Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι θα σας έλεγε ο σκύλος σας αν μπορούσε να μιλήσει; Αυτή την ερώτηση θέλει να απαντήσει η Αλέξις Ντεβίν. Έτσι εκπαίδευσε τον σκύλο της να πιέζει διάφορα κουμπιά μέσω των οποίων… «μιλά» στη μαμά του.

Τα βίντεο που προέκυψαν από αυτή την επικοινωνία έχουν συναρπάσει το TikTok προσφέροντας στη Ντεβίν 6 εκατομμύρια (!) ακολούθους –και άλλους 630.000 στο Instagram.

Μιλώντας στο DogTime, η Ντεβίν αποκάλυψε τα μυστικά της.

Εξήγησε ότι απέκτησε την Μπάνι, ράτσας Sheepadoodle, όταν το σκυλάκι ήταν μόλις δύο μηνών και έκτοτε είναι αχώριστες.

Η ράτσα της, που είναι αποτέλεσμα μείξης, έχει γενικώς ως αποτέλεσμα έξυπνα και υποαλλεργικά σκυλάκια.

Η εκπαίδευση της Μπάνι ήταν εξ ολοκλήρου θετική και έγινε με τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ ήχων και καταστάσεων. Για παράδειγμα, όταν η Αλέξις πονούσε, το έδειχνε στη Μπάνι πιέζοντας ένα κουμπί που κάνει τον ήχο «Άουτς», ενθαρρύνοντάς τη να κάνει το ίδιο σε περίπτωση που και εκείνη πονούσε.

Αντίστοιχα, όταν η Αλέξις παρατηρούσε ότι η Μπάνι αισθανόταν «τρελή», πίεζε το κουμπί με τον αντίστοιχο ήχο. Σταδιακά, το παζλ συμπληρώθηκε και η Μπάνι έμαθε να «λέει» στη μαμά της πότε θέλει να πάει στην τουαλέτα –άλλωστε, όταν το εξέφραζε με λέξεις, όλα γίνονταν πιο γρήγορα!

Πλέον, ενδιαφέρον για την Μπάνι έχουν εκφράσει και επιστήμονες, οι οποίοι συλλέγουν τα στοιχεία για την εκπαίδευσή της που τους στέλνει η Αλέξις.

Περίπου έξι μήνες αφού άρχισε να εκπαιδεύει τη Μπάνι, η Αλέξις ήρθε σε επαφή με τον Λέο Τρότιερ που εκείνη την εποχή ανέπτυσσε ένα σύστημα Αυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας και έψαχνε για δοκιμαστές. Αυτό είναι και το σύστημα που χρησιμοποιεί πλέον για να μιλά με τη σκυλίτσα της.

Τα κουμπιά είναι στοιχημένα στα πρότυπα του κώδικα Φίτζεραλντ, που είχε αναπτυχθεί στις αρχές του 19ου αιώνα για να βοηθήσει τα κωφά παιδιά να μάθουν να συντάσσουν και να δομούν προτάσεις.

Η Αλέξις πιστεύει πως κάθε σκυλάκι μπορεί να μάθει να μιλάει με τους κηδεμόνες του, αφού κίνητρο είναι η καλύτερη μεταξύ τους σχέση και επικοινωνία που αποτελεί και την απόλυτη προτεραιότητα για τα φιλικά τετράποδα.

Η Μπάνι μπορεί να χρησιμοποιήσει 80 λέξεις, ενώ όλοι όσοι έχουν τη διάθεση να μάθουν στα κατοικίδιά τους να μιλούν χρησιμοποιώντας κουμπιά, μπορούν να το καταθέσουν στοιχεία από την εμπειρία τους για ερευνητικούς σκοπούς στο how.theycantalk.org.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο