Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Ανησυχία για τα μεταλλαγμένα στελέχη - Σκέψεις για παράταση του lockdown και μετά το τέλος Φεβρουαρίου

Κοροναϊός : Ανησυχία για τα μεταλλαγμένα στελέχη – Σκέψεις για παράταση του lockdown και μετά το τέλος Φεβρουαρίου

Αποκαλυπτικά ήταν τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία τα κρούσματα άγγιξαν τα 1.400 και οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 320. 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ειδικοί και κυβέρνηση καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και ο αριθμός διασωληνωμένων καταγράφει σταθερή άνοδο.

Αποκαλυπτικά ήταν τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ σύμφωνα με τα οποία τα κρούσματα άγγιξαν τα 1.400 και οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 320.

Η Αττική εξακολουθεί να παραμένει το «επίκεντρο», παρότι βρίσκεται σε lockdown, με το ενδεχόμενο παράτασής του να είναι ορατό βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίζονται 687 κρούσματα από τα συνολικά 1.400.

Την ίδια ώρα, άνοδο καταγράφουν και τα κρούσματα με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα μας, εντείνοντας την ανησυχία των ειδικών. Η βρετανική μετάλλαξη απειλεί πλέον τη χώρα καθώς 269 στελέχη της εντοπίστηκαν στην επικράτεια κι άλλα 8 της νοτίου Αφρική.

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Παρά την επιθυμία της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, τα στοιχεία σχετικά με την πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά και η εκπεφρασμένη άποψη αρκετών επιστημόνων πως δεν τελειώνουμε στις 28 Φεβρουαρίου, φέρνουν την παράταση του lockdown να είναι για τα καλά στο τραπέζι.

Σήμερα, Παρασκευή  συνεδριάζει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασίσει για τις εισηγήσεις που θα κάνει προς την κυβέρνηση.

Το σενάριο που θέλει παράταση μιλάει για επέκταση των περιοριστικών μέτρων για μία με δύο εβδομάδες μετά την 28η Φεβρουαρίου προκειμένου σε κάθε περίπτωση να δοθεί χρόνος έτσι ώστε όπως έχουν τονίσει αρκετοί επιστήμονες, να διασφαλίσουμε ότι με την σταδιακή άρση του μπαίνουμε σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή προς την κανονικότητα.

Επιστήμονες και κυβέρνηση θα μελετούν τα στοιχεία καθημερινά τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί λύση.

Η πίεση στο σύστημα υγείας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των λοιμωξιολόγων. Αν η πληρότητα στις εντατικές δεν πέσει κάτω από το 70% το lockdown είναι μονόδρομος.

Τα νοσοκομεία προσπαθούν αναχαιτίσουν την τελική επίθεση του ιου, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι εισαγωγές αυξάνονται με το Αττικόν, το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Στο γίγαντα του συστήματος Υγείας νοσηλεύονται 147 ασθενείς. Οι 35 στην εντατική και 112 στις κλινικές κοροναϊού.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαΐα, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Ο χάρτης του ECDC

Για πρώτη φορά μετά από καιρό στο χάρτη του ECDC η χώρα μας έφυγε από την ζώνη ασφαλείας και πολλές περιοχές όπως η Στερεά Ελλάδα και η Αχαΐα μπήκαν στην κόκκινη ζώνη.

Οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων, αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 11-18 Φεβρουαρίου, η χώρα μας για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν έχει καθόλου πράσινο χρώμα στο χάρτη της.

Μάλιστα το βαθύ πορτοκαλί χρώμα έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας και δεν είναι μόνο στην Αττική, όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα. Πλέον με βαθύ χρώμα είναι όλη η Στερεή Ελλάδα, η Εύβοια καθώς και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα

Με τετραψήφια επίπεδα κυμαίνονται ξανά τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1.400 νέες μολύνσεις.

Την ίδια στιγμή, ανοδική πορεία συνεχίζουν να καταγράφουν οι διασωληνωμένοι, οι οποίοι ανέρχονται σε 320, ενώ αυξημένοι είναι οι νέοι θάνατοι, με τις αρχές να ανακοινώνουν 27 νέους.

Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.400, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176.059 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1497 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6,221 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (69.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1256 ασθενείς.

Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024