Τρόπους να αποφύγουν επενδυτικές επιθέσεις από μικροεπενδυτές, όπως έγινε στην περίπτωση της GameStop ψάχνουν οι επαγγελματίες της αγοράς. Οι προσπάθειες να εντοπιστούν οι επόμενοι στόχοι και τα νέα δεδομένα στη Wall Street.

Τα hedge funds, που έχουν συνηθίζει να «ξεκοκκαλίζουν» τα πιο απόκρυφα σημεία των οικονομικών καταστάσεων για να βρουν εταιρείες να στοιχηματίσουν εναντίον τους, στρέφουν την προσοχή τους σε «βρωμόστομα» φόρουμ στο διαδίκτυο σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το πλεονέκτημα έναντι των ευκαιριακών traders που έχουν αρχίσει να παίρνουν το πάνω χέρι.

Από τις αρχές του 2020, ο εναλλακτικός πάροχος δεδομένων Quiver Quantitative συλλέγει πληροφορίες από το φόρουμ r/WallStreetBets στο Reddit, στο οποίο πλέον συμμετέχουν 4,5 εκατ. άτομα, αναγνωρίζει ποιες εταιρείες είναι αυτές γύρω από τις οποίες γίνεται ο περισσότερος ντόρος και χρησιμοποιεί γλωσσική επεξεργασία για να καθορίσει αν το αίσθημα είναι θετικό ή αρνητικό.

Εδώ και λίγες ημέρες πολλοί φορείς και μεγάλα hedge funds βρίσκονται σε επαφή ζητώντας επιπλέον real-time δεδομένα αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται σε φόρουμ στο Reddit, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής του Quiver, James Kardatzke.

«Όλοι βλέπουν το Melvin και άλλα hedge funds που γύρισαν short ως παράδειγμα προς αποφυγή», είπε. «Πρέπει να αντιλαμβάνεσαι το πού οι μικροεπενδυτές μπορεί να ανατινάξουν μια θέση, ή πού μπορεί να υπάρχει πραγματική αύξηση στο ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών», σημείωσε.

Η αύξηση του ενδιαφέροντος έρχεται αφότου το hedge fund Melvin Capital αναγκάστηκε αυτήν την εβδομάδα να πάρει πακέτο διάσωσης από άλλους επενδυτές, μετά από μια πρωτοφανή επίθεση από μεμονωμένους trades που συνέτριψαν το στοίχημα του fund εναντίον της GameStop. Οι άλλοι δεν θέλουν να πέσουν στην ίδια παγίδα.

Ο επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων εταιρειών hedge fund του κόσμου δήλωσε στους Financial Times πως σχεδιάζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί την επεξεργασία φυσικού λόγου για να ψάξει σε φόρουμ όπως το Reddit, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να εγκλωβιστεί σε ένα τσουνάμι στοιχημάτων ενάντια στα αρνητικά του στοιχήματα. «Το Reddit είναι οπωσδήποτε ένα ζήτημα διαχείρισης κινδύνου. Βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας», ανέφερε.

Το Reddit και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τώρα παίζουν πιο κεντρικό ρόλο στις χρηματαγορές, σχολιάζει ο David Lebovitz, αναλυτής της JPMorgan Asset Management. «Τώρα θα μπορείς να αντλείς πληροφορίες από λιγότερο παραδοσιακές πηγές πληροφόρησης για να καταλάβεις πώς τοποθετούνται οι μικροεπενδυτές. Αυτό είναι ένα κομμάτι της αγοράς που ιστορικά ήταν θολό, και τώρα αρχίζουμε να ρίχνουμε φως γύρω του».

Στο παρελθόν, τα ιδρύματα βασίζονταν σε άλλους open-source παρόχους δεδομένων για να καταλάβουν το κλίμα στους μικροεπενδυτές ή για να στοιχηματίσουν ενάντια σε ερασιτεχνικές στρατηγικές. Ενώ μέρος του «χτενίσματος» γίνεται από αλγόριθμους, άλλο συνεχίζει να γίνεται από ανθρώπους. Η ExtractAlpha χρησιμοποιεί επεξεργασία φυσικής γλώσσας για να παρακολουθεί συστάσεις “buy” και “sell” από bloggers και στη συνέχεια πουλά στα hedge funds έρευνες με βάση τα δεδομένα εκείνα.

To Reddit και το Twitter είναι δημοφιλή με τους επενδυτές. Όμως, για τους φορείς, «το WallStreetBets είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της προσοχής γιατί είναι μια τόσο μεγάλη κοινότητα για μικροεπενδυτές και πολλά άτομα βλέπουν ότι είναι ένα μέρος που θα επηρεάσει σε τι επικεντρώνονται οι μικροεπενδυτές», σχολιάζει ο Kardatzke.

«Το πλήθος έχει μάθει πώς να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Wall Street εναντίον της», αναφέρει ο David Nadig, επικεφαλής επενδύσεων στην ETF Trends. Οι μικροεπενδυτές – μια ομάδα που συχνά περιλαμβάνει πρώην και νυν επαγγελματίες της Wall Street – έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και στις πληροφορίες της αγοράς σ επίπεδο που δεν ήταν δυνατό πριν από δύο δεκαετίες. «Η Wall Street αλλάζει από το λιανεμπόριο», λέει ο Nadig.

Αυτές οι πλατφόρμες δεν θα υποχωρήσουν στην ανωνυμία, αλλά θα γίνουν ένα «γόνιμο έδαφος για disruption σε εταιρείες», ειδικά σε αυτές που θεωρείται ότι συμπεριφέρονται άσχημα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr