Άκουσε τώρα τη σιωπή

Άκουσε τώρα τη σιωπή

Την πιο μεγάλη σιωπή

Που στη σχισμή της παγωμένης στέρνας

Παρεισφρέει

Που ανοίγει την πύλη

Της αβύσσου

Το πέπλο αναμερίζοντας της αυταπάτης

Και πρόσεξε πιο πίσω σου

Το άρμα το περιφλεγές

Που καταπίνοντας θρυμματίζεται

Το άλογο το φτερωτό

Που έρχεται να σε πάρει

*Τάκης Βαρβιτσιώτης, «Φαέθων», Θεσσαλονίκη, Μπίμπης, 1992. Και στο συγκεντρωτικό τόμο: Τάκης Βαρβιτσιώτης, «Ποιήματα 1941-2002», Αθήνα, Καστανιώτης, 2η έκδ., 2003 (πηγή: greek-language.gr).

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες λυρικούς ποιητές της μεταπολεμικής περιόδου, γεννήθηκε το 1916 στη Θεσσαλονίκη, όπου και έζησε όλη του τη ζωή.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και εργάστηκε ως δικηγόρος.

Έκανε την πρώτη ποιητική εμφάνισή του σε ηλικία είκοσι ενός ετών, στο πρωτοποριακό περιοδικό «Μακεδονικές Ημέρες», με την εκδοτική ομάδα του οποίου συνδέθηκε στενά.

Υπηρέτησε την ποίηση με πάθος και συνέπεια, εκδίδοντας πολλές ποιητικές συλλογές, αρχής γενομένης από το 1949 με τα «Φύλλα ύπνου».

Για τους νεότερους ομοτέχνους του ο Βαρβιτσιώτης αποτελούσε σημείο αναφοράς, καθώς υπήρξε ο τελευταίος επιζών ποιητής της παλαιάς λογοτεχνικής παράδοσης της Θεσσαλονίκης και της λογοτεχνικής συντροφιάς του φαρμακείου του Ν. Γ. Πεντζίκη, συνεργάτης των θρυλικών περιοδικών «Μακεδονικές Ημέρες», «Κοχλίας» και «Μορφές».

Η ποίηση του Βαρβιτσιώτη ήταν λυρική, ενορατική, μυστικιστική, στα βήματα του νεοσυμβολισμού, με επιρροές και από τους υπερρεαλιστές ποιητές Πωλ Ελυάρ και Πιερ Ρεβερντύ.

Αξιόλογο υπήρξε, επίσης, το δοκιμιακό και μεταφραστικό έργο του Βαρβιτσιώτη (μεταφράσεις κυρίως γάλλων, ισπανών και λατινοαμερικανών ποιητών).

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Βαρβιτσιώτης απέσπασε σπουδαίες ελληνικές και διεθνείς τιμητικές διακρίσεις.

Πέραν αυτών, έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ ποίησης και έδωσε το «παρών» ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε παγκόσμια συνέδρια και σε διεθνείς συναντήσεις συγγραφέων.

Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης απεβίωσε στη γενέτειρά του την 1η Φεβρουαρίου 2011, σε ηλικία 95 ετών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο