Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήδεια : Πώς ο χιονιάς «παρέλυσε» η Αττική σε 24 ώρες

Μήδεια : Πώς ο χιονιάς «παρέλυσε» η Αττική σε 24 ώρες

Η Μήδεια, μέσα σε 24 ώρες, παρέλυσε την Αττική

Νεκρούς, προβλήματα και καταστροφές, μετρά η χώρα, που δέχτηκε την ψυχρή εισβολή της «Μήδειας», μιας από τις χειρότερες κακοκαιρίες εδώ και χρόνια.

Τα χιόνια, μπορεί να σταμάτησαν, αλλά τη θέση τους πήρε ο παγετός, ενώ η κακοκαιρία, αφού σάρωσε την Ανατολική Στερεά, την Αττική και την Εύβοια, πλήττει σήμερα την Κρήτη.

Η Μήδεια, μέσα σε 24 ώρες, παρέλυσε την Αττική, με χιλιάδες ανθρώπους να μένουν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό, ανάμεσα τους ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά.

Δρόμοι παρέμειναν για ώρες κλειστοί με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Εθνικής Οδού Αθηνών- Λαμίας που έκλεισε αιφνιδιαστικά το πρωί της Δευτέρας, με την κυβέρνηση να σημειώνει πως αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να αποφευχθούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Mέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν, πρόσφυγες  -ανάμεσα τους ηλικιωμένοι και παιδιά, έμειναν εκτεθειμένοι στο χιόνι και το ψύχος, το πρόγραμμα εμβολιασμού «πάγωσε», ενώ σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές.

Τραγικός απολογισμός

Η Μήδεια αποδείχτηκε και φονική, καθώς τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Το πρωί της Τρίτης, έχασε τη μάχη με τη ζωή 56χρονος κτηνοτρόφος στην Κρήτη. Ο άτυχος άνδρας είχε εγκλωβιστεί στο ποιμνιοστάσιο, όπου πήγε να ταΐσει τα ζώα του.

Στη συνέχεια, έγινε γνωστός ο θάνατος ηλικιωμένου μέσα στο σπίτι του, σε απομακρυσμένο χωριό της Εύβοιας. Πρόκειται για 80χρονο από το χωριό Τρούπι, σε υψόμετρο 250 μέτρων. Ο άτυχος άνδρας εγκλωβίστηκε μέσα στο σπίτι του καθώς η χιονόπτωση ήταν σφοδρή.

Ο τρίτος νεκρός ήταν ένας 75χρονος στην περιοχή Μουρτιάς Ελυμνίων, ο οποίος αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβλήματα και υποστηριζόταν από οξυγόνο. Ο 75χρονος φέρεται να έχασε τη ζωή του όταν, μετά από τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι του, σταμάτησε το μηχάνημα να λειτουργεί.

Το χρονικό των προβλημάτων

Η Τρίτη, ξημέρωσε με πολλά προβλήματα για τους κατοίκους της Αττικής και όχι μόνο. Πολλοί ήταν αυτοί που εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους

Εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής όπως στον δήμο Διονύσου, στην Εκάλη, τη Δροσιά, τη Νέα Ιωνία και τη Βούλα.

Τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτρισμού προκλήθηκαν κυρίως από πτώσεις δέντρων και κλαδιών.

Αρκετοί δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι, σε πολλούς η κυκλοφορία είχε διακοπεί ή γινότας με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ προβληματική ήταν κυκλοφορία ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Η πυκνή χιονόπτωση προκάλεσε «έμφραγμα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, με τα λεωφορεία να επιστρέφουν στα αμαξοστάσια για λόγους ασφαλείας.

Αιφνιδίασε το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας

Αποκορύφωμα αποτέλεσε η απόφαση για κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, στις 5:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, για λόγους ασφαλείας. Μία απόφαση για την οποία η κυβέρνηση δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια άνοιξε για κάποιες ώρες μέχρι τις 19:00, οπότε και επιβλήθη ξανά απαγόρευση κυκλοφορίας, για να ανοίξει τελικά στις 4:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

 Αναβολή εμβολιασμών

Η Μήδεια, «πάγωσε» και τους εμβολιασμούς.

Το υπουργείο Υγείας, την Τρίτη, ανακοίνωσε ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβάλλονται οι εμβολιασμοί,  σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής, οι οποίοι τελικά επανεκκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι διακοπές ρεύματος

Από το βράδυ της Δευτέρας εξάλλου, ξεκίνησαν και οι διακοπές ρεύματος, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Στα προβλήματα ηλεκτροδότησης προστέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης και το βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή μέσης τάσης της ΔΕΗ στην Κάτω Κηφισιά με αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι και άλλες περιοχές της Αττικής.

Από το βραχυκύκλωμα δημιουργήθηκε και μικρή πυρκαγιά, αφήνοντας έτσι ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Αγώνας δρόμου

Σήμερα, μεγάλα είναι τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αθήνας καθώς και της ευρύτερης Αττικής με πολλά νοικοκυριά να είναι ακόμα χωρίς ρεύμα λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης που προκάλεσε την πτώση δένδρων στις γραμμές της ΔΕΗ.

Σήμερα είναι η τρίτη μέρα που ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί να επαναφέρει το ρεύμα όπου έχει διακοπεί, ενώ μετά την ολοκλήρωση έκακτης σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία, ο αρμόδιος υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, δεσμεύτηκαν για αποκατάσταση των ζημιών στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής έως και αργά το βράδυ.

«Μεγάλο στοίχημα είναι η ηλεκτροδότηση» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημειώνοντας πως «είναι πρώτη φορά που είχαμε καθολικό πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα.

Μόνο στη Εύβοια αλλάξαμε 500 στύλους. Από χτες συνδράμουμε και εμείς με συνεργία της πολιτικής προστασίας. Η απολυτή προτεραιότητα είναι το σύστημα ηλεκτροδότησης το ποιο έχει υποστεί συντριπτικές ζημίες.

Μέχρι αργά το βράδυ πιστεύω η πλειονότητα των βλαβών θα έχει αποκατασταθεί», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος τόνισε ότι προτεραιότητα θα δοθεί κυρίως σε περιοχές που έχουν για πάνω από 48 ώρες «σκοτάδι» δηλαδή σε Διόνυσο, Ανοιξη, Αγιο Στέφανο κι όμορες περιοχές.

Πρόσθεσε πως για πρώτη φορά το  πρόβλημα  ήταν σε «όλη την επικράτεια, Αττική, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρια, Κρήτη κτλ».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη, συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται στους δρόμους εδώ και τρία 24ωρα προσπαθώντας να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα με το ρεύμα. Στην προσπάθεια αυτή συμβάλλουν και συνεργεία που έχουν έρθει από την Πελοπόννησο.

Όπως είπε, πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ο όγκος του χιονιού ήταν τεράστιος. Πάνω από 85 γραμμές μέσης τάσης έχουν κοπεί και ο αγώνας για επανατροφοδότηση είναι πολύ μεγάλος.

Οργή στο Διόνυσο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου στην περιοχή.

Οι κάτοικοι για τρίτη ημέρα δεν έχουν ρεύμα, την ώρα που θερμοκρασίες στην περιοχή παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Καλαφατέλης, εμφανίστηκε εξοργισμένος με την κατάσταση :

«Δεν πρέπει να ρωτάτε εμένα για την κατάσταση. Είμαστε τρεις μέρες χωρίς ρεύμα και από εχτές και χωρίς νερό. Τον ΔΕΔΔΗΕ να ρωτήσετε. Έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα. Δε βγάζει εργολαβία κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ για να καθαρίσει, να κλαδέψει τα δέντρα που είναι κοντά στα καλώδιά του; Το θέμα είναι να μπορέσουμε να δώσουμε ρεύμα σε ανθρώπους που είναι χωρίς ρεύμα για τρία μερόνυχτα με αυτές τις θερμοκρασίες», είπε ο κ. Καλαφατέλης.

«Δεν έχουμε κάποιο χρονοδιάγραμμα, δεν μας έχουν ενημερώσει για το πότε θα αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πού εντοπίζονται τα προβλήματα

Με βάση την τελευταία ενημέρωση, έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 15 γραμμές Μέσης Τάσης σε σύνολο 43 γραμμών που παρουσιάζουν προβλήματα, σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. Αυτή είναι η επίσημη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος ζητά εκ νέου την κατανόηση του κοινού.

Επισημαίνεται ακόμη ότι το σύνολο του τεχνικού του προσωπικού στην Αττική, περί τα 440 άτομα, συνεχίζουν τις εργασίες αποκατάστασης στις περιοχές με προβλήματα ηλεκτροδότησης, κυρίως στα Βόρεια Προάστια του Νομού.

Κανονικά τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των συρμών του ΗΣΑΠ, με τους συρμούς να εκτελούν όλη το δρομολόγιο από Πειραιά έως Κηφισιά.

Συγκεκριμένα, αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα στη γραμμή 1 όπου τα δρομολόγια γίνονταν στο τμήμα Πειραιάς – Ειρήνη λόγω του παγετού.

Ωστόσο, δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα Δουκίσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο λόγω προβλημάτων στο δίκτυο του προαστιακού.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024