Σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών.

Ελληνική Μυθολογία με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»:

Σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών.

Ενα μνημειώδες έργο για τον μαθητή, τον δάσκαλο, τον γονιό, πλούσια εικονογραφημένο, με τα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης.

Ενα έργο αναφοράς για κάθε αναγνώστη που θέλει να συνδυάσει την απόλαυση με τη γνώση, διαβάζοντας κείμενα για τους αρχαίους μύθους γραμμένα με τρόπο επιστημονικό και παράλληλα γλαφυρό.

Αυτή την εβδομάδα:

Δωδεκάθεο: Αθηνά, Ποσειδώνας, Δήμητρα, Απόλλων, Αρτεμις, Ερμής, Αρης,

Των Ιωάννη Κακριδή και Ευάγγελου Ρούσσου.

  • Ποια τα χαρακτηριστικά του κάθε Ολύμπιου θεού.
  • Ποια η σχέση του με τους άλλους θεούς.
  • Ποιες οι παραδόσεις για τη ζωή και τη δράση των ανθρωπόμορφων θεών.
  • Ποιες οι παραλλαγές του μύθου για τη γέννηση των θεών.
  • Ποιες λατρευτικές παραδόσεις αποκαλύπτουν οι μύθοι για τους θεούς.
  • Πώς αναλύονται οι μύθοι για τους θεούς.

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» προσφέρει τη σειρά «Ελληνική Μυθολογία», την έγκριτη έκδοση της «Εκδοτικής Αθηνών», το μεγαλόπνοο έργο που ο κορυφαίος Έλληνας φιλόλογος Ι. Θ. Κακριδής σχεδίασε και επεξεργάστηκε, αφενός συγγράφοντας μεγάλο μέρος ο ίδιος, αφετέρου συντονίζοντας κι εποπτεύοντας τα κείμενα άλλων ειδικών στη μυθολογία, Ελλήνων και ξένων, που περιέχονται σε αυτό.

Σε κάθε μυθολογική ενότητα, πρώτα δίνεται ο μύθος, και οι κύριες παραλλαγές του, με τρόπο ώστε το ευρύ κοινό, και όχι μόνο οι «ειδικοί», να τον διαβάζει ευχάριστα, σαν παραμύθι· έπειτα, ακολουθεί ο αναλυτικός σχολιασμός του μύθου: τα συστατικά του στοιχεία, τα στερεότυπα θέματα, η τυχόν αναγωγή του σε αναμνήσεις πολέμων και μακρινών ταξιδιών, ή σε λαϊκά παραμύθια, ή και σε παλιά μαγικά και λατρευτικά έθιμα· τέλος, σημειώνεται η ενδεχόμενη εκμετάλλευση του μύθου από την πολιτική προπαγάνδα.

Πρόκειται για έργο μνημειώδες, το οποίο επίσης περιλαμβάνει γεωγραφικούς χάρτες, γενεαλογικά δέντρα, σχέδια και, στο τέλος κάθε τόμου, βιβλιογραφία˗ γραμμένο με τρόπο γλαφυρό και παράλληλα επιστημονικό, έτσι ώστε ο αναγνώστης να απολαμβάνει το ανάγνωσμα και συγχρόνως να μαθαίνει την πρώτη αρχή και την εξέλιξη κάθε μύθου.

Στον τρίτο τόμο της σειράς συνεχίζουμε με το Δωδεκάθεο -που είναι το πιο γνωστό σύνολο ελληνικών Θεών και το πιο οικείο στον αναγνώστη- για να δούμε πώς έπλεξαν στους ηρωικούς μύθους οι αρχαίοι έλληνες τη δράση των θεών, τους έρωτές τους, καθώς και άλλες ιστορίες που έχουν σχέση με τα λατρευτικά έθιμα. Πώς επίσης χάρισαν στους θεούς τους όχι μόνο αθανασία και παντοδυναμία, αλλά και επιβλητικό μεγαλείο. Στον τόμο αυτό, εξετάζονται: η Αθηνά, ο Ποσειδώνας, η Δήμητρα, ο Απόλλων, η Άρτεμις, ο Ερμής, ο Άρης και η Αφροδίτη. Κάθε θεός παρουσιάζεται χωριστά, έτσι ώστε όλες οι πληροφορίες γι’ αυτόν -τα χαρακτηριστικά του, οι σχέσεις του με άλλους θεούς και με τους ήρωες- να βρίσκονται στο κεφάλαιο που αφιερώνεται ειδικά στον συγκεκριμένο θεό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr