Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 66 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2

Καμπανάκι έχει σημάνει για τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού από τη Βρετανία, με τη χώρα μας να αριθμεί πλέον 66 κρούσματα.

Όπως είπε και χτες ο Νίκος Σύψας, η βρετανική μετάλλαξη του ιού έχει πλέον εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Έτσι, παρά τη μείωση των κρουσμάτων την Πέμπτη, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει σήμερα 716 νέα κρούσματα του κοροναϊού, η χαρά μετριάζεται καθώς σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα 66 μεταλλαγμένα κρούσματα που υπολογίστηκαν σε διάστημα 10 ημερών, μεταξύ 13 και 23 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, εφόσον οι υπολογισμοί είναι μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, ο πραγματικός αριθμός των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στη χώρα μας είναι αρκετά μεγαλύτερος – ίσως και τριψήφιος.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα μεταλλαγμένα κρούσματα

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 13-23 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από τις Πύλες Εισόδου, την Αττική, την Κρήτη τη Δυτική Ελλάδα και τη Λέσβο.

Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, 56 πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 δείγματα θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7).

Συγκεκριμένα το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7) ανιχνεύθηκε σε:

  • 1 δείγμα από τις Πύλες Εισόδου
  • 2 δείγματα από την Αττική
  • 4 δείγματα από την Κρήτη

Προειδοποίηση Σαρηγιάννη: Πάνω από 2.000 κρούσματα τον Μάρτιο με μετάλλαξη και άνοιγμα σχολείων

Αυξημένα κρούσματα προέβλεψε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για το επόμενο δίμηνο – όποτε θα φανεί και η επίδραση του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στη διασπορά του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο Mega, ο κύριος Σαρηγιάννης ανέφερε πως τα χθεσινά 842 κρούσματα «δεν ήταν εντυπωσιακός αριθμός», αν και ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που προέβλεπαν τα μοντέλα.

Απαντώντας στο ερώτημα πού θα βρίσκονται τα κρούσματα σε 15 ημέρες, ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση πως «θα είμαστε κοντά στα 1.000 και λίγο παραπάνω».

«Με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού θα βλέπουμε περαιτέρω αύξηση, μεγαλύτερη από ότι θα θέλαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα είναι το τι θα κάνουμε από Δευτέρα, αν θα ανοίξουν τα σχολεία», σημείωσε ο καθηγητής, διευκρινίζοντας πως ο ίδιος τίθεται υπέρ του ανοίγματος «αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πολύ μεγάλο αριθμό τεστ και πολύ διευρυμένο αριθμό αλληλουχίσεων των δειγμάτων».

«Αν δεν γίνει, καλό θα ήταν να μην ανοίξουμε», τόνισε.

Δυσοίωνες ήταν, παράλληλα, οι προβλέψεις του κύριου Σαρηγιάννη για την επιδημιολογική εικόνα του Μαρτίου: «Στις 15 Μαρτίου θα είναι 1.700 κρούσματα και θα φτάσουμε στα 2.000 τέλος Μάρτη», ανέφερε ο καθηγητής.

Αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, «οι αριθμοί θα είναι μεγάλοι, αλλά όχι δραματικοί ακόμα, στο επίπεδο του Νοεμβρίου». Το ΕΣΥ, ωστόσο, είναι εκείνο που θα δεχτεί τη μεγαλύτερη πίεση, καθώς όπως τόνισε, «τώρα είμαστε μισοάδειοι, αλλά θα γεμίσουμε σχετικά γρήγορα».

Αναφορικά με το επίπεδο των θανάτων, τέλος, τον Μάρτη το μοντέλο δεν αναφέρει δραματική αύξηση, αν και ο ημερήσιος αριθμός υπολογίζεται περί τους 50 νεκρούς συμπολίτες μας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr