Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Μέχρι το Μάρτιο στο Βέλγιο θα έχει κυριαρχήσει η βρετανική μετάλλαξη στο 90%

Κοροναϊός : Μέχρι το Μάρτιο στο Βέλγιο θα έχει κυριαρχήσει η βρετανική μετάλλαξη στο 90%

Σύμφωνα με νέα έκθεση από ομάδα επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η βρετανική μετάλλαξη θα έχει γίνει κυρίαρχη στο Βέλγιο.

Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού από τη Βρετανία εκτιμάται πως θα αντικαταστήσει σχεδόν όλα τα τρέχοντα στελέχη του ιού στο Βέλγιο, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου προς αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με ομάδα επιστημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση.

Η μελέτη με επικεφαλής το εργαστήριο ιολογίας του πανεπιστημίου KU Leuven στο Βέλγιο, το οποίο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο από κοροναϊό έδειξε ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι 65% πιο μολυσματική και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα.

«Είναι ήδη σαφές ότι η μετάλλαξη θα γίνει το κυρίαρχο στέλεχος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς προβλέπεται να φτάσει το 90% όλων των νεοδιαγνωσμένων λοιμώξεων πριν από το τέλος Φεβρουαρίου», ανέφερε η έκθεση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ανησυχητικά τα στοιχεία

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το ποσοστό αναπαραγωγής, το οποίο δείχνει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένα άτομο με COVID-19, θα ανέβει σε περίπου 1,65 από το 1,0 που είναι σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο Εμμάνουελ Αντρέ, ένας από τους ιολόγους που ηγήθηκαν της μελέτης, δήλωσε στον βελγικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTBF ότι το τρίτο κύμα λοιμώξεων έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα που είναι η πατρίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown.

Χωρίς αυστηρό lockdown το Βέλγιο

Το Βέλγιο δεν υπόκειται σε αυστηρό lockdown, αλλά μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια παραμένουν κλειστά, ενώ η τηλεργασία είναι υποχρεωτική και η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας.

Απαγορεύεται στους κατοίκους να πηγαίνουν διακοπές στο εξωτερικό έως την 1η Μαρτίου για να περιορίσουν την εξάπλωση πιο μολυσματικών μεταλλάξεων του κοροναϊού.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να συναντηθεί στις 5 Φεβρουαρίου για να αποφασίσει να ανοίξει ξανά κομμωτήρια από τις 13 Φεβρουαρίου. Το Βέλγιο έχει καταγράψει επίσημα 20.933 θανάτους που σχετίζονται με το COVID-19 μέχρι στιγμής.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024