Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Προ των πυλών το τρίτο κύμα στην Αττική - Στο 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας

Κοροναϊός : Προ των πυλών το τρίτο κύμα στην Αττική – Στο 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νέα μέτρα στην Αττική, ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Σε συναγερμό βρίσκονται κυβέρνηση και οι λοιμωξιολόγοι, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της πανδημίας του κοροναϊού έχει βρεθεί η Αττική. Σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και την εμφάνιση της βρετανικής μετάλλαξης του ιού, το Λεκανοπέδιο θυμίζει… καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί.

Από την αρχή της πανδημίας, η Αττική συνήθως παρουσίαζε τα περισσότερα κρούσματα από άλλες περιφέρειες. Ωστόσο, τα κρούσματα ήταν διεσπαρμένα από γειτονιά σε γειτονιά, σε πολλές μικρές και μεμονωμένες εστίες. Τώρα, αφού σάρωσε τη Βόρεια Ελλάδα, η ξέφρενη πορεία της πανδημίας την έχει φέρει και στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές, όπου παρατηρούνται clusters υπερμετάδοσης – ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και στη Δυτική Αττική.

Το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν νέα μέτρα στην Αττική δεν αποκλείεται – ακόμη και πριν την προσεχή Παρασκευή. Μάλιστα, την Τετάρτη θα βρεθούν στη Βουλή οι Βασίλης Κικίλιας, Σωτήρης Τσιόδρας, Νίκος Χαρδαλιάς και Παναγιώτης Αρκουμανέας προκειμένου να ενημερώσουν για τα πεπραγμένα αλλά και τις μελλοντικές στοχεύσεις στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Το σίγουρο είναι ότι η μέθοδος «ακορντεόν» ήρθε για να μείνει και θα εφαρμόζεται άμεσα, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Πάνω από το 1 ο δείκτης R στην Αττική

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής του υπουργείου Υγείας την περασμένη Παρασκευή, στην Αττική ο δείκτης μεταδοτικότητας RT αυξήθηκε στο 1,01, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα έχει ανέλθει στο 1,10. Eδώ και πάνω από μία εβδομάδα, επίσης, στην Αττική καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 50%.

Καθημερινά πλέον έχουμε πλέον 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής. Στην πρώτη ΥΠΕ, που περιλαμβάνει την Αττική, μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες την Κυριακή έφτασαν τις 547.

Την περασμένη Παρασκευή οι εισαγωγές στην Αττική εκτινάχθηκαν στις 87, σε σύνολο 155 εισαγωγών ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκείνη την ημέρα. Επρόκειτο για τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μόνο χθες Κυριακή είχαμε 55 εισαγωγές στην Αττική σε σύνολο 119 εισαγωγών σε όλη τη χώρα.

Για τις απλές κλίνες έχουμε κάλυψη κατά 22,10% στην επικράτεια, ενώ για τις ΜΕΘ Covid κατά 41,08%.

Κατά την πρωινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τον κοροναϊό στην Αττική και το ενδεχόμενο τρίτου κύματος, έγινε γνωστό ότι το υπ. Υγείας σχεδιάζει την αύξηση των κλινών απλής νοσηλείας και των κλινών ΜΕΘ, αλλά και την αύξηση φιαλών οξυγόνου στα νοσοκομεία της Αττικής.

Τα λύματα δείχνουν κατακόρυφη άνοδο του ιικού φορτίου την τελευταία εβδομάδα

Ανησυχία προκαλούν οι αναλύσεις των λυμάτων της Αττικής, με τον Νίκο Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ να μιλά στο MEGA για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Από την 20η Δεκεμβρίου και μετά, σταδιακά, αυξάνεται το ιικό φορτίο, που δείχνει σταθερή επέκταση της διασποράς. Την τελευταία εβδομάδα η αύξηση ήταν πάνω από 40%. Νομίζω ότι υπάρχει πιο εκτεταμένη διάδοση από αυτή που περιμέναμε. Η εποχή ευνοεί την μετάδοση», σημείωσε συγκεκριμένα.

«Αυτό που παρατηρούμε στα λύματα, οφείλεται στο σύνολο των φορέων στην Αττική, μαζί με τους ασυμπτωματικούς. Μετά από μια διάδοση, τα θετικά κρούσματα εμφανίζονται μετά από μια εβδομάδα, 10 ημέρες. Κι αυτό μεταφέρεται στην πίεση στο σύστημα το επόμενο 15μερο. Αυτό που παρατηρούμε ως κρούσματα, στον ΕΟΔΥ είναι η προηγούμενη διάδοση», διευκρίνισε.

Κάτι που σημαίνει ότι το επόμενο 15μερο περιμένουμε 40% αύξηση των κροσμάτων και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δεν είναι απευθείας ανάλογη η αύξηση των εισαγωγών», τόνισε.

Ερωτηθείς για το αν τα ληφθέντα μέτρα επαρκούν, σημείωσε: «Θα πρέπει να διευρευνηθεί η αιτία της διάδοσης, περαιτέρω μέτρα αποφυγής της διάδοσης, π.χ. μεγαλύτερο ποσοστό τηλεργασίας. Η διάδοση στους χώρους εργασίας ίσως δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε».

«Το Υπ. Παιδείας να δώσει τα στοιχεία των τμημάτων που έχουν κάποιο κρούσμα. Αυτά τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν», πρόσθεσε ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και την πιθανότητα να ξανακλείσουν.

Παρασκευής: Μας ανησυχεί η αύξηση που υπάρχει στην Αττική

«Μας ανησυχεί η αύξηση που υπάρχει στην Αττική, αλλά δεδομένου ότι έχει διαγνωσθεί έγκαιρα, αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα υπάρχει κίνδυνος για νέο κύμα της πανδημίας» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής καθηγητής.

«Κάθε δραστηριότητα εμπεριέχει ένα κίνδυνο, αλλά το άνοιγμα γίνεται πολύ προσεκτικά και με βάση τα στοιχεία που είχαμε στην διάθεσή μας» σημείωσε ο κ. Παρασκευής για το άνοιγμα των γυμνασίων.

Υπογράμμισε ακόμη πως οι ειδικοί θα ανησυχήσουν αν δουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, κάτι που θα τους αναγκάσει σε πιο αυστηρά μέτρα στο Λεκανοπέδιο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024