάει», το γιαούρτι, σε συνδυασμό με το μέλι, θα απαλύνει την επιδερμίδα σας και θα δράσει καταπραϋ­ντικά και μαλακτικά. Ανακατέψτε:
› 1 κουταλιά γιαούρτι
› 1 κουταλιά μέλι
Απλώστε το μείγμα σε νωπή επιδερμίδα και αφήστε το για 10 λεπτά πριν το ξεβγάλετε.

Μάσκα για ευαίσθητο δέρμα

Αν το δέρμα σας είναι ευάλωτο, ερεθίζεται και κοκκινίζει εύκολα, η μάσκα που ακολουθεί ταιριάζει στην περίπτωσή σας. Ανακατέψτε:
› 1 τριμμένο καρότο
› 1 φλιτζάνι γιαούρτι
› 1 κουταλιά ελαιόλαδο
Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και αφήστε το 10-15 λεπτά. Ξεβγάλτε καλά.

Αναζωογονητική μάσκα προσώπου

Αν νιώθετε το δέρμα σας κουρασμένο και ψάχνετε για μια άμεση αίσθηση φρεσκάδας και ευεξίας, ανακατέψτε:
› 1 κουταλιά γιαούρτι
› 1/4 από το χυμό ενός πορτοκαλιού
Απλώστε το μείγμα σε καθαρή επιδερμίδα και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά. Ξεβγάλτε καλά. Το γιαούρτι θα θρέψει την επιδερμίδα σας, ενώ το πορτοκάλι, χάρη στη βιταμίνη C, θα την τονώσει.

Για τα μαύρα στίγματα

Οι νιφάδες βρόμης, λόγω των πολυσακχαριτών και της βιταμίνης Ε που περιέχουν, βοηθούν το δέρμα να δια­τηρηθεί υγιές και νεανικό, ενώ το γιαούρτι -που δρα αντιβακτηριδιακά- εμποδίζει την επιμόλυνση των ανοιχτών πόρων. Θα χρειαστείτε:
› 1 κουταλιά ελαιόλαδο
› 2 κουταλιές κουάκερ
› 4 κουταλιές γιαούρτι
› 1 κουταλιά λεμόνι
Αναμείξτε καλά όλα τα υλικά μαζί, αφήστε το μείγμα για 5 λεπτά και ξεβγάλτε καλά.

Scrub προσώπου

Αυτό το μαλακό scrub θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια της επιδερμίδας, επαναφέροντας τη φωτεινότητα στο δέρμα. Χρησιμοποιήστε το μία φορά την εβδομάδα. Για να το φτιάξετε, θα χρειαστείτε:
› 1/4 του φλιτζανιού γιαούρτι
› 1/4 του φλιτζανιού καρύδια αλεσμένα σε σκόνη
Αναμείξτε καλά τα υλικά, απλώστε το μείγμα σε υγρό πρόσωπο, κάντε ελαφρύ μασάζ και ξεβγάλτε καλά.

Καθαριστικό προσώπου

Το ακτινίδιο, πλούσιο σε βιταμίνη C, έχει καθαριστικές ιδιότητες. Θα χρεια­στείτε:
› 1 ακτινίδιο
› 2 κουταλιές γιαούρτι
› 1 κουταλιά χυμό πορτοκαλιού
› 1 κουταλιά αμυγδαλέλαιο
› 1 κουταλιά μέλι
› 1 κουταλάκι αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
› 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
Πολτοποιήστε στο μίξερ το ακτινίδιο, προσθέστε το γιαούρτι, το χυμό πορτοκαλιού, το αμυγδαλέλαιο, το μέλι και τα αμύγδαλα και συνεχίστε να δουλεύετε το μείγμα μέχρι να μετατραπεί σε παχιά κρέμα. Τέλος, προσθέστε το αιθέριο έλαιο. Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο ντεκολτέ, κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Ξεβγάλτε καλά με νερό.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024