Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μέχρι το Πάσχα θα ανοιγοκλείνει η βεντάλια των μέτρων - Ποιο είναι το κρίσιμο στοίχημα

Κοροναϊός : Μέχρι το Πάσχα θα ανοιγοκλείνει η βεντάλια των μέτρων – Ποιο είναι το κρίσιμο στοίχημα

Μέχρι το Πάσχα, όμως, η βεντάλια μέτρων θα ανοίγει και θα κλείνει ανά δύο εβδομάδες, εφόσον χρειάζεται.

.Με την χώρα να παραμένει υπό τη δαμόκλεια σπάθη του κοροναϊού, την Αττική να έχει τεθεί από τις 6 το πρωί, σε καθεστώς αυστηρού lockdown, το οποίο δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι το Μάρτιο, και τους πολίτες να έχουν κουραστεί, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, με τον πρωθυπουργό να ορίζει ως αρχή του τέλους της περιπέτειας του κοροναϊού το Πάσχα, το οποίο φέτος πέφτει 2 Μαϊου.

Μέχρι το Πάσχα, όμως, η βεντάλια μέτρων θα ανοίγει και θα κλείνει ανά δύο εβδομάδες, εφόσον χρειάζεται.

Το κρίσιμο στοίχημα, ωστόσο, είναι αν οι πολίτες θα πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σε ποιο βαθμό και πώς θα ελεγχθούν όσοι εξακολουθήσουν να μην τα εφαρμόζουν.

Επιθυμία της κυβέρνησης είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια, ώστε οι 2,5 εβδομάδες  για την Αττική να είναι αρκετές.

Το τρίτο lockdown, υποτίθεται ότι θα τελειώσει στις 28 Φεβρουαρίου, εφόσον η πανδημία του κοροναϊού έχει υποχωρήσει, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για παράτασή του και το Μάρτιο.

Κριτήριο για το τι θα γίνεται κάθε φορά, θα είναι οι αντοχές του συστήματος Υγείας.

Η απόφαση για αυστηρό lockdown στην Αττική, άλλωστε βασίστηκε σε δύο δεδομένα: στην αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου οι δομές υγείας σταδιακά γεμίζουν, και στις μεταλλάξεις του ιού που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του.

Οι ειδικοί, επισημαίνουν, ότι τα πρώτα ορατά αποτελέσματα του αυστηρού lockdown θα φανούν σε 2,5 εβδομάδες, προσθέτοντας ωστόσο, πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα υπάρξει παράταση των περιορισμών.

«Δεν θα φτάσουν μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown»

Ο Αχιλλέας Γκίκας καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, εκτίμησε ότι δεν θα φτάσουν μόνο 2,5 εβδομάδες lockdown στην Αττική για να βελτιώσουν τους επιδημιολογικούς δείκτες.

«Μπορεί και μάλλον θα χρειαστεί παράταση, μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», τόνισε ο καθηγητής αναφέροντας συγκεκριμένα το ζήτημα τη μάσκας.

Εξήγησε, μιλώντας στο Σκάι, τόνισε ότι στην επιτροπή γίνεται συζήτηση για τη χρήση διπλής μάσκας καθώς υπάρχουν κενά και οι πολίτες δεν τις φορούν σωστά.

Από την ίδια πλευρά ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή τόνισε ότι χρειάζονται τέσσερις εβδομάδες lockdown για να υπάρξει αποτέλεσμα λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας παρά να βρεθείτε στην εντατική».

Το στοίχημα

Σε κάθε περίπτωση, ένα κρίσιμο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, είναι αν οι πολίτες θα πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σε ποιο βαθμό και πώς θα ελεγχθούν όσοι εξακολουθήσουν να μην τα εφαρμόζουν.

Με κλειστά τα σχολεία και καταστήματα, περιορίζεται η κινητικότητα τώρα, ενώ πλέον εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής ή τηλεργασίας,  δε θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν βεβαίωση μετακίνησης από τους εργοδότες μέσω της ΕΡΓΑΝΗΣ, όπως σημείωσε μιλώντας στο MEGA, η  Γ.Γ. Εργασίας, Άννα Στρατινάκη.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός ο οποίος απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων επεσήμανε ταυτόχρονα ότι τώρα: «ξέρουμε πια πώς να κάνουμε πιο στοχευμένους ελέγχους. Αναφέρομαι παραδείγματος χάρη στο γεγονός ότι πρέπει να ελέγχουμε καλύτερα τι γίνεται στους χώρους εργασίας. Έχουμε συγκεκριμένα ποσοστά τηλεργασίας τα οποία έχουμε επιβάλλει. Εάν αυτά δεν τηρούνται, πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα. Αλλά η αστυνόμευση και αυτή, όπως το ξέρετε καλά, έχει τα όρια της και καταλαβαίνω απόλυτα ότι υπάρχει και μία κόπωση, υπάρχει μία κούραση του κόσμου, την οποία πρέπει με κάποιο τρόπο όλοι να διαχειριστούμε».

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία

Από σήμερα, οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση, οπότε δεν υπάρχει θέμα μετακίνησης των γονιών. Το κλείσιμο των σχολείων είναι και η βασική διαφορά των μέτρων που τίθενται σε ισχύ σήμερα σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

«Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με αυτό. Κάναμε κάθε προσπάθεια για να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία» σημείωσε  η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Μαρία Τσολιά. «Ξέρουμε πόσο σοβαρές είναι οι συνέπειες για παιδιά και οικογένειες, όμως η επιδημιολογία επιβάλλει αυτό το μέτρο, γιατί έχουμε μεγάλη αύξηση των περιστατικών και των νοσηλειών, ενώ αναμένεται αύξηση των κλινών ΜΕΘ Covid».

«Ότι συμβαίνει στην κοινότητα, αντανακλά και στα σχολεία. Στα σχολεία συνήθως η μόλυνση έρχεται απέξω. Δεν κλείνουν τα σχολεία γιατί έχουμε περισσότερα κρούσματα σε σχολεία, αλλά γιατί επιβάλλεται γενικός περιορισμός για να μειωθούν οι δραστηριότητες» πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, συμπληρώνοντας πως οι γονείς με τις άδειες ειδικού σκοπού θα μπορέσουν να παραμείνουν στο σπίτι και να εργαστούν με τηλεργασία, προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις του πληθυσμού.

Παράλληλα, η κυρία Τσολιά αναφέρθηκε στη βρετανική μετάλλαξη και την αυξημένη μεταδοτικότητά της, σημειώνοντας ότι η αύξηση υπολογίζεται σε περίπου 30%, ενώ τόνισε πως υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, είναι πιθανό» συμπλήρωσε.

Κριτήριο η συμμόρφωση στα μέτρα

Η υιοθέτηση της νέας κατάστασης από τους πολίτες, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία που θα καθορίσουν τη διάρκεια των μέτρων.

«Κάθε lockdown έχει άλλη αποτελεσματικότητα ανάλογα με το πως θα φερθούν οι απλοί πολίτες. Αν δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό το lockdown θα γίνει γρήγορα αποτελεσματικό. Διαφορετικά θα χρειαστεί η κυβέρνηση να παρατείνει τα μέτρα» σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ.

«Πρέπει να αναχαιτίσουμε την επιδημία, να μειώσουμε τον ρυθμό αύξηση, τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση… Τουλάχιστον μια εβδομάδα ίσως και παραπάνω για να δούμε μείωση. Το lockdown αυτό έχει ένα βασικό στόχο. Τώρα το lockdown έρχεται μαζί με τα εμβόλια.

»Αν κερδίσουμε έστω ένα μήνα, θα έχουμε προλάβει να εμβολιάσουμε περισσότερους Έλληνες σε ευπαθείς ομάδες. Η κύρια θνητότητα είναι ηλικιωμένοι στη χώρα. Τρεις χιλιάδες κρούσματα τον Νοέμβρη μπορεί να σήμαιναν 100 θανάτους. Τρεις χιλιάδες κρούσματα μέσα Μαρτίου θα σημαίνουν 60-5ο θανάτους γιατί οι υπερήλικες θα είναι εμβολιασμένοι. Είναι σημαντικό να κερδίσουμε αυτό τον χρόνο» εξήγησε.

Ερωτηθείς για τις διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία, τόνισε: «Περίπου από τους 100 ανθρώπους που νοσηλεύονται, γύρω στο 10% χρειάζεται ΜΕΘ. Όσο αυξάνονται οι εισαγωγές, έτσι κατά ποσοστό 10% αυξάνονται και οι διασωληνωμένοι. Υπάρχει σχέδιο από το Υπουργείο να αναπτυχθούν κι άλλες κλίνες».

 Βεντάλια μέτρων

Το μοντέλο «βεντάλια» που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για την ανάσχεση της πανδημίας στη χώρα, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον Σκάι, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς πως οι  αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και δεν θα δεχτεί παραφωνίες.

Όπως προδιέγραψε, για δυόμιση μήνες η βεντάλια των μέτρων θα ανοίγει και θα κλείνει ανά δύο εβδομάδες. Εκτίμησε μάλιστα ότι για το λιανεμπόριο είναι προτιμότερο να εναλλάσσονται δύο εβδομάδες κανονικής λειτουργίας με δύο εβδομάδες πλήρους lockdown, παρά τέσσερις εβδομάδες click away.

«Αυτό το οποίο είδαμε, τουλάχιστον ως προς τη λειτουργία της οικονομίας, είναι ότι και αυτές οι τρεις εβδομάδες σχεδόν που λειτούργησε το λιανεμπόριο ήταν πάρα πολύ σημαντικές. Και από το να έχεις το λιανεμπόριο να λειτουργεί τέσσερις εβδομάδες με click away, να ημιλειτουγεί, σίγουρα και οι έμποροι που μας ακούν θα προτιμήσουν να είναι δύο εβδομάδες ανοιχτοί και ενδεχομένως δύο εβδομάδες κλειστοί, αν αυτό πάλι είναι απαραίτητο.

Αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε περιόδους αποσυμπίεσης. Αυτό το οποίο κάναμε μετά τα Χριστούγεννα ήταν αυτό που μας επέτρεψε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο και να κερδίσουμε τουλάχιστον ένα μεγάλο κομμάτι του τζίρου του Ιανουαρίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος, όρισε ως αρχή του τέλους της περιπέτειας του κοροναϊού, το Πάσχα, το οποίο φέτος πέφτει 2 Μαϊου.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024