Στο έλεος του χιονιά βρέθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες

Ακόμη πιο δύσκολες είναι αυτές οι μέρες, για τις χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στα ελληνικά καμπ, καθώς εκτός των άλλων, βρέθηκαν στο έλεος του χιονιά που έφερε η Μήδεια.

Σε Σχιστό, Σκαραμαγκά, Ελαιώνα, Μαλακάσα -δομές όπου ήδη υπάρχουν οξυμένα προβλήματα σχετικά με τη διαβίωση των προσφύγων, προστέθηκε η παγωνιά και το χιόνι, που κυριολεκτικά έθαψε τις πρόχειρες σκηνές  στις οποίες «φιλοξενούνται».

Με το ηλεκτρικό ρεύμα δε, έχει διακοπές λόγω της Μήδειας, οικογένειες, με μωρά  και έγκυες γυναίκες κλήθηκαν σε συνθήκες πολικού ψύχους να μείνουν εκεί ή μεταφέρθηκαν  σε κλειστό γήπεδο στο Ρουφ σε συνθήκες συγχρωτισμού.

«Καταπλακώθηκαν από το χιόνι οι σκηνές στον Ελαιώνα»

Στο δημοτικό γυμναστήριο του Ρουφ και σε κοινόχρηστα κοντέινερ μεταφέρθηκαν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν σε σκηνές του Ελαιώνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, οι σκηνές στον Ελαιώνα «καταπλακώθηκαν και λύγισαν από το χιόνι», ενώ η θέρμανση είναι ανύπαρκτη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, η μεταφορά αφορούσε 200 πρόσφυγες. Εκατόν είκοσι από αυτούς επρόκειτο να μεταφερθούν σε κοινόχρηστα κοντέινερ εντός του Ελαιώνα, ενώ περίπου 80, στο γυμναστήριο του Ρουφ του δήμου Αθηναίων.

Άσχημες συνθήκες και στη Μαλακάσα

Εικόνα μέσα από τη δομή της Μαλακάσας στην οποία διαμένουν πολλοί ευάλωτοι πρόσφυγες και οικογένειες έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη».

«Όλος ο καταυλισμός βρίσκεται θαμμένος κάτω από τα χιόνια και για τους πρόσφυγες που ζουν στη Μαλακάσα αυτό σημαίνει τρομακτικές συνθήκες διαβίωσης. Παρόλο που δεν υπάρχουν πια εκτεθειμένες σκηνές, τα νέα κοντέινερ δεν έχουν μπάνια. Όσοι στεγάστηκαν πρόσφατα σε κοντέινερ αναγκάζονται να βγαίνουν έξω στο χιόνι για να πάνε στα κοινόχρηστα ντους ή στις κοινόχρηστες τουαλέτες. Τα πλυσταριά για χέρια και πιάτα εξακολουθούν και είναι υπαίθρια. Χωρίς ρεύμα όλα τα κοντέινερ, νέα και παλιά, είναι παγωμένα» μεταφέρει η εφημερίδα.

Όπως τονίζουν πρόσφυγες που ήρθαν σε επικοινωνία με την Εργατική Αλληλεγγύη, μέσα στο στρατόπεδο υπάρχουν νεογέννητα μωρά που κινδυνεύουν από το κρύο.

Χωρίς ρεύμα το στρατόπεδο της Μαλακάσας από χθες το βράδυ. Όλος ο καταυλισμός βρίσκεται θαμμένος κάτω από τα χιόνια και…

Posted by Εργατική Αλληλεγγύη on Monday, 15 February 2021

Σύμφωνα με  εκπρόσωπο του υπουργείου, πάντως , δεν υπάρχουν προβλήματα στις δομές φιλοξενίας της Μαλακάσας, της Θήβας και των Οινοφύτων, όπου έχει πέσει πολύ χιόνι. Στη δομή της Μαλακάσας είναι σε εξέλιξη αποκατάσταση της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δύσκολα τα πράγματα και στο Σχιστό

Δύσκολη ήταν η κατάσταση και για τους πρόσφυγες στη δομή του Σχιστού, μια δομή η οποία είναι απομακρυσμένη από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή.

Διαμένουν, πολλά παιδιά μικρά σε ηλικία, βρέφη, έγκυες γυναίκες, πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και μαζί με αυτά έλλειψη στα βασικά κι αναγκαία είδη αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Εικόνα για το καμπ, έρχεται στη δημοσιότητα και από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά.

Αυτή είναι σήμερα η εικόνα από τον καταυλισμό προσφύγων στο Σχιστό, που είναι απομονωμένο από οποιαδήποτε κατοικημένη…

Posted by Κεερφα Πειραια on Tuesday, 16 February 2021

Πυρά από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

«Η χιονόπτωση στην Αττική, εκτός της άθλιας κατάστασης που διαμορφώθηκε με δρόμους κλειστούς, με περιοχές χωρίς ρεύμα, νερό και συγκοινωνία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έφερε στην επιφάνεια και τα άλυτα προβλήματα που παραμένουν στα κέντρα προσφύγων» αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Όπως σημειώνει στη συνέχεια «στο Σχιστό, το κέντρο στην ουσία έχει εγκαταλειφτεί χωρίς προσωπικό, γιατρούς και μετρά προστασίας από την παγωνιά. Μέχρι τις 3 μ.μ. δεν είχε φτάσει ακόμα η τροφοδοσία. Παρόμοια προβλήματα και στον Σκαραμαγκά. Στον Ελαιώνα 430 πρόσφυγες που έμεναν σε σκηνές, χωρίς θέρμανση και άλλα μέτρα προστασίας, μεταφέρονται σε κλειστό γήπεδο στο Ρουφ σε συνθήκες συγχρωτισμού. Επικίνδυνη είναι η κατάσταση για εκατοντάδες πρόσφυγες που ζουν στη Μαλακάσα, όπου στα ήδη οξυμένα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, προστέθηκαν οι συνέπειες από την κακοκαιρία, στην παλιά δομή δεν υπάρχει ρεύμα και θέρμανση στα κοντέινερ, ενώ στη «νέα» δομή οι πρόσφυγες παραμένουν σε μεγάλες σκηνές».

«Οι ευθύνες, της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των αντίστοιχων δήμων είναι μεγάλες, αφού γνώριζαν για την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και δεν πήραν κανένα μέτρο προστασίας. Η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αποδείχτηκε ένα μεγάλο ψέμα, φανερώνοντας τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές και προσωπικό» προσθέτει η ανακοίνωση και τονίζει καταλήγοντας:

«Χωρίς καμιά καθυστέρηση, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, Περιφέρεια και δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των προσφύγων.

– Άμεση μεταφορά των προσφύγων που μένουν σε σκηνές ή σε κοντέινερ χωρίς θέρμανση σε ξενοδοχεία ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, που εξασφαλίζουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον COVID.

– Να εξασφαλιστεί η θέρμανση σε όλους τους υπάρχοντες οικίσκους των δομών.

– Άμεση εξασφάλιση της τροφοδοσίας.

– Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ COVID.

– Εξασφάλιση επαρκούς υγειονομικού προσωπικού.

– Μέτρα ιδιαίτερης φροντίδας για ηλικιωμένους και παιδιά».

Άμεση μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία και αξιοπρεπείς χώρους διαμονής με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής ζητάει και το ΠΑΜΕ.

Από το πρωί περηφανεύονται κυβέρνηση και τοπική διοίκηση ότι είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την χιονόπτωση και την μη ύπαρξη μέτρων. Όμως και οι πρόσφυγες είναι ουσιαστικά πεταγμένοι, εγκαταλελειμμένοι χωρίς κανένα μέσο προστασίας. Χωρίς φαγητό, χωρίς γιατρό, χωρίς να αισθάνονται τη ζεστασιά μιας ανθρώπινης διαμονής. Χωρίς να αισθάνονται ότι είναι άνθρωποι. Με μωρά και μικρά παιδιά που αν συνεχιστεί αυτή η εγκατάλειψη κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το μέλλον τους.

Είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, των δήμων και περιφερειαρχών γιατί εδώ και μέρες γνώριζαν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Όμως δεν πήραν κανένα μέτρο, δεν πρόσφεραν καμία προστασία, δεν νοιάστηκαν για χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και μετανάστες που τους εκμεταλλεύονται για να αποκομίζουν στις πλάτες τους κέρδη. Να θυμίσουμε σε όλους την αθλιότητα της διαμονής και των συνθηκών και των μεταναστών στη Μανωλάδα και άλλου και τη διαμονή τους σε χαρτόκουτα, σκεπασμένο με νάιλον, που το μόνο που ενδιαφέρει τους μεγαλοπαραγωγούς είναι να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών ώστε να προστατευθούν από το κρύο ζητά με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Ειδικότερα, το ΜέΡΑ25 αναφέρει :

«Τούτες τις ώρες, πέρα από όσους εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες και όσους έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω της «προετοιμασίας» της άριστης Κυβέρνησης μας, ο νους μας είναι και στους πρόσφυγες και μετανάστες που σε άθλιες σκηνές αντιμετωπίζουν την παγωνιά γιατί αυτή η χώρα και η Ένωση τους αντιμετωπίζει απάνθρωπα. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μεταφερθούν άμεσα και να προστατευτούν από το κρύο».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr