Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσιτσιπάς : Πώς έκανε την ανατροπή και νίκησε τον τεράστιο Ναδάλ

Τσιτσιπάς : Πώς έκανε την ανατροπή και νίκησε τον τεράστιο Ναδάλ

Τι άλλαξε στο παιχνίδι του ο Στέφανος από την αρχή του τρίτου σετ σε σχέση με τα δύο πρώτα και κατάφερε να κάνει την ολική ανατροπή απέναντι στον Ναδάλ – Τα στοιχεία που έδωσαν το πάνω χέρι στον Ελληνα τενίστα και ανάγκασαν τον Ισπανό από πρωταγωνιστή να γίνει κομπάρσος…

Μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του παγκόσμιου τένις έκανε σήμερα ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ο Ελληνας τενίστας επέστρεψε από το 0-2 στον αγώνα με τον Ράφαελ Ναδάλ και με μία επική νίκη προκρίθηκε στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν, για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Ο Ισπανός πήρε το πρώτο σετ με 6-3 και το δεύτερο με 6-2 και όλα έδειχναν ότι θα φτάσει εύκολα σε μια ακόμα νίκη απέναντι στον Τσιτσιπά. Το είχε κάνει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε ο Ράφα, αλλά και όλοι όσοι παρακολουθούσαν το ματς, το οποίο μέχρι εκείνο το σημείο έδειχνε μονόλογος για το Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο «Ματαντόρ» είχε καταφέρει να «σπάσει» τρεις φορές το σερβίς του Στεφανου, μία στο πρώτο και δύο φορές στο δεύτερο σετ και όλα έδειχναν να είχαν πάρει τον δρόμο τους. Η πλάστιγγα για την πρόκριση στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Οπεν είχε γείρει για τα καλά προς τη μεριά του Ναδάλ, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε ηττηθεί μόλις δύο φορές όταν βρέθηκε να προηγείται με 2-0 σετ.

Σε 248 περιπτώσεις, ο Ισπανός είχε 246 νίκες. Ένα στοιχείο που αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι να γυρίσει κάποιος ένα παιχνίδι απέναντι στον Ράφα. Ο Στέφανος, όμως, δεν λύγισε. Μπήκε στο κορτ στο τρίτο σετ έτοιμος να παλέψει μέχρις εσχάτων. Ηθελε αν μη τι άλλο να πέσει μαχόμενος. Ηξερε πολύ καλά ότι στα δύο πρώτα σετ δεν είχε δείξει τις δυνατότητές του. Ηξερε ότι θα πρέπει να γίνει πιο επιθετικός, εάν θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ναδάλ. Να πιέσει σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. Σε σερβίς, επιστροφές, να ανέβει στο φιλέ, να πάρει τους κρίσιμους πόντους.

Στο πρώτο σετ ο Στέφανος είχε 12 αβίαστα λάθη, όταν ο αντίπαλός του είχε 5. Πέρασε μόλις τα 12 από τα 20 πρώτα σερβίς που επιχείρησε και πήρε μόνο 8 πόντους. Στο δεύτερο σετ είχε 50% επιτυχία στο πρώτο σερβίς (11/22) και από αυτά τα 11 που πέρασε πήρε μόλις 6 πόντους.

Παράλληλα, κέρδισε μόλις 4 από τους 20 πόντους που σέρβιρε ο Ναδάλ. Πήρε επίσης μόλις 1 πόντο στις 5 φορές που ανέβηκε στο φιλέ, με τον Ισπανό να τον τιμωρεί από την baseline και να έχει 11 winners και 5 αβίαστα λάθη, ενώ παράλληλα ο Ιβηρας κέρδισε τους 9 από τους 22 πόντους που σέρβιρε ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Νούμερα, που αποδεικνύουν την κυριαρχία του Ράφαελ.

https://www.youtube.com/watch?v=vfY-Xj0vmwc

Από το τρίτο σετ οι ρόλοι άρχισαν να αντιστρέφονται. Ο Ελληνας τενίστας έγινε πιο επιθετικός και έφερε σε πολλές περιπτώσεις σε θέση άμυνας τον αντίπαλό του. Στο σερβίς βρήκε ρυθμό και αυτό ήταν ένα από τα κλειδιά για τη μεγάλη ανατροπή. Χαρακτηριστικό είναι ότι κέρδισε τους 16 από τους 18 πόντους που έπαιξε με πρώτο σερβίς, αλλά και τους 12 από τους 14 που έπαιξε με δεύτερο σερβίς. Δεν έδωσε ούτε ένα break point στον Ισπανό, ενώ επίσης ανέβηκε πολλές φορές στο φιλέ, κερδίζοντας 7 πόντους σε 8 προσπάθειες (88%). Μείωσε πολύ τα αβίαστα λάθη (4) και έκανε τον Ναδάλ να ψάχνει το εξεζητημένο, με αποτέλεσμα να υποπέσει σε 11 αβίαστα λάθη.

Στο κρίσιμο τάι μπρέικ ο Στέφανος σέρβιρε πρώτος και δέχθηκε με το… καλημέρα μίνι μπρέικ, αλλά δεν επηρεάστηκε. Εδώ φάνηκε η δουλειά που έγινε στο πνευματικό κομμάτι κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, με τον Τσιτσιπά να μένει συγκεντρωμένος και με 7-4 να μειώνει σε 2-1. Σε άλλες διοργανώσεις είχαμε δει τον Στέφανο να «λυγίζει» στα κρίσιμα σημεία. Χαρακτηριστικός ήταν ο αγώνας με τον Τσόριτς στο US Open του 2020. Ένα ματς στο οποίο πραγματικά αυτοκτόνησε…

Ένα ακόμα στοιχείο που είναι άξιο αναφοράς είναι τα αβίαστα λάθη που είχε ο Ελληνας τενίστας με το backhand στο τρίτο σετ. Εκανε μόλις 2 λάθη με το backhand, το οποίο τον είχε πληγώσει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη, στην ίδια στατιστική κατηγορία, ο Ράφα είχε 5 λάθη.

Με την ψυχολογία στα ύψη, ο Στέφανος μπήκε δυνατά στο τέταρτο σετ και συνέχισε να βασίζεται πάνω στο σερβίς του. Να παίζει πολύ επιθετικά, να γυρίζει από άκρη σε άκρη τον Ισπανό, να παίζει αρκετές μπάλες πάνω στο φιλέ και να βάζει τον αντίπαλό του σε θέση άμυνας. ΄

Το ποσοστό κερδισμένων πόντων στο πρώτο σερβίς παρέμεινε υψηλό (12/14) για τον Στέφανο, όπως και στο δεύτερο σερβίς (8/11), ενώ είχε και πάλι λιγότερα αβίαστα λάθη από τον Ράφαελ Ναδάλ (4 έναντι 11). Ειδικά στο δεύτερο σερβίς, η διαφορά ήταν χαοτική ανάμεσα στους δύο αντιπάλους, με τον Ισπανό να έχει μόλις 5/11 κερδισμένους πόντους. Το κακό δεύτερο σερβίς του Ναδάλ το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον ο Στέφανος Τσιτσιπάς και έφτασε σε τέσσερα break points. Το ένα από αυτά κατάφερε να το μετατρέψει σε game και με 6-4 ισοφάρισε σε 2-2.

Στο πέμπτο σετ ο Στέφανος ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακός. Είχε 7 άσους (!), 78% ποσοστό επιτυχίας στο πρώτο σερβίς (29/37), 83% κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς (24/29) και 5/5 στο φιλέ (100%), ενώ κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πρώτο break point που δημιούργησε στο 11ο γκέιμ.

Είχε πάλι πολύ λίγα αβίαστα λάθη με το backhand, αφού έκανε μόλις δύο, ενώ με τα βαθιά και επιθετικά χτυπήματά του ανάγκασε τον Ναδάλ να είναι σε θέση άμυνας στα περισσότερα ράλι.

Στο τελευταίο γκέιμ μάλιστα βρέθηκε πίσω με 30-0 και στη συνέχεια αντιμετώπισε break point, αλλά παρέμεινε ψύχραιμος και κατάφερε να κλείσει το παιχνίδι.

Ένα ακόμα δείγμα της δουλειάς που έκανε στο πνευματικό κομμάτι στην off season.

Εν κατακλείδι, ο Στέφανος δεν κέρδισε επειδή ο Ναδάλ κουράστηκε. Δεν κέρδισε επειδή ο Ισπανός δεν άντεξε στην πίεση. Ούτε επειδή ο Ιβηρας έκανε κακό παιχνίδι. Κέρδισε επειδή ο ίδιος άλλαξε τον τρόπο που αντιμετώπιζε τον αγώνα. Εγινε πιο επιθετικός και αυτό του βγήκε σε καλό.

Ανέβασε κατακόρυφα τα ποσοστά του στο σερβίς, γεγονός που τον βοήθησε να πάρει πολλούς και εύκολους πόντους, άνοιξε το κορτ με τα διαγώνια χτυπήματά του και ανάγκασε τον Ράφα να πάρει πολλά χτυπήματα χωρίς την κατάλληλη ισορροπία. Εγινε πιο επιθετικός στις επιστροφές του και με το backhand σε καλή μέρα κατάφερε να μείνει μέσα σε πολλά ράλι, τα οποία στο τέλος κέρδισε.

Ο Ναδάλ, όπως και με τον Ρότζερ Φέντερερ, έπαιξε πολύ στο backhand του Τσιτσιπά. Περίμενε ότι τα βαριά και δυνατά χτυπήματά του θα τον οδηγούσαν σε αβίαστα λάθη. Όμως, δεν του βγήκε. Το backhand του Στέφανου δούλεψε πολύ καλά και αυτό ήταν ένα από τα κλειδιά της ανατροπής.

Σερβίς, δύναμη και πολύ καλό πλασάρισμα μπάλας, έδωσαν στον Στέφανο εύκολους πόντους. Τα λίγα αβίαστα λάθη και τα επιθετικά χτυπήματα έκαναν τον Ναδάλ να ψάχνει το εξεζητημένο και να κάνει λάθη, ενώ με mix combo (ανέβασμα στο φιλέ, διαγώνια χτυπήματα, slice και flat χτυπήματα) άλλαζε τα ράλι. Πολλά από τα χτυπήματα που δοκίμασε του βγήκαν και στο τέλος δικαιώθηκε για την απόφασή του να βγει και να παίξει επιθετικό τένις. Θα μπορούσαν να μην είχαν βγει…

Όμως και πάλι θα είχε κάνει το παιχνίδι του. Γιατί το στυλ του Στέφανου είναι αυτό που είδαμε στο τρίτο, τέταρτο και πέμπτο σετ. Στα δύο πρώτα είχε γίνει κομπάρσος και είχε εγκλωβιστεί στο παιχνίδι του Ναδάλ. Το ίδιο στυλ παιχνιδιού πρέπει να έχει και στο ματς με τον Μεντβέντεφ, εάν θέλει να έχει πιθανότητες για να βρεθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικό Γκραντ Σλαμ.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024