Γυμναστήρια και εστίαση θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στον ΑNT1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου το βράδυ της Δευτέρας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε μάλιστα πως είναι πιθανό να ανοίξουν με διαφορετική σειρά, δηλαδή πρώτα η εστίαση (στους εξωτερικούς χώρους) και τελευταία τα γυμναστήρια.

Ωστόσο όπως ανέφερε οι αποφάσεις αυτές έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες και φυσικά με την πορεία των εμβολιασμών.

Αν δυσκολέψουν τα πράγματα θα λάβουμε υπόψιν μας ένα γενικό lockdown

Σχετικά με το αν βρίσκεται πάλι στο τραπέζι ένα γενικό lockdown, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε το εξής:

«Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν προφανώς είναι κάτι που θα το λάβουμε υπόψιν».

Ο υφυπουργός διευκρίνισε πως«το lockdown είναι ένα εργαλείο που υπάρχει στο τραπέζι από την αρχή της πανδημίας. Όμως πρέπει να το αξιολογήσουμε σε σχέση με τα πραγματικά δεδομένα. Μην ξεχνάμε πως από πίσω βρίσκονται και άνθρωποι που παλεύουν. Οπότε θέλει και απαιτεί πολλή σκέψη».

Η κατάσταση στην Αττική

Για την κατάσταση της χώρας σε σχέση με την πανδημία αυτή τη στιγμή ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η πανδημία κυριαρχεί, ωστόσο υπάρχει πλήρης επαγρύπνηση και επιφυλακή, ενώ στην ερώτηση αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή 40.000 κρούσματα στην Αττική, απάντησε:

«Υπάρχουν διάφορες αναγωγές που γίνονται. Έχουμε καταφέρει να πολλαπλασιάσουμε τον αριθμό των τεστ που γίνονται και έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια και από τον ΕΟΔΥ και απ’ όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στο testing, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε σαφέστατη εικόνα. Εμείς λειτουργούμε με βάση τα πραγματικά κριτήρια, αυτή τη στιγμή η Αττική δείχνει να έχει μία αύξηση, θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η αύξηση αυτή δεν προέρχεται ως εύλογη αύξηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου ή αν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αφορά μία ευρύτερη διασπορά στην κοινότητα».

«Την ώρα που το τρίτο κύμα σαρώνει μεγάλες χώρες ευρωπαϊκές και όλη την παγκόσμια κοινότητα, εμείς αντιστεκόμαστε ακόμα, κάτω από δύσκολες συγκυρίες, με δύσκολες αποφάσεις, αλλά είμαστε εδώ πάντα προσπαθώντας να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο υποτιμήσαμε την έξαρση του ιού

Ερωτηθείς για τη Θεσσαλονίκη και την δραματική αύξηση των κρουσμάτων τον περασμένο Νοέμβριο, ο κύριος Χαρδαλιάς παραδέχθηκε πως «υποτιμήσαμε την έξαρση του ιού» ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει αυτό που είχε ακουστεί, για «χαλαρή» αντιμετώπιση εκ μέρους των πολιτών.

Μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως κανείς δεν φανταζόταν πως θα υπήρχε διασπορά του ιού μέσα σε δύο ημέρες γι΄αυτό και στην αρχή δεν υπήρχε επίσημη εισήγηση για lockdown στη Θεσσαλονίκη από κανέναν.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παραδέχθηκε, πάντως, ότι «υπήρξαν κάποιες αστοχίες, αλλά δεν μπορούμε να ασκήσουμε κριτική για κάποια τέτοια μικρά λάθη» στους χειρισμούς της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι «αποδείχθηκε πως η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει στρατηγική για να αντιμετωπίσει τέτοιες σοβαρές κρίσεις».

Αν όλα πάνε καλά θα έχουμε χτίσει τείχος ανοσία μέχρι τον Ιούνιο

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι «αν πάνε όλα καλά με τα εμβόλια θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας μέχρι τον Ιούνιο- Ιούλιο, οπότε θα αλλάξουν νομίζω κάποια δεδομένα, αρκεί να μην έχουμε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη που μπορεί να μας δημιουργήσει πρόβλημα».

Με τον πρωθυπουργό μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα

Για τη σχέση του με τον πρωθυπουργό ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι είναι καθημερινή καθώς μοιράζονται το ίδιο όραμα για την πολιτική προστασία , που είναι η ανάγκη θωράκισης της χώρας, ώστε να μπορέσουν οι επόμενες γενιές όχι απλά να νιώθουν ασφαλείς, αλλά να είναι κιόλας. «Μας έχει εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα που χρειαζόμαστε για να μπορέσει επιτέλους η χώρα να κάνει άλματα στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Ο πρωθυπουργός ειδικά στα ζητήματα διαχείρισης κρίσεων αντιμετωπίζει τα πάντα με την απόλυτη ψυχραιμία, δεν πανικοβάλλεται, δεν ενθουσιάζεται, αξιολογεί τα πάντα, τα καταχωρεί, ζητά πάντα λεπτομέρειες, θέλει να έχει την πλήρη εικόνα για τα πάντα και πολύ σύντομα δίνει άμεσες απαντήσεις και καθοδήγηση γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν», σημείωσε.

Με τον Σωτήρη Τσιόδρα είμαστε σαν οικογένεια

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ρωτήθηκε επίσης και για τις φήμες για «κόντρα» του με τον Σωτήρη Τσιόδρα και απάντησε «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Είναι μύθος».

Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ενώ σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν διενέξεις, «με τον Σωτήρη που είμαστε σαν οικογένεια, συμφωνούμε στα πάντα. Η σχέση μας θα αναδειχθεί περισσότερο μετά από όλα αυτά».

Σιγά σιγά θα επανέλθουμε

Σχετικά με την εκκλησία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία με την ηγεσία της εκκλησίας και πραγματικά σε όλη αυτή τη διαδρομή όλους αυτούς τους μήνες η Εκκλησία της Ελλάδος έχει πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις στη λογική του να μπορέσει να διαφυλάξει την ανθρώπινη υγεία και τη δημόσια υγεία».

«Σιγά σιγά θα επανέλθουμε διότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει σχέδιο και θεωρώ ότι σιγά σιγά θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο