Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΑΔΜΗΕ : Πώς έγινε το μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι Αττική και Πελοπόννησο - Έρευνα από ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική

ΑΔΜΗΕ : Πώς έγινε το μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι Αττική και Πελοπόννησο – Έρευνα από ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν στον Ασπρόπυργο προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά

Βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου (ΚΥΤ), στον Ασπρόπυργο, είναι η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά και έθεσε εκτός λειτουργίας το ΚΥΤ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, κ. Πετράκης.

«Το πώς ξεκίνησε το ερευνά το ανακριτικό μας τμήμα. Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει σβήσει. Ήταν μια δύσκολη επιχείρηση. Δώσαμε μεγάλη μάχη, απασχολήθηκαν αρκετοί πυροσβεστικοί υπάλληλοι. Η φωτιά ήταν σε κάποιο μετασχηματιστή. Την αντιμετωπίσαμε, ρίξαμε και αφρό, η δυσκολία της κατάσβεσης ήταν δεδομένη λόγω των υγρών λαδιών και καυσίμων που καίγονταν. Δεν είναι στην αρμοδιότητά μου να απαντήσω για το νέφος, αλλά κάθε καύση που γίνεται σε σκουπίδια, ή λάδια, ελλοχεύει κινδύνους. Πρέπει να γίνουν μετρήσεις», είπε ο κ. Πετράκης.

Το χρονικό της έκρηξης

Η πυρκαγιά, όπως ανακοίνωσε ο Διαχειριστής, εκδηλώθηκε στις 23.05 της Κυριακής και από τη βλάβη που προκλήθηκε επηρεάστηκαν το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου.

Η ηλεκτροδότηση του Συστήματος Μεταφοράς σε Αττική και Πελοπόννησο αποκαταστάθηκε ταχύτατα, χάρη στην άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον Διαχειριστή.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική η λειτουργία του δικτύου επανήλθε εντός 40 λεπτών και στην Ανατ. Πελοπόννησο εντός 55 λεπτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και δεν κινδύνευσαν ζωές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ωστόσο, δεκάδες κλήσεις δέχθηκε το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ από πολίτες που χρησιμοποιούν συσκευές οξυγόνου κατ’ οίκον.

Λόγω της διακοπής ρεύματος οι πολίτες ζητούσαν βοήθεια ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των συσκευών οξυγόνου για να μην κινδυνεύσει η ζωή τους.

Ανακοίνωση για το συμβάν εξέδωσε για το συμβάν ο ΑΔΜΗΕ:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε απόψε, στις 11.05 μ.μ. στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας.

Από τη βλάβη επηρεάστηκε το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες απότα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ με την ηλεκτροδότηση να έχει ήδη αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της Αττικής και στο σύνολο του δικτύου υψηλής τάσηςστην Πελοπόννησο.

Μεικτό κλιμάκιο αστυνομίας και πυροσβεστικής διερευνά τα αίτια

Στο μεταξύ, μικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ για τη διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Από την έκρηξη και την πυρκαγιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου σήμανε συναγερμός στην Πυροσβεστική. Στην περιοχή έσπευσαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και ρίχτηκαν στη μάχη της κατάσβεσης ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνονταν συνεχείς εκρήξεις.

Στον τόπο του συμβάντος μετέβησαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

«Θα δούμε τι έχει συμβεί αφού πρώτα αποκαταστήσουμε την βλάβη», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Σκρέκας.

Πού υπήρξε διακοπή

Διακοπή της ηλεκτροδότησης αναφέρθηκε σε Πειραιά, Κερατσίνι, Νίκαια, Πέραμα, Ελευσίνα, Μοσχάτο, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Αιγάλεω, Νέα Σμύρνη, Άλιμο, Άγιο Δημήτριο, Δάφνη, Εξάρχεια, Μέγαρα, Σαλαμίνα.

Επίσης, χωρίς ρεύμα έμειναν, Κόρινθος, Αργολίδα, Καλαμάτα, Άργος, ενώ διεκόπη η ηλεκτροδότηση σε Αίγινα και Σπέτσες.

Συνολικά πάνω ένα εκατομμύριο κάτοικοι της χώρας εκτιμάται πως δεν είχαν ρεύμα για αρκετή ώρα.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024