Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης επέστρεψε, αλλά με κάποιες διαφορές

Η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης επέστρεψε, αλλά με κάποιες διαφορές

Η ψηφιακή πραγματικότητα ήρθε για να μείνει και στον χώρο της μόδας

Όταν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής (CFDA) Tom Ford ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι ο οργανισμός δεν θα δημοσιεύσει πλέον ένα επίσημο πρόγραμμα της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης, αλλά μάλλον ένα «Αμερικανικό Ημερολόγιο Συλλογών Μόδας», η είδηση ​​επιβεβαίωσε διάφορες ανησυχίες.

Η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης ήταν κάποτε το βασικό μέσο για να δείξουν την δουλειά τους οι Αμερικανοί σχεδιαστές, αλλά αυτή η ιδέα αλλάζει με τα χρόνια, καθώς όχι λίγοι σχεδιαστές επιλέγουν να εμφανίζονται αλλού ή εκτός των επίσημων  ημερομηνιών της Εβδομάδας Μόδας.

Η πανδημία του κορανοϊού ενίσχυσε αυτήν την τάση. Ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και άλλες διοικητικές προκλήσεις και προκλήσεις υγείας και ασφάλειας που σχετίζονται με μεγάλες εκδηλώσεις έχουν μετατρέψει την ιδέα μιας εβδομάδας μόδας σε οποιαδήποτε πόλη σε μια αρκετά χαλαρή ιδέα, με πολλούς σχεδιαστές να επιλέγουν ταινίες μικρού μήκους ή άλλες δημιουργικές παρουσιάσεις εναλλακτικά.

Η Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, θα είναι σχεδόν τελείως ψηφιακή ξανά και δεν θα περιλαμβάνει αρκετούς σχεδιαστές υψηλού προφίλ των οποίων η παρουσία κάποτε είχαν κορυφαίες θέσεις στο πρόγραμμα: Ralph Lauren, Marc Jacobs, Michael Kors και Calvin Klein απουσιάζουν!

Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, ο Ford, έγραψε: «Όπου και αν οι Αμερικανοί σχεδιαστές επιλέξουν να δείξουν τις συλλογές τους, είναι δική μας δουλειά ως CFDA να τιμήσουμε την αρχική μας δήλωση αποστολής και για την προώθηση και υποστήριξη της αμερικανικής μόδας. Ως εκ τούτου, θα δημοσιεύσουμε στο πρόγραμμα όχι μόνο το πρόγραμμα των σχεδιαστών που εμφανίζονται στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης, αλλά και εκείνων των Αμερικανών σχεδιαστών που δείχνουν την δουλειά τους σε διοργανώσεις στο εξωτερικό.»

Αλλάζει ο χάρτης της παγκόσμιας μόδας;

Ο ίδιος ο Ford είναι ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές που έχει πάρει την απόφαση να κάνει επιδείξεις μόδας σε διαφορετικές πόλεις και χώρες, πέρα από το καθορισμένο πρόγραμμα της Νέας Υόρκης. ΆΛλωστε, δεν είναι και κάτι καινούργιο γι’ αυτόν.

Η Gabriela Hearst, η οποία ξεκίνησε τη μάρκα ρούχων της στη Νέα Υόρκη, έκανε την κίνηση να προβληθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας του Παρισιού τον περασμένο Οκτώβριο, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας της.

Ο Tommy Hilfiger ήταν επίσης γνωστός σε σκηνές μακριά από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι και το Λονδίνο κατά τις προηγούμενες σεζόν.

Ο Steven Kolb, Διευθύνων Σύμβουλος της CFDA, αναγνώρισε αυτήν την αυξανόμενη τάση σε τηλεφωνική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα. «Καθώς η βιομηχανία της μόδας έγινε πιο παγκόσμια, αρχίσαμε να βλέπουμε κάποιες αμερικανικές μάρκες μόδας να θέλουν να εμφανιστούν εκτός της Νέας Υόρκης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Kolb, αυτές οι κινήσεις συνδέονταν συχνά με στρατηγικές αποφάσεις με στόχο την ανάπτυξη σε μια νέα αγορά ή τη σύνδεση με το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος σε διαφορετική πόλη. Αλλά όταν η πανδημία έπληξε την Αμερική, η προοπτική εμφάνισης στο επίσημο ημερολόγιο τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε τρομακτική για ορισμένες μάρκες που, λόγω προβλημάτων παραγωγής και ταμειακών ροών, αγωνίζονταν να παράγουν συλλογές εγκαίρως για το επίσημο πρόγραμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Kolb, οι αλλαγές δεν σηματοδοτούν το τέλος της εβδομάδας μόδας της Νέας Υόρκης. Αντ’ αυτού, το βλέπει ως πιθανή ευκαιρία για την αμερικανική μόδα σε μια παγκόσμια σκηνή.

Ποτέ δεν θα απορρίπταμε την αξία μιας εβδομάδας μόδας σε μια πόλη και το τι σημαίνει για την οικονομία της πόλης – τι σημαίνει πολιτιστικά για αυτήν την πόλη, επίσης », είπε.

Εβδομάδα μόδας covid edition

Το νέο αμερικανικό ημερολόγιο συλλογών διαθέτει μερικές μέρες για ψηφιακά κυρίως show αυτήν την εβδομάδα, αλλά περιλαμβάνει επίσης σχεδιαστές που θα παρουσιάσουν συλλογές στα μέσα Απριλίου.

Το Zimmerman, ένα brand που ιδρύθηκε από την Αυστραλία αδελφές Nicky και Simone Zimmermann, θα παρουσιαστεί από το Σίδνεϊ την Πέμπτη. Το brand εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη από το 2013 αλλά επέστρεψε στο σπίτι του την περασμένη σεζόν μόλις.

Ο Christian Siriano, ο οποίος φιλοξένησε τους επισκέπτες σε μια παράσταση δίπλα στην πισίνα στο Κονέκτικατ τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιάσει την τελευταία του συλλογή μια εβδομάδα μετά το τέλος του προγράμματος της Νέας Υόρκης. Οι Rick Owens και Thom Browne θα εμφανιστούν στο πρόγραμμα της εβδομάδας μόδας του Παρισιού, όπως συνήθως.

Ο Oscar de la Renta σχεδιάζει μια ψηφιακή συλλογή που θα αποκαλυφθεί στις 2 Μαρτίου. Και ο Jonathan Cohen, ο οποίος ντυμένος με την Πρώτη Κυρία Jill Biden την ημέρα των εγκαινίων, θα παρουσιάσει τα τελευταία του σχέδια στις 15 Απριλίου.

Ο Τζέισον Γου, ένας από τους λίγους σχεδιαστές που έκαναν φέτος πασαρέλα, παρουσίασε τη συλλογή του στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Κυριακής. Τα μοντέλα περνούν μέσα από τέλεια τοποθετημένες στοίβες προϊόντων και λουλουδιών στο «Mr. Wu’s General Store, «κατά τη διάρκεια μιας κοινωνικά απομακρυσμένης εκδήλωσης που ήταν επίσης ζωντανή μετάδοση.

Πέρασε ένας χρόνος από τη διανομή των πρώτων μπουκαλιών απολυμαντικών χεριών σε επιδείξεις μόδας καθώς η πραγματικότητα της επιδεινούμενης πανδημίας έγινε πιο ξεκάθαρη. Και η συνεχιζόμενη κρίση υγείας θα συνεχίσει να διαταράσσει τα σχέδια σε όλες τις μεγάλες εβδομάδες μόδας στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Μιλάνο και το Παρίσι αυτή τη σεζόν, καθώς οι σχεδιαστές αντιμετωπίζουν προκλήσεις που έχουν, όμως, πια,γνωρίσει και καταλάβει πολύ καλά.

Ωστόσο, ορισμένες από τις αλλαγές που επιβάλλονται από την πανδημία στο σύστημα της εβδομάδας μόδας που παρατηρήθηκε τον τελευταίο χρόνο θα είναι μόνιμες.

Ο Kolb πιστεύει ότι πολλή δουλειά που έχει γίνει για την ψηφιοποίηση των εβδομάδων μόδας δεν θα μείνει πίσω σε έναν κόσμο μετά την πανδημία. Το εικονικό σπίτι της CFDA για την εβδομάδα μόδας, το Runway360, θα συνεχίσει να σχετίζεται με το συμβούλιο ακόμα και όταν επιστρέψει η κανονικότητα και το φυσικό κοινό.

«Οι ψηφιακές πλατφόρμες θα ζουν παράλληλα δίπλα στα ζωντανά shows», δήλωσε ο Kolb και δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε.

Με πληροφορίες από το WorldNewEra.com

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024