Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ - Τουρκία : «Ρήγμα» για το PKK

ΗΠΑ – Τουρκία : «Ρήγμα» για το PKK

Ο Αμερικανός πρεσβευτής εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους θανάτους Τούρκων πολιτών στο Βόρειο Ιράκ

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θάνατο 13 Τούρκων πολιτών στο Βόρειο Ιράκ, το περιεχόμενο της οποίας προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της τουρκικής ηγεσίας. Νωρίτερα σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ενώπιον οπαδών του κυβερνώντος κόμματος ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους Κούρδους αντάρτες» που, σύμφωνα με την Άγκυρα, «εκτέλεσαν» 13 Τούρκους στο Βόρειο Ιράκ και χαρακτήρισε ως «αστείο» την ανακοίνωση με την οποία η Ουάσιγκτον καταδικάζει το συμβάν.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες ότι αντάρτες του PKK εκτέλεσαν 13 Τούρκους, ανάμεσά τους στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων ανταρτών.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι καταδικάζει το συμβάν, εάν επιβεβαιωθεί ότι η ευθύνη ανήκει στο PKK. «Αν οι πληροφορίες για τον θάνατο Τούρκων πολιτών στα χέρια του PKK, μίας οργάνωσης που έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική, επιβεβαιωθούν, καταδικάζουμε τις ενέργειες αυτές με τους δριμύτερους όρους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση δεν ικανοποίησε την τουρκική ηγεσία, με τον Ερντογάν να υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «στην πραγματικότητα, βρίσκονται στο πλευρό των τρομοκρατών».

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά υποστηρίζει τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), στις οποίες οι ΗΠΑ στήριξαν τον αγώνα τους κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αυτή η υποστήριξη προς την ένοπλη κουρδική οργάνωση της Συρίας βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το PKK, πάντως, παραδέχθηκε τον θάνατο ομάδας αιχμαλώτων, αλλά απέρριψε την εκδοχή της Άγκυρας και υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024