Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο : Η ΕΕ διαπραγματεύεται σκληρά με τις εταιρείες το μήνυμα Μητσοτάκη - Επιμένει στην πατέντα ο ΣΥΡΙΖΑ

Εμβόλιο : Η ΕΕ διαπραγματεύεται σκληρά με τις εταιρείες το μήνυμα Μητσοτάκη – Επιμένει στην πατέντα ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι εταιρείες πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την ΕΕ τόνισε ο Μητσοτάκης. «Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει άμεσα να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία» για την άρση της πατέντας τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος

Το θρίλερ στην Ευρώπη μεταξύ Κομισιόν και φαρμακοβιομηχανιών αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο και χαιρέτησε τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ έναντι των εταιρειών.

Ευρωπαϊκό χρήμα για τα εμβόλια

«Χαίρομαι διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάκουσε τις παροτρύνσεις πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και διαπραγματεύεται πια πιο σκληρά, πιο αποφασιστικά, πιο αυστηρά, με τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες αυτές πρέπει να καταλάβουν ότι στον βαθμό που έχει χρησιμοποιηθεί ευρωπαϊκό χρήμα για την έρευνα παραγωγής αυτών των εμβολίων πρέπει να τιμήσουν τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση» ενώ επεσήμανε ότι «πολύ μεγάλη δύναμη για να μην μπορεί να ασκεί την απαραίτητη επιρροή ή και πίεση στις μεγάλες εταιρείες για να είναι συνεπείς με το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων στο οποίο είχαν δεσμευτεί».

Πρωτοβουλίες για την πατέντα

Πάντως την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εξαπολύει βολές κατά του πρωθυπουργού με αιχμή το αίτημά του για άρση της πατέντας των εμβολίων από την ΕΕ. «Ο κ. Μητσοτάκης φέρει και εκείνος ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα των εμβολίων», επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Μάλιστα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν σημαία τους την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που ψήφισε υπέρ της άρσης της πατέντας και κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά από πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συζήτησε και υπερψήφισε -με μεγάλη πλειοψηφία- την πρόταση για την άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1» και επισήμανε:

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο θέμα», ενώ τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, επέλεξε να χλευάσει τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό, να πάρει η ΕΕ τις πατέντες των εμβολίων». «Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης πρέπει άμεσα να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία», πρόσθεσε.

Όσα εμβόλια έρχονται, τόσα θα γίνονται

Σε ότι αφορά την εμβολιαστική εκστρατεία ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σήμερα ότι όσα εμβόλια έρχονται τόσα και θα γίνονται.  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί στο έπακρο τις δόσεις εμβολίων που λαμβάνει, δίχως σπατάλες, και προχωρά την εκστρατεία εμβολιασμού με βάση τη στρατηγική που έχει καταστρώσει, καθώς έως σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 221.000 εμβολιασμοί.

«Ολοκληρώνεται η πρώτη δόση στους υγειονομικούς, στα κέντρα ηλικιωμένων, στους άνω των 85 ετών, αρχίζει ο κύκλος της δεύτερης δόσης, τώρα εμβολιάζονται οι συμπολίτες μας στην ηλικιακή κατηγορία από 80 έως 84 ετών, εμβολιάζονται όμως και οριζόντια οι κάτοικοι των μικρών νησιών. Χθες ξεκίνησε η δράση στο Καστελόριζο, με την ευθύνη, την εποπτεία και την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκεί στα μικρά μας νησιά θα εμβολιάσουμε το σύνολο των κατοίκων οι οποίοι θέλουν και επιθυμούν να εμβολιαστούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να το ξαναπώ ότι όσα εμβόλια έρχονται στην πατρίδα μας, τόσα θα γίνονται. Και μάλιστα η Ελλάδα και ο Καναδάς είναι από τις χώρες που έχουν σήμερα να επιδείξουν μία πολύ θετική στατιστική και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι έχουμε ελάχιστες συνολικές απώλειες εμβολίων», τόνισε.

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024