Στην πόλη Τσενγκτού της Κίνας αποκαλύφθηκαν οι φουτουριστικοί σταθμοί μιας πλήρως αυτοματοποιημένης γραμμής μετρό.

Τα στούντιο J&A και Sepanta Design που επιμελήθηκαν τους εσωτερικούς χώρους των σταθμών βασίστηκαν σε μορφές και μοτίβα που συναντώνται στη φύση για να σχεδιάσουν την γραμμή που λειτουργεί χωρίς προσωπικό ή οδηγούς.

Σχεδιασμένοι έτσι ώστε να προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις στους επισκέπτες οι 13 σταθμοί χαρακτηρίζονται από ρευστές μορφές και κυτταρικά μοτίβα που αντλούν έμπνευση από την τοπική παράδοση στην παραγωγή μεταξιού, καθώς και την χλωρίδα και την πανίδα που συναντάται στα κοντινά πάρκα.

Η 22 χιλιομέτρων πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή βρισκόταν υπό κατασκευή από το 2016 και αποτελεί επέκταση του υπάρχοντος δικτύου της πόλης.

Η Γραμμή 9 βρίσκεται στην πρωτεύουσας της επαρχίας Σιτσουάν και είναι η πρώτη μη επανδρωμένη γραμμή μετρό της δυτικής Κίνας. Χωρίς οδηγούς, τα νέα τρένα επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας το δίκτυο 5G.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, η φιλοδοξία τους για το έργο ήταν να δημιουργήσουν χώρους που θα «άλλαζαν εντελώς τις προσδοκίες των ανθρώπων» σχετικά με τη όψη ενός σταθμού.

Chengdu reveals «futuristic» stations for its first fully-automated metro line

J&A and Sepanta Design have created a…

Δημοσιεύτηκε από Civil, Architecture & Construction στις Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021

Οι εσωτερικοί χώροι των σταθμών σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αντηχούν τοπικά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς η γραμμή να περνάει από το κέντρο της κουλτούρας του μεταξιού καθώς και από πολλά αστικά πάρκα.

Οι σχεδιαστές χώρισαν τους 13 σταθμούς σε δύο κατηγορίες: τους ειδικούς σταθμούς και τους απλούς καλλιτεχνικούς σταθμούς.

Οι τέσσερις ειδικοί σταθμοί έχουν και από ένα ξεχωριστό concept που αντικατοπτρίζει το τοπικό περιβάλλον, πράγμα που επιτυγχάνεται μέσα από τη χρήση ξεχωριστών χρωμάτων και υλικών αλλά και ειδικά κατασκευασμένων έπιπλων.

Chengdu reveals “futuristic” stations for its first fully-automated metro line

J&A and Sepanta Design have created a…

Δημοσιεύτηκε από Free CAD Download Site-Autocad Blocks,Details στις Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2021

Στο σταθμό Jincheng Avenue για παράδειγμα η αίθουσα εισιτηρίων φωτίζεται από καμπύλες στήλες σε απαλό μωβ χρώμα οι οποίες θυμίζουν τα άνθη λωτού τα οποία μπορεί κανείς να δει σε κοντινή λίμνη, ενώ τα φωτιστικά μοιάζουν με κουκούλια μεταξοσκώληκα σε ένα σημείο του σταθμού Cuqiao.

Η Γραμμή 9 της Τσενγκτού ακολουθεί τα βήματα άλλων κινεζικών πόλεων, όπως η Σαγκάη και το Γκουάνγκτζου, που υιοθέτησαν γραμμές μετρό χωρίς οδηγούς το 2010.

Στο Πεκίνο η γραμμή Yanfan που επίσης δεν έχει οδηγούς άνοιξε το 2017.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο