Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σάλος στα social media για τις εικόνες διανομέων που συνεχίζουν να εργάζονται σε δρόμους - παγοδρόμια

Σάλος στα social media για τις εικόνες διανομέων που συνεχίζουν να εργάζονται σε δρόμους – παγοδρόμια

Όπως έχει διαπιστωθεί αρκετοί εργοδότες δεν υπολογίζουν την επικινδυνότητα της κατάστασης και υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν υπό αντίξοες συνθήκες

Σάλο έχουν προκαλέσει στα social media εικόνες από εργαζόμενους στη διανομή φαγητού και κούριερ οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται εν μέσω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Σε μία από αυτές ένας ντελιβεράς έχει πάρει το μηχανάκι του στα χέρια και προσπαθεί να προχωρήσει μέσα στη χιονισμένη οδό Μπενάκη, στα Εξάρχεια.

Όπως έχει διαπιστωθεί αρκετοί εργοδότες δεν υπολογίζουν την επικινδυνότητα της κατάστασης και υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν υπό τέτοιες συνθήκες.

Σε μια άλλη σελίδα του Facebook, με τίτλο «Κούριερ Ντελίβερι Διανομείς με Δίκυκλο ή Van» δημοσιεύτηκαν βίντεο και φωτογραφίες με τους ντελιβεράδες επί το έργον, μέσα σε δρόμους που θυμίζουν παγοδρόμιο.

Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με τους διαχειριστές της σελίδα «Κούριερ Ντελίβερι Διανομείς με Δίκυκλο ή Van», ήδη υπάρχουν καταγγελίες για επιχειρηματίες ή για προϊσταμένους καταστημάτων στη βόρεια Ελλάδα που απαντούν με απειλές ή ειρωνείες στο αίτημα των υπαλλήλων να μην εργαστούν υπό τόσο αντίξοες συνθήκες.

«Όταν η εργοδοσία έχει πιεστική απαίτηση τήρησης του νόμου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων απέναντί της, αντιπροτείνει τη χρήση της ετήσιας άδειας, κάτι που είναι παράνομο.
Πελάτες-καταναλωτές, σταθείτε αλληλέγγυοι/ες και στις ώρες χιονόπτωσης ή παγετού, μη παραγγέλνετε! Οι οδοί είναι ολισθηροί και είναι πιθανόν η παραγγελία να μη σας παραδοθεί ποτέ καθώς θα έχουμε πάθει ατύχημα, μικρό ή σοβαρό.
Θα είστε συνένοχοι/ες…
Συνάδερφοι/ισσες, μη σκέφτεστε το σήμερα, αλλά το αύριο…μετά από ατύχημα το αύριο θα είναι ακόμη ποιο δύσκολο.
Ας χάσουμε ένα μεροκάματο, αλλά ας μη χάσουμε τη ζωή μας…
Είμαστε εργάτες/ριες, πατέρες και μάνες, αδέλφια και αδελφές, γιοί και κόρες σας, δεν είμαστε «το» ντελίβερι ή «το» κούριερ…
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ/ΙΣΣΕΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ, ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΑΣ Ή ΣΤΟ ΣΕΠΕ»

Οι χρήστες της ιστοσελίδας πάντως ζήτησαν από τους διανομείς να δηλώσουν την επικινδυνότητα της οδήγησης σε δύο τροχούς και να διακόψουν τη διανομή!

«Πελάτες/ισες, καταναλωτές/ριες, μη παραγγέλλετε!

Επίσης εάν περιμένετε ταχυμεταφορέα (courier), πάρτε τηλέφωνο και αρνηθείτε παραλαβή αυτές τις ημέρες ή δηλώστε ότι μόνο από van θα παραλάβετε», ανέφεραν απευθυνόμενοι στους καταναλωτές», αναφέρουν.

Διανομείς: «Καλύτερα να μην παραδοθεί το «πακέτο» παρά να το φάμε εμείς»

Το συνδικαλιστικό όργανο των διανομέων  κάλεσε τους εργαζόμενους να αρνηθούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους όσο διαρκεί η κακοκαιρία. Όπως αναφέρουν:

«Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δεν τρέχουμε, δεν βιαζόμαστε, δεν διεκπεραιώνουμε παραγγελίες που μας εκθέτουν σε κίνδυνο ή είναι αδύνατον να παραδοθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας για μια μερίδα φαγητού, ένα δέμα ή ένα φάκελο, που επί της ουσίας δεν πρόκειται να λείψει από κανέναν. Κι όπως θα έλεγαν οι συνάδελφοι από το Βορρά “καλύτερα να μην παραδοθεί το “πακέτο” παρά να το φάμε εμείς”.», γράφει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Συνάδελφοι/ισσες

Πρώτα από όλα η ασφάλειά μας – Δεν οδηγούμε σε ακραίες καιρικές συνθήκες – Δεν ρισκάρουμε, δεν θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Οπότε τι κάνουμε σε περίπτωση που ο εργοδότης ή η επιχείρηση στην οποία εργαζόμαστε δεν θέσει σε προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλειά μας;

1.Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να εξηγήσουμε στον εργοδότη ή τον προϊστάμενο το λόγο που δεν μπορούμε να εκτελέσουμε την εργασία μας (χιονόπτωση, ολισθηρότητα οδοστρώματος, παγετός κλπ).

2.Σε περίπτωση που τα επιχειρήματά μας πέσουν στο κενό, δεν υπάρξει διάθεση επικοινωνίας και απειληθούμε με απόλυση ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο στο τηλ. 6946 747244 ή στέλνουμε e-mail στο info@sveod.gr

3.Παράλληλα από τον υπολογιστή ή το κινητό στέλνουμε e-mail στην επιθεώρηση εργασίας όπου αναφέρουμε εν συντομία το περιστατικό, την πίεση ή την απειλή που δεχθήκαμε καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργαζόμαστε (τα στοιχεία της επιχείρησης είναι τυπωμένα πάνω στις αποδείξεις).

4.Το ίδιο e-mail μπορούμε να αποστείλουμε στο ΚΕΠΕΑ www.kepea.gr καθώς και στη ΓΣΕΕ στο www.inegsee.gr

Με αυτό τον τρόπο θωρακίζουμε τον εαυτό μας, το επάγγελμα και την τάξη μας, διασφαλίζουμε την εργασία μας απέναντι σε κακόπιστους εργοδότες και επιχειρήσεις.

Επιλέγουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, να κινηθούμε μεθοδικά ώστε σε περίπτωση απόλυσης να αποδείξουμε πως η απόλυσή μας είναι εκδικητική/καταχρηστική.

Επίσης, από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τα ακραία καιρικά φαινόμενα σταχυολογούμε τα εξής:

– Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν .

-Να χορηγείται στους εργαζόμενους, στις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, εξοπλισμός ατομικής προστασίας για προστασία από το ψύχος . Ως εξοπλισμός ατομικής προστασίας νοείται κάθε εξοπλισμός τον οποίο ο εργαζόμενος πρέπει να φορά ή να φέρει κατά την εργασία, για να προστατεύεται από ένα ή περισσότερους κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία του, καθώς και κάθε συμπλήρωμα ή εξάρτημα του εξοπλισμού που εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.

-Η οργάνωση και ο ρυθμός εργασίας δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Συνάδελφοι/ισσες, είμαστε συνηθισμένοι στα δύσκολα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, δεν τρέχουμε, δεν βιαζόμαστε, δεν διεκπεραιώνουμε παραγγελίες που μας εκθέτουν σε κίνδυνο ή είναι αδύνατον να παραδοθούν. Σε καμία περίπτωση δεν θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας για μια μερίδα φαγητού, ένα δέμα ή ένα φάκελο, που επί της ουσίας δεν πρόκειται να λείψει από κανέναν. Κι όπως θα έλεγαν οι συνάδελφοι από το Βορρά “καλύτερα να μην παραδοθεί το “πακέτο” παρά να το φάμε εμείς”.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024