Υγειονομικό - οικονομικό μπρα ντε φερ κυβέρνησης και πανδημίας με τη χώρα να βρίσκεται και πάλι ένα... κλικ away πριν το πισωγύρισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εισαγάγει στην εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση το πανευρωπαϊκό θρίλερ με τα εμβόλια

Δεν πρόλαβε η κοινωνία και η οικονομία να πάρουν ανάσα από το τρίμηνο lockdown και η χώρα, με μόλις δύο εβδομάδες ανοιχτό το λιανεμπόριο, βρίσκεται πάλι ένα κλικ away πριν το πισωγύρισμα, με τα στοιχεία των τελευταίων 24ωρων να φέρνουν κακά μαντάτα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καθημερινά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο, αλλά και τη διένεξη που έχει ξεσπάσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις φαρμακοβιομηχανίες για το θέμα των εμβολίων. Από την κυβέρνηση το μήνυμα παραμένει το ίδιο, ότι δηλαδή οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει των εισηγήσεων των Επιστημόνων κάθε εβδομάδα και έτσι το άνοιγμα ή το κλείσιμο των κλάδων, δραστηριοτήτων και σχολείων θα ανακοινώνεται αναλόγως των εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μία σειρά συσκέψεων και ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν ως είθισται την Παρασκευή το απόγευμα και φαίνεται πως στο τραπέζι βρίσκεται η εφαρμογή του click away στο λιανεμπόριο, ενώ προς το παρόν δεν αναμένονται αλλαγές στις αποφάσεις για τα σχολεία. Μέχρι χθες το βράδυ προκρίνονταν πάντως οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται – φυσικά ύστερα από τις προτάσεις της Επιτροπής- να έχουν ενιαίο χαρακτήρα, δηλαδή να μην υπάρχουν τεράστιες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις.

Σε αυτό το εν εξελίξει και πολύμηνο υγειονομικό – οικονομικό  μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με την πανδημία η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκει πρόσφορο έδαφος για αντιπολιτευτικά πυρά ειδικά ως προς το “άνοιξε – κλείσε” της οικονομίας και τη στήριξή της, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να εισάγει  στην εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση το πανευρωπαϊκό θρίλερ με τα εμβόλια. Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη,  κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είχε πολλαπλούς παραλήπτες τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται” και απαντώντας στα όποια πυρά ανέφερε “δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε».

Εμβόλια και αντιπαράθεση

Χθες, η Νέα Δημοκρατία  εξέδωσε απάντηση στις βολές της Κουμουνδούρου που ανέφεραν πως “τώρα που ο κ. Μητσοτάκης κατάλαβε ότι έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής των εμβολίων, του προτείνουμε να πάψει επιτέλους να παρακολουθεί αμέτοχος στην ΕΕ τις δεσμεύσεις του προς τους πολίτες να διαψεύδονται η μια μετά την άλλη και να περιμένει στωικά  τις φαρμακευτικές ζητώντας τους να τιμήσουν τα συμβόλαια τους”, τονίζει δε πως “αντί γι’ αυτό, θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να ακολουθήσει και αυτός τον δρόμο που έδειξε χθες το Συμβούλιο της Ευρώπης για άρση της πατέντας, υιοθετώντας τη λογική της πρότασης του κ. Τσίπρα και καταλήγει “συντονιστεί επιτέλους με το ευρωπαϊκό περιβάλλον και να σταματήσει να μετατρέπει την Ελλάδα σε ψωροκώσταινα των εμβολίων”.

Από την Πειραιώς απαντούν πως “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεπεράσει κάθε όριο αθλιότητας. Έφτασε σε σημείο να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ψωροκώσταινα της Ευρώπης” και παραθέτει επίσης  το χάρτη του ECDC “που μιλάει από μόνος του και δείχνει πόσο καταγέλαστα είναι τα ψέματά τους”. “Το μόνο που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιες θλιβερές ανακοινώσεις, είναι να δείχνουν την ακραία εμπάθειά τους και το πόσο υποτιμούν την τεράστια προσπάθεια της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας”, προσθέτουν.

Σε ότι αφορά την εμβολιαστική εκστρατεία ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι όσα εμβόλια έρχονται τόσα και θα γίνονται.  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει και έως σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 221.000 εμβολιασμό, τονίζοντας πως “όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται”.

Πίεση στο Μαξίμου από την αγορά, εφιάλτης ένα τρίτο κύμα

Ο πονοκέφαλος στην κυβέρνηση έχει πολλές αιτίες, αφού προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της βούλησης για την εκκίνηση της οικονομίας και την προτεραιότητα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Από την μία προσπαθεί να αποφύγει μία νέα πίεση το σύστημα υγείας και από την άλλη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επαγγελματιών για άνοιγμα και άλλων τομέων, μετά την επαναλειτουργία του  λιανεμπορίου.

Η “κούραση” της αγοράς είναι εμφανής αφού με επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε ειδικούς επιστήμονες και μη, να ανακοινώνουν από τα τηλεπαράθυρα τρόπους λειτουργίας των καταστημάτων”, υπογραμμίζοντας επίσης πως “αναμένουμε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της ισότιμα και στους υπόλοιπους κλάδους, αυστηροποιώντας και ελέγχοντας περισσότερο όλους τους λόγους μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, με αυστηρότερο χρονικό ή γεωγραφικό κριτήριο”.

Τη ίδια ώρα οι εκπρόσωποι της εστίασης, η  ΠΟΕΣΕ απέστειλε  ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “από τα δεκάδες μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από τον Μάρτιο του 2020 η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο ρευστότητας και ανακούφισης που λειτούργησε σαν σανίδα σωτηρίας και επιβίωσης για τους επαγγελματίες του Κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων” και προσθέτει ότι “τα μηνύματα από το TAXIS γέμισαν απαισιοδοξία, απελπισία, αγανάκτηση και οργή τους επαγγελματίες του Κλάδου. Το 40% των επιχειρήσεων αποκλείστηκε, το μέσο ποσό επιστρεπτέας είναι 4.900€ και η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα εισπράξει από 2.000 – 4.000€, όταν οι πάγιες λειτουργικές ανάγκες της πιο μικρής επιχείρησης του Κλάδου ξεπερνούν τα 3.000€ μηνιαίως. Χωρίς μάλιστα σε αυτό το ποσό να συνυπολογίζουμε τις ανάγκες που έχει κάθε επαγγελματίας για να συντηρήσει την οικογένειά του”.

Επισημαίνει μια ζοφερή πραγματικότητα με την οποία αναμετρώνται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες: Την μείωση του κύκλου εργασιών κατά 50% για τους μήνες λειτουργίας του 2020, τα περιοριστικά μέτρα στο ωράριο λειτουργίας που μείωσαν τον κύκλο εργασιών και τα τοπικά lockdown με τις ζημιές που προκάλεσαν στα ευαλλοίωτα προϊόντα δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ζωή μας και την ζωή των οικογενειών μας. “Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η σωρευτική δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που έχει να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας ακόμη και για επιχειρήσεις υγιείς και σταθερά κερδοφόρες”, αναφέρει και προσθέτει ότι “τα λουκέτα είναι υπαρκτή πραγματικότητα πλέον και αυξάνονται καθημερινά”,  ζητώντας άμεσα πρόγραμμα χρηματοδότησης του κλάδου.

«Θα είναι πάντα δυναμική»

Η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική» και όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, “μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε». «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σχετικά με τα 3,5 δισ. ευρώ που άντλησε η Ελλάδα από την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, κ. Μητσοτάκης  με το χαμηλότερο επιτόκιο που είχε ποτέ οποιοδήποτε κρατικό ομόλογο διευκρίνισε, χθες, ότι τα χρήματα θα διατεθούν με γνώμονα τις ανάγκες των πολιτών και πάντα με δικαιοσύνη. «Είναι ένα ποσό το οποίο θα προστεθεί σε όσα ήδη δαπανά η πολιτεία για να ενισχύσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, κάτι που όπως έχουμε πει θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr