Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εισήγηση λοιμωξιολόγων : Να βαφτεί «κόκκινη» η Αττική, ίσως δεν ανοίξουν τα σχολεία

Εισήγηση λοιμωξιολόγων : Να βαφτεί «κόκκινη» η Αττική, ίσως δεν ανοίξουν τα σχολεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η Επιτροπή των ειδικών είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, και για αυτό τον λόγο εισηγείται η Αττική να αναβαθμιστεί σε περιφέρεια ύψιστου κινδύνου για τη διασπορά του κοροναϊού.

«Κόκκινη» θα βαφτεί η Αττική, αν εισακουστεί από την κυβέρνηση η εισήγηση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι συνεδριάζουν εκτάκτως το απόγευμα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η Επιτροπή των ειδικών είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για την αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, και για αυτό τον λόγο εισηγείται η Αττική να αναβαθμιστεί σε περιφέρεια ύψιστου κινδύνου για τη διασπορά του κοροναϊού.

Υπενθυμίζεται ότι από τα σημερινά 716 νέα κρούσματα, η Αττική είχε για πολλοστή μέρα τη «μαύρη» πρωτιά με 33 μολύνσεις.

Αναλυτικά η κατανομή ανά περιοχή:

  • Ανατολική Αττική: 39
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 52
  • Δυτική Αττική: 13
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 53
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 71
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 28
  • Πειραιάς: 56

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεκαήμερο μεταξύ 13- 23 Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κοροναϊού στην Αττική, ενώ συνολικά σε όλη τη χώρα υπάρχουν 66 μεταλλαγμένα κρούσματα.

Τι σημαίνει αυτό – Όλα τα σενάρια για σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας και click away

Η απόφαση αυτή θέτει στον «αέρα» τον σχεδιασμό για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές της.

Αυτό εξάλλου υπονόησε και ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο MEGA, καθώς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επαναλειτουργήσει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση από τη Δευτέρα, τονίζοντας πως όλα θα κριθούν στην αποψινή συνεδρίαση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Η απόφαση είναι ειλημμένη, αλλά μπορεί να αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη στις «κόκκινες» περιοχές τα Λύκεια παραμένουν κλειστά και η διδασκαλία σε αυτά συνεχίζεται μέσω τηλεκπαίδευσης. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα Δημοτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, μερίδα λοιμωξιολόγων εισηγείται καθυστέρηση μιας εβδομάδας του ανοίγματος των Γυμνασίων και Λυκείων στην Αττική, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Ανοιχτό είναι το σενάριο να γίνει ακόμα πιο αυστηρή η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, με τους κατοίκους της Αττικής να καλούνται να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους από τις 6 το απόγευμα – ένα μέτρο που πάλι εφαρμόζεται ήδη στις «κόκκινες» περιοχές.

Παράλληλα, ακούγεται πολύ έντονα και η επιστροφή στη λειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του click away στην Αττική, κατ’ εξαίρεση των μέτρων για τις περιοχές υψηλού κινδύνου τα οποία προβλέπουν το πλήρες κλείσιμο του λιανεμπορίου.

Για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, στο τραπέζι είναι η λειτουργιά των καταστημάτων ένδυσης και υπόδυσης με «click in shop», δηλαδή αγορά μέσα στο κατάστημα με ραντεβού, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός έξω από τα καταστήματα.

Για την ώρα, συμφωνά με πληροφορίες, δεν υπάρχει θέμα με τα καταστήματα στην υπόλοιπη χώρα.

Όλα τα μέτρα που ισχύουν στις «κόκκινες» περιοχές

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στις περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς αυστηρών περιοριστικών μέτρων συνήθως ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών εντός της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου κ.λπ.).

«Καμπανάκι» Γκίκα για την Αττική

Την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τον αριθμό των κρουσμάτων σχολίασε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αχιλλέας Γκίκας.

 Μιλώντας στο LIVE NEWS, ο κ. Γκίκας σημείωσε πως τα 716 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με τους 18 θανάτους, έδωσαν μια ανακούφιση στους ειδικούς για την πορεία της πανδημίας.

«Πραγματικά είχαμε προβληματιστεί για το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο αυτό, ιδίως στην Αττική» σημείωσε ο κ. Γκίκας, προσθέτοντας ότι θα μπορέσουν τα μέλη της επιτροπής να συζητήσουν πιο άνετα το τι μέλλει γενέσθαι στην Αττική.

«Είχαμε πάρει την απόφαση για τα γυμνάσια και τα λύκεια από την περασμένη εβδομάδα, εκτός από τις “κόκκινες” περιοχές» ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του πανεπιστημίου Κρήτης, συμπληρώνοντας πως «η Αττική είναι οριακά προς το “κόκκινο”».

«Επειδή η Αττική είναι το μισό της χώρας, τότε είναι πολύ πιθανό να συμπαρασύρει και την υπόλοιπη χώρα» εκτίμησε ο κ. Γκίκας.

Τέλος, για το ενδεχόμενο να επιβληθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:οο το απόγευμα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, απάντησε πως αυτό εφαρμόζεται ήδη στις “κόκκινες” περιοχές.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024