Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ισχύ από σήμερα τα νέα έντυπα μετακίνησης των εργαζομένων

Σε ισχύ από σήμερα τα νέα έντυπα μετακίνησης των εργαζομένων

Τα έντυπα πλέον εκδίδονται από την ΕΡΓΑΝΗ κατόπιν αιτήματος του εργοδότη.

Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα οι νέες άδειες κυκλοφορίας των εργαζομένων και όσοι δεν τις έχουν πάνω τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Η βεβαίωση είναι διαφορετική για μισθωτούς, διαφορετική για ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ άλλο καθεστώς ισχύει για όσους βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής.

Τα έντυπα πλέον εκδίδονται από την ΕΡΓΑΝΗ κατόπιν αιτήματος του εργοδότη.

Από τα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας , σε τηλεργασία αλλά και σε νόμιμη άδεια.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα χρειάζονται και εκτύπωση από taxis, φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Οι έλεγχοι της τροχαίας την ίδια ώρα παραμένουν εντατικοί προκειμένου οι αστυνομικοί να διαπιστώσουν πως οι πολίτες έχουν μαζί τους το σωστό έγγραφο…

Μόνο οι εργαζόμενοι με την νέα βεβαίωση μετακίνησης θα έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν το σχετικό έγγραφο πλέον, με τους παραβάτες να καλούνται να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Τα νέα έντυπα

Οι Βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Ποιοι εξαιρούνται

Συγκεκριμένα, από τα νέα έντυπα που έχουν ήδη αναρτηθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη» αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

-σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
-τηλεργασίας και
-νόμιμης άδειας
-Οι παραπάνω θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024