Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος : Αφέθηκε ελεύθερος δημοσιογράφος του Al Jazeera - Κρατούνταν επί τέσσερα χρόνια

Αίγυπτος : Αφέθηκε ελεύθερος δημοσιογράφος του Al Jazeera – Κρατούνταν επί τέσσερα χρόνια

Ο 54χρονος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016, μετά την άφιξή του στο Κάιρο από τη Ντόχα, όπου διέμενε, για διάδοση ψευδών ειδήσεων, συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και λήψη ξένων κεφαλαίων.

Ελεύθερος αφέθηκε το Σάββατο ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Μαχμούντ Χουσεΐν, ο οποίος ήταν υπό κράτηση για τέσσερα χρόνια από τις αιγυπτιακές αρχές.

Ο 54χρονος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016, μετά την άφιξή του στο Κάιρο από τη Ντόχα, όπου διέμενε, για διάδοση ψευδών ειδήσεων, συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση και λήψη ξένων κεφαλαίων.

Ο δικηγόρος του ανέφερε πως οι εισαγγελείς δεν έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Το Al-Jazeera, που έχει καταγγείλει πως ο δημοσιογράφος κρατούνταν χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, χωρίς δίκη και χωρίς καταδίκη, χαιρέτισε την είδηση.

Αφέθηκε ελεύθερος αφού η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος συμφώνησαν τον Ιανουάριο να αποκαταστήσουν τους διπλωματικούς, εμπορικούς και ταξιδιωτικούς δεσμούς με το Κατάρ, που διακόπηκαν το 2017 μετά τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ υποστήριζε την τρομοκρατία.

Ένα δικαστήριο του Καΐρου διέταξε την απελευθέρωση του Χουσεΐν με «προληπτικά μέτρα», εν αναμονή ερευνών την 1η Φεβρουαρίου, δήλωσε στο Reuters ο αδερφός του, ο Νατζέ Χουσεΐν και ο δικηγόρος Ταχέρ Αμπού αλ-Νασρ.

«Κανείς να μην υποστεί αυτό που πέρασε ο Μαχμούντ»

Το Al-Jazeera, που έχει καταγγείλει πως ο δημοσιογράφος κρατούνταν χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, χωρίς δίκη και χωρίς καταδίκη, χαιρέτισε την είδηση.

«Κανένας δημοσιογράφος δεν πρέπει ποτέ να υποστεί αυτό που υπέστη ο Μαχμούντ τα τελευταία τέσσερα χρόνια επειδή απλώς ασκούσε το επάγγελμά του», ανακοίνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η απελευθέρωση έγινε μετά τη συμφωνία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και του Μπαχρέιν για εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Κατάρ, σε διπλωματικό και εμπορικό επίπεδο μετά το «πάγωμα» του 2017 και τους ισχυρισμούς ότι το Κατάρ υποστήριξε την τρομοκρατία, κατηγορία που η Ντόχα αρνείται

Η Αίγυπτος άφησε ελεύθερους τρεις δημοσιογράφους του Al-Jazeera, έναν Αυστραλό, έναν Αιγύπτιοκαναδό και έναν Αιγύπτιο, το 2015 μετά από περισσότερο από ένα έτος υπό κράτηση εν αναμονή της δίκης.

Sports in

Παίκτης της Ντόρτμουντ έγραψε χθες τεστ στα μαθηματικά και σήμερα παίζει στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Κιελ Βέτιεν της Μπόρουσια Ντόρτμουντ δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει τη Δευτέρα με την υπόλοιπη ομάδα για το Παρίσι, αφού πρώτα έπρεπε να δώσει εξετάσεις για το σχολείο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024