
Ελληνικό σύστημα πιστοποίησης ποιότητας τροφίμων με την «σφραγίδα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το σύστημα AFQ εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ως ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης.
Ένα ελληνικό σύστημα και παράλληλα σήμα ποιότητας αγροτικών προϊόντων έχει δημιουργηθεί, το οποίο σχετίζεται με την ποιότητα βιοδραστικότητας του τροφίμου.
Πρόκειται για το AFQ (Activity Foodoxys Quality), από την spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Foodoxys, ενώ πρόσφατα το AFQ εγκρίθηκε και από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) ως ευρωπαϊκό σήμα πιστοποίησης.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Βιοχημείας και υπεύθυνος της ομάδας που πήρε την πρωτοβουλία, Δημήτρης Κουρέτας, «με τη νέα αξιολόγηση πολλά προϊόντα, της Θεσσαλίας μπορούν να διακριθούν και να αποτελέσουν την αιχμή ενός μοντέλου που θα βασίζεται στο διατροφικό τουρισμό».
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρέτας τόνισε ότι το σύστημα αυτό έχει υποβληθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή πέρυσι το καλοκαίρι και εγκρίθηκε, ενώ ουσιαστικά μετρά τα αντιοξειδωτικά που έχει το κάθε τρόφιμο.
«Με αυτή τη μέθοδο αναδεικνύονται και οι ιδιότητες των τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα όλα τα σκόρδα του κόσμου διατροφικά είναι το ίδια, όμως με τη διαδικασία αυτή που αναλύθηκε βρέθηκε ότι το σκόρδο Πλατυκάμπου είναι το καλύτερο» τόνισε ο καθηγητής.
Παράλληλα ο κ. Κουρέτας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα της περιοχής της Λάρισας που θα μπορούσαν να διακριθούν. Τέτοια σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα είναι τα κάστανα της Μελιβοίας, τα ακτινίδια του Πυργετού, τα αμύγδαλα του Συκουρίου, τα τυριά από φάρμες της Ελασσόνας, το μέλι από τον Όλυμπο, η ελιά της δυτικής Μαγνησίας, και πολλά τοπικά κρασιά.
Τέλος ο καθηγητής Βιοχημείας τόνισε ότι με την μέθοδο αυτή θα ήταν δυνατό οι παραπάνω περιοχές να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους τουρίστες, που θα αναζητήσουν πιστοποιημένα προϊόντα από την τοπική παραγωγή.
«Μπορείτε να φανταστείτε κάθε τουρίστας της Θεσσαλίας, για παράδειγμα, να έβρισκε στο μαξιλάρι του ένα ακτινίδιο Πυργετού; Αυτή η διαδικασία μπορεί να δημιουργήσει ένα μπουκέτο τοπικών προϊόντων που θα βοηθήσει σημαντικά και τον τουρισμό της περιοχής της Θεσσαλίας», είπε ο καθηγητής βιοχημείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ρόδος: Σήμερα οι κηδείες της 57χρονης μητέρας και της κόρης της που σκοτώθηκαν στο φρικτό τροχαίο
- Global Sumud Flotilla: 430 μέλη του οδηγούνται στο Ισραήλ μετά την απαγωγή τους από τις IDF
- Περισσότερες από 356 κλήσεις για οσμή αερίου – Από τους ελέγχους της Enaon EDA δεν διαπιστώθηκε διαρροή
- Ξύλινα παιχνίδια: Η πιο νοσταλγική επιστροφή στην παιδική απλότητα
- Αγορά εξοχικού: όλα όσα πρέπει να προσέξετε
- Κίνα: 22 νεκροί και 20 αγνοούμενοι από τις καταρρακτώδεις βροχές


