Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Lockdown : Νέα μέτρα για την τηλεργασία - Ποιες βεβαιώσεις ισχύουν και τι προβλέπεται

Lockdown : Νέα μέτρα για την τηλεργασία – Ποιες βεβαιώσεις ισχύουν και τι προβλέπεται

Η κινητικότητα των πολιτών ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, και θεωρείται σημείο – κλειδί στο οποίο πρέπει να επικεντρώσει σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

«Σφίγγει» ο κλοιός από σήμερα στις μετακινήσεις των πολιτών με εντατικούς ελέγχους λόγω του νέου lockdown προκειμένου να περιοριστούν οι εργαζόμενοι με «μαϊμού» βεβαιώσεις καθώς και οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία η αναστολή που μετακινούνται στους δρόμους ή βρίσκονται στον χώρο δουλειάς.

Η κινητικότητα των πολιτών ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, και θεωρείται σημείο – κλειδί στο οποίο πρέπει να επικεντρώσει σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

Καθώς απέρριψε τις εισηγήσεις για απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων με τον κωδικό 6 (σωματική άσκηση) βάζει φρένο στους «απείθαρχους πολίτες» που μετακινούνται ελεύθερα με «διαβατήριο» βεβαιώσεις εργασίας.

Lockdown και τηλεργασία

Έτσι, το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα διατηρείται στο 50% του προσωπικού που μπορεί να δουλέψει από απόσταση. Για τον υπολογισμό του 50% δεν λαμβάνονται υπόψη οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή, καθώς και οι εργαζόμενοι που τελούν σε κάθε είδους νόμιμη άδεια.

Η υποχρεωτική τηλεργασία προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» με το ειδικό έντυπο (4.1), ενώ η μη τήρηση του ορίου επιφέρει την επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες πρέπει να σπεύσουν να προαναγγείλουν τους τηλεργαζόμενους για το Φεβρουάριο πριν αρχίσουν οι εντατικοί έλεγχοι.

Στο μέγιστο βαθμό θα εφαρμόζεται η τηλεργασία στο δημόσιο όπου συνάδει με τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων ενώ εξ αποστάσεως θα συνεχίσουν να εργάζονται τα ευπαθή άτομα. Στις υπηρεσίες θα βρίσκεται μόνο το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και στις περιπτώσεις που δε μπορεί να εφαρμοστεί τηλεργασία, οι υπάλληλοι θα δουλεύουν εκ περιτροπής.

Στον ιδιωτικό τομέα:

-όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν θα μπορούν να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το ΕΡΓΑΝΗ είτε από το forma.gov.gr).

-όσοι είναι αυτοπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες θα μπορούν να κινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033.

Για τον δημόσιο τομέα, οι βεβαιώσεις κίνησης θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας.

Οι άδειες ειδικού σκοπού

Στο προσκήνιο επανέρχονται οι άδειες ειδικού σκοπού με το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

Υπενθυμίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού αφορά σε εργαζόμενους γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία, σε 4ήμερα που επαναλαμβάνονται, εκ των οποίων 1 μέρα προέρχεται από την ετήσια άδεια αναψυχής του εργαζόμενου.

Πλέον μπορεί να γίνει χρήση της άδειας αναψυχής του 2021 και γι αυτό δεν υπάρχει το πρόβλημα του Νοεμβρίου, όταν οι εργαζόμενοι γονείς που είχαν εξαντλήσει τις ημέρες της κανονικής τους άδειας κλήθηκαν να δηλώσουν οποιαδήποτε άλλη άδεια δικαιούνταν, όπως παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών κλπ.

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κοροναϊό ή είναι άτομο με αναπηρία. Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024