Ο κ. Μαρκουίζος σχολίασε πως οι καιρικές συνθήκες είναι πρωτοφανείς για την Ελλάδα και κάλεσε να «ξεχωρίσουμε αρχικά τον αστικό ιστό από την περιφέρεια»

Οδηγίες για την οδική μας συμπεριφορά με την επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» έδωσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουίζος, δάσκαλος οδηγικής συμπεριφοράς, γιος του θρυλικού οδηγού Ιαβέρη.

Ο κ. Μαρκουίζος σχολίασε πως οι καιρικές συνθήκες είναι πρωτοφανείς για την Ελλάδα και κάλεσε να «ξεχωρίσουμε αρχικά τον αστικό ιστό από την περιφέρεια».

Σύμφωνα με τον δάσκαλο οδηγικής συμπεριφοράς, ο οποίος μίλησε στον ΣΚΑΙ, θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις πόλεις, όπου επικρατεί το φαινόμενο «δρόμοι – σούπα» με την άσφαλτο να έχει νερό και χιόνι, πράγμα που καθιστά δύσκολο να τοποθετηθούν αλυσίδες.

Σε ενδιάμεσα στενά, κατηφόρες κι ανηφόρες οι οδηγοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, προειδοποίησε ο κ. Μαρκουίζος, και συνέστησε οι μετακινήσεις να γίνουν μόνο σε περιπτώσεις επιτακτικής ανάγκης.

«Υπομονή δύο- τρεις μέρες» τόνισε και πρόσθεσε πως στο κέντρο της πόλης σύντομα η κατάσταση θα είναι πιο ήπια. «Όταν μπούμε στο αυτοκίνητο, μόνο με αλυσίδες ή χιονολάστιχα που είναι το καλύτερο για την περίπτωση» είπε και υπογράμμισε πως η ταχύτητα μας θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι χαμηλή.

Υπερβολική η ταχύτητα των 30 χλμ

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκουίζο, ακόμα και η ενδεδειγμένη ταχύτητα των 30 χιλιομέτρων είναι υπερβολική.

«Αστρονομική ταχύτητα» σχολίασε συγκεκριμένα και υπενθύμισε την οδηγία για ελαφρύ πάτημα του φρένου και όχι απότομες κινήσεις, δίνοντας το παράδειγμα του να πατάμε το φρένο τόσο απαλά σαν να έχουμε ένα αυγό κάτω από το πεντάλ.

«Θα πρέπει να πηγαίνουμε με την ελάχιστη ώστε ό,τι κι αν συμβεί μπροστά μας να μπορούμε να κινητοποιηθούμε» εξήγησε και επεσήμανε την σπουδαιότητα του να κρατάμε αποστάσεις και να μην πλησιάζουμε πολύ τα άλλα οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την εκτίμηση του δασκάλου οδηγικής συμπεριφοράς περισσότερο κινδυνεύουν να τραυματιστούν οι πεζοί. «Να μην περπατάνε ανέμελοι, να κοιτάνε γύρω τους τα αυτοκίνητα μπορεί εύκολα να βρεθεί ένα αυτοκίνητο πάνω τους και να τους σκοτώσει».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr