Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαμαράς κατά διερευνητικών με την Τουρκία : «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο»

Σαμαράς κατά διερευνητικών με την Τουρκία : «Με πειρατές δεν κάνεις διάλογο»

«Όχι» από τον πρώην πρωθυπουργό σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, προσφυγή στη Χάγη και σε συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία

Την αντίθεσή του στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς, σε παρέμβασή του σε μια κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην πρωθυπουργός, διαφοροποιούμενος πλήρως από την κυβερνητική πολιτική, επισημαίνει πως «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο», τασσόμενος κατά του «δόγματος κατευνασμού».

Η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνουν κάθε συζήτηση για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, υποστηρίζει, διαμηνύοντας πως «μόνο με αποτροπή αντιμετωπίζεται ο επεκτατιστής».

«Όχι» στις διερευνητικές

Σε ερώτηση αν η Τουρκία επιμένει στα θέματα που θέτει, ο κ. Σαμαράς απαντά με νόημα: «Επιμένουμε κι εμείς: Αρνούμαστε να συζητήσουμε πώς θα μοιράσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας! Γιατί, εάν δεχόμασταν να μπούμε σε τέτοια συζήτηση, το θέμα δεν είναι «να τους δώσουμε κάτι, ώστε να σώσουμε τα υπόλοιπα»-όπως υποστηρίζεται από ορισμένους. Διότι, αφού πάρουν κάτι τώρα, θα επανέλθουν με νέες απειλές, ώστε να πάρουν και άλλα… Γι΄αυτό και έχω πει: Με «πειρατές» δεν κάνω διάλογο».

«Πέρα από το blame gameπου προσπαθούμε να παίξουμε, υπάρχει και το power game, που πρέπει κάποτε να μάθουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Όχι» σε προσφυγή στη Χάγη

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται και κατά της προσφυγής στη Χάγη, καθώς -όπως υποστηρίζει- με αυτό τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

«Μην κάνετε λάθος. Αυτό που μας ζητούν δεν είναι να προσφύγουμε στη Χάγη με βάση το διεθνές δίκαιο. Γιατί η Τουρκία δεν δέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Ούτε να το υπογράψει. Και άρα τέτοιο κοινό πλαίσιο προσφυγής δεν υπάρχει. Ο άλλος τρόπος, βέβαια, θα ήταν να συρθούμε στη Χάγη υπογράφοντας συνυποσχετικό με την Τουρκία. Δηλαδή, να δεχθούμε να λυθούν οι διαφορές μας όχι όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά όπως θέλει η Τουρκία» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Δυστυχώς, αυτό μας ζητάνε…. Δηλαδή να παραιτηθούμε εξαρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο. Με απλά λόγια: Εμείς, με το συνυποσχετικό να έχουμε παραχωρήσει από πριν θαλάσσια οικόπεδα και να ζητήσουμε μετά από τη Χάγη να βάλει τη σφραγίδα … του τοπογράφου μηχανικού. Σε αυτό έχω διαφωνήσει κατηγορηματικά. Και δεν διαφωνώ μόνον εγώ. Έχουν διαφωνήσει σχεδόν οι πάντες στην Ελλάδα».

«Όχι» στις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία

Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «το πρόβλημα που είχαμε, μετασχηματίστηκε σε άλλο, πιο επικίνδυνο».

Μάλιστα, σε ερώτηση για το τι θα πράξει σε περίπτωση που έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή οι συμφωνίες για τη Βόρεια Μακεδονία, ξεκαθαρίζει πως δεν θα τις ψηφίσει.  «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε, λοιπόν, να κάνω;» λέει με νόημα.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024