ΑΠΘ : Κατέθεσε ο πρύτανης για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις – Φάκελος με 1.500 μαρτυρίες
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου κατέθεσε στην Ασφάλεια, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελλόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις στα τμήματα Γεωλογίας και Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Φάκελο με περίπου 1.500 μαρτυρίες κατέθεσε σήμερα στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελλόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Ο κ. Παπαϊωάννου παρέδωσε φάκελο με τις δύο αρχικές καταγγελίες φοιτητριών των δύο τμημάτων και άλλες 7 που ακολούθησαν για ανάρμοστη συμπεριφορά πανεπιστημιακών καθηγητών. Στον φάκελο συμπεριλαμβάνονται και χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με μαρτυρίες φοιτητών, καθηγητών και του προσωπικού του ΑΠΘ.
Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο πρύτανης, πρόκειται για email που εστάλησαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία έχει ανοίξει το πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο του καλέσματος που απηύθυναν οι πρυτανικές αρχές σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταθέσουν ελεύθερα για τυχόν υποθέσεις παρενόχλησης που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μαρτυρίες ανώνυμες και αόριστες ή βασίζονται σε φήμες που άκουσαν τρίτα πρόσωπα, ενώ αρκετές από αυτές δεν αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, αλλά παράπονα φοιτητών από καθηγητές, που υποστηρίζουν ότι δεν τους βοήθησαν στις σπουδές τους.
«Δεν υπάρχει άλλη καταγγελία. Ξεκάθαρα. Εγώ, όμως, όφειλα να τα καταθέσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου.
Και πρόσθεσε: «Οι μοναδικές καταγγελίες ήταν οι αρχικές που ήρθαν σε μένα. Συγκεκριμένα, η καταγγελία σε βάρος ενός παλαιού καθηγητή του Γεωλογικού, ο οποίος αναφέρεται ως όνομα και η καταγγελία των επτά πρώην φοιτητριών εναντίον ενός καθηγητή του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, τον οποίο δεν κατονομάζουν, αλλά φωτογραφίζουν».
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας